Flow Pilots en Agoria brengen trends in de maakindustrie in kaart

De maakindustrie evolueert razendsnel maar toch is er nog een inhaalbeweging nodig op het vlak van digitalisering. Digitale transformatie biedt enorm veel groeimogelijkheden, maar vaak weten ondernemers niet goed hoe te beginnen of waarop ze het best inzetten om zoveel mogelijk meerwaarde te creŽren. Dewi Van De Vyver, CEO van Flow Pilots, en Carine Lucas van Agoria nemen de belangrijkste digitale trends binnen de maakindustrie onder de loep.

Iedereen weet intussen wel dat digitale transformatie belangrijk is, maar lang niet iedereen begrijpt wat die term precies inhoudt en wat de mogelijkheden zijn. Digitale transformatie is meer dan een blad papier digitaal maken. Het betekent een echte meerwaarde creŽren. Er is vandaag een enorme stroom aan providers, die allemaal inspelen op een ander digitaal facet. Daardoor zien maakbedrijven door de bomen vaak het bos niet meer. Het is belangrijk dat digitale transformatiebedrijven heel duidelijk toelichten wat ze precies doen en voor wie, en welke expertise ze te bieden hebben. Dat helpt maakbedrijven voor de juiste oplossing te kiezen.

ďDigitalisering is zoín breed woord dat mensen vaak niet weten wat het allemaal voor hun bedrijf kan doen. Als technologiefederatie hebben we DigiConnect ontwikkeld om te tonen wat digitalisering kan betekenen, om de markt in kaart te brengen en vraag en aanbod te matchen." - Carine Lucas, Expert Innovation bij Agoria.

Bedrijven blijven aarzelen door pandemie

Maakbedrijven beseffen dat digitale transformatie een must is. Dat heeft de Covid-pandemie pijnlijk duidelijk gemaakt. 'Elk zijn pc met vaste lijn' werkt gewoon niet als iedereen thuis aan de slag gaat. Wegens de plots veranderde noden moesten veel bedrijven in sneltempo digitaliseren. Daardoor zijn afdelingen waar dat het prangendst was, zoals sales en back office, de laatste maanden wťl getransformeerd in heel wat maakbedrijven. Maar in onzekere coronatijden blijven velen vaak twijfelen, waardoor de transformatie uitblijft in de domeinen waar die het meest meerwaarde kan opleveren.

Zo zegt 61% van de leidinggevenden dat hun bedrijf nog altijd niet over een volledig geÔntegreerd systeem voor het beheer van digitale workflows beschikt. En 94% heeft nog altijd offline workflows zoals functioneringsgesprekken, zakelijke contracten en het goedkeuren van andere documenten. (bron: The Work Survey).

Low risk is populair... maar beperkt

Heel wat bedrijven kiezen voor zogenaamde off the shelf platformen omdat ze goedkoop en low risk zijn. Die vereenvoudigen een aantal processen, maar bieden eerder beperkte functionaliteiten. Bedrijven werken zo op den duur soms met een veelheid aan platformen die zelfs een stuk overlappende services bieden, maar nooit het totaalpakket coveren en samen toch een behoorlijk budget vertegenwoordigen. In dat geval kan een op maat gemaakt platform dat precies doet wat het moet doen, meer soelaas bieden.

"Het is belangrijk dat bedrijven in zee gaan met een digitaliseringspartner die hun bedrijfscultuur kent. Een partner die dichtbij is, kort op de bal kan spelen en het hele digitaliseringsproces op de voet kan volgen" - Dewi Van De Vyver, CEO Flow Pilots

Meer contact met eindgebruiker

De maakindustrie is een sector waar opvallend weinig of zelfs helemaal geen digitaal contact is tussen producent en eindgebruiker. Maar net daar ligt het grootste potentieel voor deze bedrijven. Eindgebruikers willen de herkomst van hun product kunnen traceren. Voor bedrijven is het dan weer erg waardevol te weten hoe die eindgebruikers hun product gebruiken en wat ze er goed en niet goed aan vinden. Dat helpt hen om hun producten en processen te verbeteren. Bovendien is de technologie om dit te implementeren vandaag ruimschoots beschikbaar.

Tips

"Er zijn nog heel wat opportuniteiten voor bedrijven uit de maakindustrie die willen digitaliseren, mits ze de juiste aanpak volgen", besluit Dewi Van De Vyver, die meteen ook enkele tips meegeeft:

Begin met je digitale noden in kaart te brengen en ga dan op zoek naar de juiste partner.

Durf te investeren in digitalisering, in alle aspecten van je bedrijf. Alleen zo creŽer je groei.

Een op maat gemaakt platform is soms duurzamer, efficiŽnter en goedkoper dan een wildgroei aan standaard platformen. Werk hiervoor samen met een lokale digitaliseringspartner die snel feedback kan geven.

Verbind je eindklant met je leveranciers. Zo toon je op een transparante manier waar de meerwaarde zit van je product en hoeveel werk er in dat product kruipt.

Nieuwsbericht van Flow Pilots, 11/06/2021


Feel free to share

Agenda

03/05 - 06/05: Ipack-Ima, Milaan

17/05 - 20/05: Global Industrie, Paris Nord-Villepinte

17/05 - 20/05: Measurement World, Paris Nord-Villepinte

18/05 - 20/05: Indumation.be, Kortrijk Xpo

30/05 - 02/06: Hannover Messe

22/08 - 26/08: ACHEMA, Frankfurt am Main

30/08 - 02/09: TechniShow, Jaarbeurs Utrecht

27/09 - 30/09: Micronora, BesanÁon (F)