Selective Laser Sintering (SLS)

Selective Laser Sintering is een technologie in 3D printen waarbij een component gevormd wordt door deeltjes in een poederbed met behulp van een laser aan elkaar te sinteren. Door telkens een laagje poeder toe te voegen en de korrels op de gewenste plaatsen aan de onderliggende laag te hechten kan de component in het bed gevormd worden.

Selective Laser Sintering is vandaag de meest gebruikte technologie in industriële toepassingen van 3D printen. Het is ook een zeer flexibele technologie omdat een breed gamma aan poeders gebruikt kan worden. Dat omvat zowel plastics als metallische en keramische materialen. Indien gewenst, en indien de machine dat toelaat, kunnen ook meerdere poeders gecombineerd worden zodat verschillende delen van een product andere eigenschappen kunnen hebben.

Bij gebruik van metallische materialen wordt het proces ook Selective Laser Melting genoemd. In principe wordt dan een krachtigere laser gebruikt zodat een betere versmelting van het materiaal ontstaat dan het korrelige effect dat eigen is aan sinteren.

SLS is wel een relatief traag proces - trager dan bijvoorbeeld SLA. Hieraan kan deels verholpen worden door meerdere componenten samen te maken in één poederbed zodat de tijd die nodig is voor het aanbrengen van elke nieuwe poederlaag dan meerdere componenten tegelijk ten goede komt.

© Productivity.be


Feel free to share

Agenda

20/10: Aquarama, Brabanthal, Leuven (B)

08/11 - 10/11: SPS, Nuremberg (D)

16/11 - 17/11: Precisiebeurs, Brabanthallen, ’s-Hertogenbosch (Nl)

14/03/23 - 16/03/23: Embedded World, Nürnberg

15/04/24 - 19/04/24: Wire/Tube, Düsseldorf (D)