Asset Administration Shell (AAS)

The Asset Administration Shell is een concept dat door het Duitse Platform Industrie 4.0 naar voor geschoven wordt als een gestandaardiseerde interface tussen een fysiek product en alle data en modellen ervan in de digitale wereld. Doel is alle data op een gestructureerde manier te ordenen zodat mensen, machines en software applicaties ze kunnen lezen en begrijpen.

De Asset Administration Shell (AAS) wil in Industrie 4.0 de digitale representatie zijn van een fysieke machine, product of component. Om dat te bereiken bevat de AAS alle relevante data die de individuele identificatie van de fysieke asset mogelijk maken maar ook data over fysieke eigenschappen, toepassingsmogelijkheden, parameters, statussen en meetwaarden. Verder kunnen er links zijn naar fysieke en wiskundige modellen van de asset.

De Asset Administration Shell moet al die digitale informatie op een gestructureerde manier weergeven zodat ze niet alleen door mensen maar ook door machines en software applicaties gelezen en geïnterpreteerd kan worden. Hiervoor wordt gebruikgemaakt van standaarden zoals XML, JSON en OPC UA.

De Asset Administration Shell wordt door voorstanders beschouwd als de ultieme digital twin omdat het de meest omvattende methode is om alle relevante data van een bepaalde fysieke asset samen te brengen. Toch wordt de Asset Administration Shell nog vaak als een te academisch concept beschouwd dat in theorie wel veelbelovend is maar in de praktijk door zijn omvangrijk opzet moeilijk te realiseren zou zijn.

Als concept gaat de AAS al een tijdje mee (zie bijvoorbeeld ons artikel Elk product krijgt zijn Asset Administration Shell uit 2018) maar ze lijkt pas recent op een toenemende belangstelling te kunnen rekenen.

Op de Hannover Messe in 2023 werd op tientallen standen verwezen naar de Asset Administration Shell als een component in de digitaliseringsstrategie. Op de stand van SAP stond als voorbeeld een spuitgietmachine van FANUC met een QR-code die een link bevatte naar de asset administration shell. Terwijl die nog vrij beperkt is qua opzet geeft het voorbeeld een idee van hoe zo een AAS er in de praktijk kan of zal uitzien.

Op de website van Platform Industrie 4.0 kan het document “Details of the Asset Administration Shell” gedownload worden dat een overzicht geeft van de structuur van een AAS, al is dat nog volop work in progress. Met de AASX Package Explorer wordt een gratis software ter beschikking gesteld voor het creëren van een Asset Administration Shell.

© Productivity.be, Foto: OPC Foundation


Feel free to share

Newsletter

News

The Game Changer for Process Industries: Ethernet-APL

ACHEMA Opening: Strong call for international cooperation

Applied AI and Cutting-edge Technology Start-ups Dominate this Year’s 100 New Members of the World Economic Forum’s Technology Pioneers Community

KNAPP Integrates First Pocket Sorter in Pharma Logistics

ENEOS and PFN Begin World’s First AI-Based Autonomous Operation of Crude Oil Processing Unit

DuPont Announces Plan to Separate into Three Independent, Publicly Traded Companies


Agenda

18/09 - 19/09: Kunststoffen, Brabanthallen 's-Hertogenbosch (Nl)

08/10 - 11/10: Motek, Stuttgart (D)

13/11 - 14/11: Asset Performance Conference 2024, Flanders Meeting & Convention Center, Antwerpen

15/09/25 - 19/09/25: Schweissen & Schneiden, Messe Essen (D)

08/10/25 - 15/10/25: K, Düsseldorf (D)