NAMUR

www.namur.de

Nieuw datamodel voor digital twin

Productivity.be - In de procesindustrie is een uitbreiding van DEXPI (Data Exchange in the Process Industry) in de maak die een datamodel moet opleveren waarmee een volledige procesinstallatie beschreven kan worden doorheen zijn levenscyclus. Het zogenaamde Asset Lifecycle (ALC) Data Model heeft dan ook de ambitie om de ultieme digital twin te worden.


GEA wil integratie van skids versnellen met MTP

Productivity.be - GEA wil volop inzetten op het principe van de Module Type Package (MTP) om de integratie van installaties op skids in hoger gelegen DCS of SCADA systemen te versnellen. MTP is een relatief nieuw concept dat momenteel in Duitsland ontwikkeld wordt. De praktijkervaring bij GEA biedt een belangrijke aanvulling op het theoretisch werk rond standaardisering.


Plug & Produce in de procesindustrie

Productivity.be - Met de toenemende druk om nieuwe producten snel op de markt te brengen en de vaststelling dat producten steeds kortere life cycles hebben, kijkt de industrie steeds meer naar Plug & Produce concepten om de flexibiliteit van installaties te vergroten. NAMUR, ZVEI en ProcessNet willen deze principes via standaardisering en certificatie ingang laten vinden.


MTP Ė sleutel tot modulaire automatisering

Productivity.be - Met de publicatie van de eerste drafts voor standaarden voor de Module Type Package (MTP) begint het concept van modulaire automatisering in de procesindustrie stilaan vorm te krijgen. Bedoeling van MTP is dat modules in een plant op een transparante en leveranciersonafhankelijke manier geÔntegreerd kunnen worden in een overkoepelend procescontrolesysteem.


Namur wil plug & play Ethernet voor instrumentatie

Productivity.be - Ethernet in the field. Er wordt al jaren over gesproken maar in de praktijk blijft het aantal implementaties relatief beperkt. Namur heeft met NE 168 nu een aanbeveling gepubliceerd waarin de gebruikers aangeven waaraan een systeem voor field level Ethernet moet voldoen.


M+O sensoren: een nieuwe wereld in de procesindustrie

Productivity.be - Met de digitalisering wordt in procesautomatisering een nieuwe laag ontwikkeld boven de procescontrole, met monitoring en optimalisering als belangrijkste doelstellingen. Die laag krijgt ook steeds meer eigen sensoren Ė een nieuwe wereld in de procesindustrie waarvoor vandaag nog geen normen en regels bestaan.


Namur: 10 jaar digitalisering

Productivity.be - Met belangrijke trends als de ontwikkeling van de Namur Open Architecture, de eerste field test van het Open Process Automation initiatief en de hoge verwachtingen rond 5G hoeft het niet te verbazen dat digitalisering andermaal het centrale thema was op de jaarlijkse General Meeting van Namur. In de komende weken doet Productivity.be uitgebreid verslag van een van de belangrijkste events in de procesindustrie.


Belang van online analyse neemt toe, maar nog te weinig in procescontrole

Productivity.be - Namur Ė de vereniging van gebruikers van automatiseringstechnologie in de procesindustrie Ė heeft een update gepubliceerd van haar worksheet NA 113 over ďOnline Analytics for Process controlĒ. Het document geeft een reeks voorbeelden van hoe online analyse vandaag al wordt ingezet om procescontrole performanter te maken.


Chemische fabriek in een container

Productivity.be - De chemische en farmaceutische industrie ondervinden net als de maakindustrie een toenemende vraag naar individualisering van producten en ook voor deze sectoren is het de uitdaging om hierbij dezelfde kostenefficiŽntie te realiseren als bij massaproductie. Een van de mogelijke antwoorden is modularising, een thema dat nadrukkelijk aan bod komt op Achema.


Zijn ingenieurs sexy genoeg voor de 21-ste eeuw?

Productivity.be - Met digitalisering als het centrale thema kon de general meeting van Namur moeilijk voorbijgaan aan het vakgebied data science. Als uitgangspunt werd een artikel genomen van de Harvard Business Review met als titel ďData Scientist: The Sexiest Job of the 21st CenturyĒ. Wat heeft data science de industrie te bieden en welke rol kunnen ingenieurs hierin spelen?


Namur Open Architecture wil openheid en betrouwbaarheid verzoenen

Productivity.be - Industrie 4.0 gaat de klassieke automatiseringspiramide openbreken Ė zo werd ons lange tijd voorspeld Ė maar Namur stelt met Open Architecture nu een alternatief concept voor dat de nood aan openheid in automatisering combineert met de eerder gesloten benadering van DCS-systemen. De automatiseringspiramide garandeert een hoge betrouwbaarheid en beschikbaarheid. Daar valt in grote chemische plants niet aan te tornen, zo meent men bij Namur.


Process plants bediend vanop afstand

Productivity.be - Net als de maakindustrie ontsnapt ook de procesindustrie niet aan de druk om de productiviteit te verhogen en steeds kostenefficiŽnter te produceren. Een van de mogelijke antwoorden hierop is Remote Operation Ė het principe waarbij een plant vanop afstand opgevolgd of zelfs helemaal bediend kan worden.Productivity.be

is een publicatie van
Redactiebureau ConScript

Contact

Erwin Vanvuchelen
+32 (0)475 64 99 34
erwin@conscript.be
erwinvanvuchelen