Elke druppel telt

Endress+Hauser noemt hem de lightweight champion Ė de nieuwe Coriolis debietmeter die ontwikkeld werd voor het meten van zeer kleine debieten. Dankzij een innovatief design slaagt de Proline Promass A erin om debieten tot slechts 8 g/min te meten met een nauwkeurigheid van 0,1%. Mogelijke toepassingen zijn het meten van additieven in voeding en actieve bestanddelen in medicijnen.

Coriolis massadebietmeters zijn door hun specifieke vorm met een gebogen buis makkelijk te herkennen in procesinstallaties. Endress+Hauser heeft nu een nieuwe debietmeter ontwikkeld waarin dat principe op kleine schaal wordt toegepast.

Het resultaat is een meetinstrument voor kleine debieten met ongekende prestaties. De Proline Promass A slaagt erin om debieten tot slechts 8 g/min te meten met een nauwkeurigheid van 0,1%. Wanneer een nauwkeurigheid van 1% volstaat, kan men zelfs 0,8 g/min meten. Dat is ťťn druppel water per vier seconden.

Oscillatie gerelateerd aan het debiet

Die hoge nauwkeurigheid dankt de Promass A aan zijn innovatieve design. Binnen in de sensor zit een buisje met een sinusoÔdale vorm met in het midden een agitator die trillingen opwekt. Aan de in- en uitlaat zitten bewegingssensoren die de trillingen opmeten. De oscillatie die daar gemeten wordt is rechtstreeks gerelateerd aan het massadebiet.

Om invloeden van buitenaf te vermijden Ė wat een van de grootste uitdagingen is in het Coriolis meetprincipe Ė zit de bodemplaat van de sensor met het sinusoÔdale buisje op schokdempers die trillingen op de leidingen opvangen.

Typische toepassingen met kleine debieten zijn het meten van additieven zoals smaakstoffen in de voedingsindustrie en het meten van actieve bestanddelen in de farmaceutische industrie. Om tegemoet te komen aan de eisen in deze sectoren heeft de sensor een hygiŽnisch design. De sensor is ook corrosiebestendig om ingezet te worden in oil & gas, waar corrosiewerende additieven in kleine hoeveelheden gedoseerd worden.

© Productivity.be, 22/11/2018


Feel free to share


Productivity.be

is een publicatie van
Redactiebureau ConScript

Contact

Erwin Vanvuchelen
+32 (0)475 64 99 34
erwin@conscript.be
erwinvanvuchelen