De digitale transformatie van werktuigmachines

Onder het motto ĎDigitalization in Machine Tool Manufacturing Ė Thinking further!í presenteert Siemens talrijke uitbreidingen van zijn Digital Enterprise-portfolio op EMO in Hannover. Het bedrijf heeft al toekomstgerichte technologieŽn opgenomen in zijn portfolio, zoals zijn nieuwe controller voor werktuigmachines die specifiek is ontworpen voor digitalisering, edge en cloud computing, artificiŽle intelligentie en additieve productie.

ďMet ons unieke aanbod van digitaliseringsoplossingen bereiden we de weg voor de toekomst van de werktuigmachinesector en helpen we onze klanten, machinebouwers en machinegebruikers om nieuwe en uitgebreidere manieren te vinden om snel groeiende gegevensvolumes te gebruiken om hun productiviteit te verhogen, hun kwaliteit te verbeteren en hun concurrentievoordeel te vergrotenĒ, legt Dr. Wolfgang Heuring, CEO van de Motion Control Business Unit, uit. De basis voor innovatieve technologieŽn is de beschikbaarheid en de transparantie van gegevens die kunnen worden gebruikt om digital twins te creŽren Ė van het product, de productie en de prestaties Ė en die alle stappen van industriŽle productieprocessen in kaart brengen en met elkaar verbinden in een virtuele omgeving. ďHet is de kunst om deze gegevens op een innovatieve manier te gebruiken en om te zetten in waardevolle kennis om de prestaties en de flexibiliteit te verbeteren en de time-to-market te verminderenĒ, gaat Heuring verder.

Sinumerik ONE: de digital native CNC voor werktuigmachines

Met de presentatie van de nieuwe CNC-generatie Sinumerik ONE op EMO introduceert Siemens het kernelement dat essentieel is voor de digitale transformatie van werktuigmachines. Als digital native werkt de nieuwe controller met de Create MyVirtualMachine-software om de machinecontroller en de bijbehorende digital twin op basis van ťťn engineeringsysteem te creŽren en draagt hij bij tot de naadloze integratie van hardware en software. ďSinumerik ONE is het kernelement voor de globale transformatie van de sector van de werktuigmachines en voor de toekomstbestendige productie in een sector die steeds meer digitaliseert. Met zijn naadloze interactie tussen de virtuele en reŽle portfolio stelt Sinumerik ONE machinebouwers en machinegebruikers in staat om de time-to-market aanzienlijk te verminderen en de machineprestaties te verbeterenĒ, legt Uwe Ruttkamp, Head of Machine Tool Systems van de Motion Control Business Unit, uit.

Sinumerik ONE beschikt over krachtige hard- en software om een digital twin te creŽren. Zo kunnen machineproducenten hun ontwikkelings- en machineprocessen volledig virtualiseren. Deze virtualisatie kan worden gebruikt om processen aanzienlijk te versnellen en daardoor de time-to-market aanzienlijk te verminderen, met behoud van een hoge kwaliteit. Machinegebruikers profiteren op hun beurt van een aanzienlijk snellere inbedrijfstelling door het gebruik van de digital twin. Ze kunnen ook sneller instellingen invoeren, onderdelen in de virtuele omgeving laten werken en de prestaties tijdens de productie verbeteren. Er kunnen ook opleidingen worden georganiseerd los van de eigenlijke machine.

Highlight Showcase: additieve productie met de nieuwe Sinumerik ONE

Bezoekers van EMO zullen de Sinumerik ONE live kunnen ervaren op onze Highlight Showcases. Een van de voorbeelden op de Siemens-stand is van Beam, de eerste machinebouwer die een Sinumerik ONE heeft geÔnstalleerd in zijn machine voor additieve productie, Modulo 250. Beam is een toonaangevende wereldwijde producent van machines voor gerichte energiedepositie (Directed Energy Deposition of DED). In vergelijking met andere additieve productietechnologieŽn is DED bijzonder indrukwekkend in termen van hoge opbouwcijfers, toepassingen met meerdere materialen en gerichte materiaaldepositie in de proceszone. Bezoekers van EMO kunnen ís werelds eerste additieve productiemachine met Sinumerik ONE bekijken en zien hoe de processimulatie van de materiaalorder op de machine wordt weergegeven in het NX Virtual Machine-softwarepakket in de gebruikelijke DED NX CAM-omgeving.

Nieuwe edgetoepassing: AnalyzeMyWorkpiece/Monitor

Met AnalyzeMyWorkpiece/Monitor breidt Siemens zijn softwareportfolio voor werkstukkwaliteit uit. De nieuwe edgetoepassing maakt het mogelijk om de productie van werkstukken in werktuigmachines voortdurend op te volgen. Een hele reeks meetwaarden wordt met hoge frequentie en zonder feedback van de machine verkregen en voortdurend vergeleken met een referentiemodel. Daarom kan AnalyzeMyWorkpiece/Monitor worden gebruikt om de werkstukkwaliteit te optimaliseren, zelfs tijdens het productieproces.

Nieuwsbericht van Siemens, 05/06/2019


Feel free to share


Productivity.be

is een publicatie van
Redactiebureau ConScript

Contact

Erwin Vanvuchelen
+32 (0)475 64 99 34
erwin@conscript.be
erwinvanvuchelen