Low-code development platform (LCDP)

Met de toenemende populariteit van apps Ė ook in de industrie Ė winnen ook zogenaamde low-code development platformen aan belang. Dat zijn gebruiksvriendelijke, grafische omgevingen waarmee eenvoudige apps in een mum van tijd ontwikkeld kunnen worden. Dat is handig natuurlijk, maar niet zonder risicoís.

Hoewel ze er vaak flitsend en innovatief uitzien zijn heel wat apps in wezen relatief eenvoudige toepassingen. Zeker in de industrie ligt de kernfunctionaliteit meestal in het visualiseren van data en/of het gebruik van formulieren om data te capteren.

Een handige tool om dit soort apps te creŽren zijn zogenaamde low-code development platformen. Dit zijn omgevingen waarin grafische user interfaces en visual data modeling gebruikt worden om toepassingen te configureren zonder te moeten programmeren. De platformen maken het ook eenvoudig om een toepassing direct op een hele reeks besturingssystemen uit te rollen, niet in het minst die van mobiele toestellen.

Low-code development platformen worden in de markt gezet als een handige oplossing om het creŽren van apps ook toegankelijk te maken voor mensen met een beperkte ervaring in IT. Toch worden ze ook volop gebruikt door professionals. De vraag naar snelle ontwikkeling van apps is nu eenmaal bijzonder groot.

Security

Enkele grote spelers in het domein van low-code development platformen zijn Salesforce, Appian en Magic Software. Ook Microsoft en Google zijn erin actief, respectievelijk met de platformen PowerApps en App Maker.

Dat er helemaal niet gecodeerd moet worden is overigens niet helemaal waar. Business toepassingen bevatten al snel specifieke uitdagingen op het vlak van integratie met andere apps en databanken, en eigen algoritmes die niet standaard in de platformen aangeboden worden. Die kunnen dan gerealiseerd worden door eigen code toe te voegen of extensies te creŽren.

Een bezorgdheid die vaak geuit wordt in verband met low-code development platformen is de beveiliging. Op zich is de security netjes geregeld bij de ontwikkeling van zogenaamde self-contained applicaties in de platformen. Het is in dat verband net een voordeel dat de grote namen achter de platformen de nodige kennis in huis hebben om alle risicoís al op voorhand afgedekt te hebben.

Free trial

Het probleem ontstaat echter wanneer gebruikers zelf extensies schrijven om de toepassingsmogelijkheden van de platformen uit te breiden. De nonchalante manier van programmeren die door low-code development platformen aangemoedigd wordt, brengt het risico met zich mee dat de beveiligingsaspecten van de apps finaal onvoldoende aandacht krijgen.

Desalniettemin zijn de platformen momenteel aan een enorme opmars bezig wat uiteraard een gevolg is van het feit dat er zo ontzettend veel apps ontwikkeld worden. Overigens kan u het allemaal zelf ook relatief eenvoudig uitproberen. De meeste platformen zijn online beschikbaar en bieden een free trial optie.

© Productivity.be


Feel free to share


Productivity.be

is een publicatie van
Redactiebureau ConScript

Contact

Erwin Vanvuchelen
+32 (0)475 64 99 34
erwin@conscript.be
erwinvanvuchelen