BMW bouwt volledige fabriek in Omniverse

Hoewel de eerste steen nog maar pas gelegd is voor de nieuwe fabriek van BMW in het Hongaarse Debrecen, draait de productie al op volle toeren. Tenminste in de virtuele wereld, waar de autofabrikant een volwaardige kopie heeft van de 1,4 km2 omvattende productieplant. Met zijn iFactory project geldt BMW als een van de voorlopers in het gebruik van de industriŽle metaverse.

Bezoekers van de GTC Ė de conferentie van NVIDIA voor AI ontwikkelaars Ė kregen onlangs in primeur een demonstratie te zien van de virtuele fabriek. Die is gebouwd in Omniverse. Dat is de merknaam van NVIDIA voor zijn platform voor virtual reality toepassingen.

BMW gebruikt Omniverse om de volledige indeling en werking van de nieuwe fabriek te plannen. Teams van over de hele wereld kunnen er in samenwerken, net als leveranciers en andere betrokken partners.

De fabriek in de metaverse past in het iFactory project dat BMW in 2022 lanceerde om zijn productie te digitaliseren. De nieuwe plant in Debrecen is de eerste waar al die principes nu van in de ontwerpfase toegepast worden. In de nieuwe fabriek zal BMW zijn nieuwe generatie elektrische voertuigen produceren.

In 2020 was BMW overigens al gestart met het scannen van al zijn productieomgevingen. Meer dan 7 miljoen vierkante meter in fabrieksoppervlak en nog eens 15 miljoen vierkante meter outdoor werd zo al in kaart gebracht. Met die data kan de fabrikant in een virtual reality omgeving geplande wijzigingen in de lay-out testen op hun praktische haalbaarheid.

De nieuwe fabriek in Omniverse gaat een paar stappen verder omdat het platform toelaat om een volwaardige digital twin te bouwen waarin de volledige operationele werking van de fabriek gesimuleerd kan worden.

Voorlopig wordt daarbij vooral gefocust op de fysieke aspecten van de lay-out, zoals de impact die bepaalde keuzes kan hebben op de logistieke bewegingen. In een later stadium wil men ook aspecten als kwaliteit en kost beoordelen, bijvoorbeeld door het energieverbruik te simuleren. De tool zal dan ook gebruikt worden als real-time digital twin zodat men anomalieŽn snel kan opsporen en lokaliseren.


© Productivity.be, 03/05/2023, Foto: BMW


Feel free to share

Newsletter

News

Emersonís New Comprehensive Automation Platform Empowers Decisive Action from Plant to Enterprise

Portable authenticity testing device detects food fraud at the point of sampling

Three trends set to drive cyber-attacks in 2024

TotalEnergies Partners with Major International Companies to Support e-NG Development

Schneider Electric Collaborates with NVIDIA on Designs for AI Data Centers

Apptronik and Mercedes-Benz Enter Commercial Agreement


Agenda

22/04 - 26/04: Hannover Messe, Hannover (D)

14/05 - 16/05: Advanced Manufacturing, Antwerp Expo (B)

15/05 - 16/05: Advanced Engineering, Antwerp Expo (B)

15/05 - 16/05: Food Tech Event, Brabanthallen, 's-Hertogenbosch (Nl)

28/05: Industrie & Maintenance, Namur Expo (B)

05/06 - 06/06: Vision, Robotics & Motion, Brabanthallen, 's-Hertogenbosch

10/06 - 14/06: ACHEMA, Frankfurt am Main (D)

18/09 - 19/09: Kunststoffen, Brabanthallen 's-Hertogenbosch (Nl)

08/10 - 11/10: Motek, Stuttgart (D)

15/09/25 - 19/09/25: Schweissen & Schneiden, Messe Essen (D)

08/10/25 - 15/10/25: K, DŁsseldorf (D)