5 automatiseringsvoorspellingen voor 2023

Wat kunnen we op automatiseringsvlak verwachten in 2023, nu de werkomgeving in alle sectoren snel verandert, of het nu gaat om hybride werken of de toepassing van nieuwe technologieŽn? Anders Beck, Vice President of Strategy and Innovation bij Universal Robots, bespreekt vijf voorspellingen voor het komende jaar.

1. Kant-en-klare oplossingen maken automatisering toegankelijker dan ooit tevoren

De vooruitgang in robotica, machine learning en andere technologieŽn heeft het tempo van technologische vooruitgang vertienvoudigd. Maar ondanks al hun indrukwekkende verwezenlijkingen moeten technologiebedrijven beseffen dat ze niet overal goed in zijn.

In de wereld van de robotica is dat niet anders. Om een robotsysteem te maken heb je onder andere hardware, software, applicaties, sensoren en interfaces nodig. Daarom wordt 2023 het jaar van de kant-en-klare oplossingen. Fabrikanten die toepassingen en producten creŽren rond bestaande technologieŽn zullen hierin centraal staan. Zij zijn in staat om innovatie te stimuleren door technologieŽn te combineren tot complete oplossingen voor de meest voorkomende toepassingen, zoals lassen en palletiseren. Het resultaat? Automatisering wordt geavanceerder, maar tegelijk ook eenvoudiger dan ooit tevoren.

2. Fabrikanten schakelen over op modulaire productie

We zien een trend naar meer flexibele productiemodellen. En ondanks dat traditionele industriŽle robot belangrijk blijven in sommige productiesectoren, liggen sommige modellen buiten hun bereik doordat ze groot en op een vaste plek gevestigd zijn. Daarnaast vergen ze vaak ook een complexe toepassing.

Cobots daarentegen kunnen een vergelijkbare reeks activiteiten uitvoeren als traditionele industriŽle robots, maar zijn kleiner, lichter en veel gemakkelijker in te zetten. Ze zijn ontworpen om naast mensen te werken en beter geschikt voor omgevingen of opdrachten die flexibiliteit en aanpassingsvermogen vereisen. Tot slot zijn ze het meest kosteneffectief voor bedrijven die automatiseren - een belangrijke overweging in 2023.

Volgens The Collaborative Robot Market 2022 Report van Interact Analysis zal de cobotsector in 2026 groeien tot ruim twee miljard euro. Omdat cobots taken als verpakken, palletiseren, lassen en assembleren blijven veranderen, zien we in 2023 dat ook grote bedrijven zich tot lichtgewicht cobots wenden om de modulariteit van hun productie te vergroten. :

3. Cobots met een hoger laadvermogen en een groter bereik maken furore

Door de toenemende cobotautomatisering zijn er ook steeds meer bedrijven die zware ladingen willen hanteren. Het goede nieuws is dat we onlangs de introductie hebben gezien van verschillende cobots met een hoger laadvermogen en een groter bereik. In 2023 zullen deze cobots productieomgevingen blijven transformeren en de dagtaak van veel werknemers verbeteren.

In 2022 presenteerde ook Universal Robots een nieuwe cobot in deze categorie, de UR20, die gebouwd is voor een hoger laadvermogen, hogere snelheden en superieure bewegingscontrole binnen een lichtgewicht systeem met een klein oppervlak. Dit zal nieuwe toepassingsmogelijkheden creŽren en innovatie over de hele linie stimuleren.

4. De langdurige toename van industriŽle robotinstallaties zal aanhouden ondanks de mondiale onzekerheden

Uit het recente IFR World Robotics Report blijkt dat de installatie van industriŽle robots in 2021 een recordhoogte heeft bereikt en met 31% is gestegen ten opzichte van het voorgaande jaar. In totaal zijn de jaarlijkse robotinstallaties wereldwijd tussen 2015 en 2021 meer dan verdubbeld. Hoewel de groei in 2022 in de gehele sector trager leek te verlopen, is dit grotendeels te wijten aan de wereldwijde onzekerheden als gevolg van de pandemie en de schaarste van elektronische componenten.

Wij verwachten dat de opwaartse trend van cobotautomatisering zich in 2023 zal voortzetten. Bedrijven over de hele wereld hebben namelijk te maken met een tekort aan arbeidskrachten en technici en bovendien zitten we midden in de overgang naar industrie 5.0, waarin het werken naast robots zal leiden tot meer mensgerichte, duurzame en veerkrachtige bedrijven.

5. Klanten staan centraal in de productontwikkeling

Hoewel we uitgebreid praten over samenwerking met robots op de werkplek, blijft menselijke samenwerking de motor van innovatie.

Klanten begrijpen hun eigen behoeften beter dan wie dan ook en zijn, nu de automatiseringsmarkt volwassener is geworden, beter dan ooit in staat om die te verwoorden. Zowat elke robotfabrikant Ė ook Universal Robots Ė zal zijn eindgebruikers veel meer bij de productontwikkeling betrekken.

Uiteindelijk kunnen klanten hierdoor rechtstreeks invloed uitoefenen op het product dat ze kopen, terwijl ze tegelijkertijd waardevolle feedback leveren voor de roboticabedrijven - wat betekent dat zij een product kunnen introduceren ten gunste van de hele markt.

Nieuwsbericht van Universal Robots, 12/01/2023


Feel free to share

Newsletter

News

Gartner Identifies the Top Cybersecurity Trends for 2024

FPT Industrial, CGM and Bimotor power the construction of the world's longest immersed tunnel

Roger Lemmens Appointed as Chief Operating Officer at Pauwels Consulting

Figure announces commercial agreement with BMW Manufacturing to bring general purpose robots into automotive production

CNH: Ä150 million investment in Harvesting Center of Excellence

Economic optimism doubles, yet almost half of CEOs do not believe their businesses will be viable in a decade as tech and climate pressures accelerate


Agenda

20/03 - 21/03: Maintenance, Antwerp Expo (B)

20/03 - 21/03: Pumps & Valves, Antwerp Expo (B)

27/03 - 28/03: Design to Manufacturing (D2M), Kortrijk Xpo (B)

15/04 - 19/04: Wire/Tube, DŁsseldorf (D)

22/04 - 26/04: Hannover Messe, Hannover (D)

14/05 - 16/05: Advanced Manufacturing, Antwerp Expo (B)

15/05 - 16/05: Advanced Engineering, Antwerp Expo (B)

28/05: Industrie & Maintenance, Namur Expo (B)

05/06 - 06/06: Vision, Robotics & Motion, Brabanthallen, 's-Hertogenbosch

10/06 - 14/06: ACHEMA, Frankfurt am Main (D)

18/09 - 19/09: Kunststoffen, Brabanthallen 's-Hertogenbosch (Nl)

08/10 - 11/10: Motek, Stuttgart (D)

15/09/25 - 19/09/25: Schweissen & Schneiden, Messe Essen (D)

08/10/25 - 15/10/25: K, DŁsseldorf (D)