Ford print gepersonaliseerde wielsloten

Wielsloten waarbij speciale bouten gebruikt worden die dan op hun beurt een speciale sleutel of adapter nodig hebben, zijn maar nuttig zolang potentiŽle dieven niet over dezelfde sleutel kunnen beschikken. Om dat probleem op te lossen heeft Ford in samenwerking met EOS nu 3D geprinte wielsloten ontwikkeld waarbij elke klant een gepersonaliseerde sleutel krijgt.

Als promotie van 3D printen kan het tellen want de bouten en adapters van wielsloten moeten uiteraard stevige componenten zijn. Ford maakt ze in roestvrij staal op 3D printers van EOS. Elke klant krijgt in het concept zijn gepersonaliseerde sleutel. Voor elk wiel wordt er een bout gemaakt met een uniek patroon dat eveneens in de adapter geprint wordt.

Om dat unieke patroon te creŽren maakt Ford gebruik van spraaktechnologie waarbij de klant een fragmentje van slechts ťťn seconde moet inspreken. Dat signaal wordt gedigitaliseerd en levert een uniek profiel op dat dan in de bout en de adapter verwerkt wordt. Een klant kan er ook voor kiezen om een eigen patroon of logo te gebruiken.

Speciaal is nog dat de software ribben in het patroon maakt die conisch zijn zodat het bijna onmogelijk wordt om de sleutel via was na te maken.

Voor Ford is het de eerste toepassing van 3D printen in massaproductie, maar er werden eerder wel al onderdelen van speciale uitvoeringen met de technologie geproduceerd. In de assemblage wordt ook veelvuldig gebruikgemaakt van 3D printen, onder meer voor het maken van mallen en voor het maken van afschermingen in het kader van machine safety.

De toepassing van 3D printen in massaproductie wordt door Ford een game-changer genoemd die verder personalisatie van voertuigen mogelijk zal maken.

© Productivity.be, 04/02/2020, Foto: Ford


Feel free to shareProductivity.be

is een publicatie van
Redactiebureau ConScript

Contact

Erwin Vanvuchelen
+32 (0)475 64 99 34
erwin@conscript.be
erwinvanvuchelen