5G in de straten van Londen

Downloadsnelheden tot maar liefst 980 Mbps Ė dat zijn de eerste testresultaten van het 5G-netwerk dat vorige week in delen van Londen uitgerold werd. De nieuwe standaard voor mobiele telefonie wordt in de industrie beschouwd als een belangrijk schakel in de verdere digitalisering omdat ze ook private draadloze netwerken mogelijk maakt.

Een reporter van technologiesite The Verge trok afgelopen weekend met zijn nieuwe 5G telefoon op pad in Londen. De Britse telecomoperator EE heeft daar vorige week op een aantal toeristische trekpleisters een van de eerste 5G netwerken ter wereld uitgerold.

5G is de nieuwe standaard voor mobiele telefonie waar ook in de industrie reikhalzend naar uitgekeken wordt. Op de laatste editie van de Hannover Messe was een complete hal gereserveerd voor de 5G Arena. Productivity.be schreef eerder ook over het belang van 5G voor de industrie in 5G Ė een ware revolutie in wireless.

En nu is er dus dat netwerk in Londen en de eerste testresultaten zijn ronduit verbluffend. Gemiddeld kon de reporter die het netwerk testte, downloadsnelheden rond 200 Mbps vaststellen. Dat is bijna tien keer meer dan de snelheid van het 4G-netwerk op dezelfde locaties. Eťn enkele keer liep de snelheid zelfs op tot 980 Mbps.

Augmented reality

Die hoge datasnelheid heeft echter ook een keerzijde. Zo is het bereik van de 5G zendmasten een stuk kleiner en de hogere frequenties hebben ook meer last van obstakels. Wanneer de reporter een restaurant binnen wandelde daalde zijn snelheid meteen van 200 naar 60 Mbps.

Dataconnectie over 5G bleek tijdens de test ook heel wat capaciteit van de batterij te vergen.

En de reporter merkte terecht op dat hij voorlopig allicht vrijwel alleen op het netwerk zat, wat uiteraard de capaciteit van zijn verbinding ten goede komt.

Opportuniteiten voor 5G zijn er te over. Bij een site als The Verge denken ze dan meteen aan toepassingen als Minecraft World (zie foto). Dat is een nieuw augmented reality spel, in de traditie van Pokemon Go, waarbij spelers via hun mobiele telefoon virtuele constructies zullen kunnen bouwen en inpassen in de reŽle wereld.

In de industrie wordt gedacht aan nieuwe draadloze netwerken die de grote hoeveelheden digitale data die vandaag in sensoren en machines aanwezig zijn, kunnen ontsluiten.

Finalisering van de standaard

De belangrijkste bedenking bij de test is echter dat de universele standaard voor 5G nog lang niet rond is. In Londen werd de test gedaan met een OnePlus 7 Pro 5G, maar dat is een toestel dat samen met de operator EE ontwikkeld werd, in functie van dat netwerk.

Er zijn nog wel een aantal andere devices die 5G aanbieden en er zijn ook al een aantal (test)netwerken uitgerold maar zoals ook te horen was op de Hannover Messe wordt er nog volop gewerkt aan de finalisering van de standaard. Dat is onder meer ook de reden waarom Apple de boot voorlopig afhoudt.

Toch is het veelbelovend om te zien dat 5G zijn ambitieuze doelstellingen inzake bandbreedte ook effectief lijkt waar te maken. Dat belooft alvast voor de verdere evolutie van het Industrial Internet of Things.

© Productivity.be, 03/06/2019, Foto: Microsoft Studios


Feel free to shareProductivity.be

is een publicatie van
Redactiebureau ConScript

Contact

Erwin Vanvuchelen
+32 (0)475 64 99 34
erwin@conscript.be
erwinvanvuchelen