Lanxess versnelt productontwikkeling met artificiŽle intelligentie

Het chemiebedrijf Lanxess gaat artificiŽle intelligentie inzetten bij het ontwikkelen van klantspecifieke, hoogwaardige kunststoffen. Bedoeling is dat de software op basis van meetgegevens voorstellen doet voor formulaties, zodat de tijd die nodig is voor het ontwikkelen van nieuwe materialen aanzienlijk versneld kan worden.

Lanxess maakt veel klantspecifieke hoogperformante kunststoffen waarbij glasvezels toegevoegd worden om de sterkte van de materialen te verhogen. Die glasvezels worden in BelgiŽ geproduceerd, in de vestiging in Kallo bij Antwerpen.

Om in de materialen een goede binding te bekomen tussen de vezels en de kunststofmatrix, wat belangrijk is voor de sterkte, worden de vezels eerst bekleed met een product, aangepast aan de formulatie van het kunststof zelf.

Het zoeken naar de juiste productsamenstelling en de optimale procesparameters is een arbeidsintensief proces waarbij heel wat testen moeten gebeuren omdat het resultaat moeilijk te voorspellen is. Via artificiŽle intelligentie hoopt men nu modellen te ontwikkelen die hierbij kunnen helpen.

Voor het project wordt samengewerkt met Citrine Informatics, een Amerikaans bedrijf dat zich gespecialiseerd heeft in zogenaamde materials informatics. Dat is de wetenschappelijke discipline die zich bezig houdt met software ondersteunde materiaalontwikkeling.

Chief Digital Officer

Het systeem maakt gebruik van data zoals meetresultaten van testen op bestaande formulaties en materiaaleigenschappen om modellen te creŽren die de testresultaten van nieuwe formulaties kunnen voorspellen. Op die manier kan er digitaal aan optimalisering gedaan worden wat een enorme tijdswinst moet opleveren.

Het gebruik van AI bij productontwikkeling maakt deel uit van het LANXESS Digitalization Initiative dat het bedrijf startte in 2017. Toen werd ook een Chief Digital Officer aangesteld die rechtstreeks aan de raad van bestuur rapporteert.

In het kader van digitalisering wordt gewerkt aan digitale business modellen, de introductie van nieuwe technologieŽn en het ontwikkelen van toepassingen rond big data.

ArtificiŽle intelligentie wordt gezien als een belangrijke technologie om de grote hoeveelheden data die in het bedrijf beschikbaar zijn, te valoriseren.

© Productivity.be, 16/05/2019


Feel free to share