Inventarisatiedrone ‘Flybox’ stijgt op

Op de LogiMAT vakbeurs stelde Linde Material Handling met gepaste trots de ‘Flybox’ drone voor, die de inventarisatie van voorraadgoederen in de toekomst een stuk eenvoudiger zal maken. Door de drone aan een geautomatiseerde stapelaar te koppelen, wordt niet alleen een continue stroomvoorziening gegarandeerd. Het wordt hierdoor ook te allen tijde mogelijk om na te gaan waar de drone zich precies bevindt.

De ‘Flybox’ – die voortkomt uit een samenwerking van Linde Material Handling en Balyo – is zo’n 50 cm breed en beschikt over zes rotoren, een camera, een barcode scanner en een afstandsmeter. Bij elk rek vliegt hij langzaam omhoog om daarbij foto’s te nemen van elke opslaglocatie voor paletten, alsook om de barcodes van ieder product op te nemen.

Eens dit van onder tot boven gebeurd is, vliegt de drone samen met de stapelaar op de grond naar het volgende rek, om vervolgens het proces opnieuw te beginnen maar dan van boven naar onder. Bij de volgende rij zal de drone dan opnieuw in omgekeerde richting te werk gaan, en zo wordt rij per rij afgewerkt.

Per rek worden alle gegevens opgeslagen en automatisch naar de computer verzonden. Daarop worden dan alle gegevens verzameld, waardoor op elk moment de positie, de barcode en de foto opgevraagd kunnen worden.

“Het innovatieve aan deze uitvinding is dat we gebruik maken van de drone, samen met een autonome industriële truck”, zegt Tobias Zierhut, hoofd Product Management Warehouse Trucks bij Linde Material Handling. De ‘Flybox’ wordt namelijk begeleid door een geautomatiseerde Linde stapelaar; de L-MATIC. De twee producten zijn daarbij met elkaar verbonden via een transformator en een zelfinstellende kabel.

Door deze innovatieve samenwerking heeft Linde een oplossing gevonden voor de twee uitdagingen die tot nu toe het gebruik van drones in het warenhuis belemmerden: voeding aan de ene kant (batterijen van drones gaan vaak maar 15 minuten mee) en de plaatsbepaling zonder gps-ontvangst aan de andere kant.

Dankzij inventieve geo-navigatie weet het Linde systeem altijd exact waar de drone zich bevindt: De stapelaar verzendt de oppervlaktecoördinaten, terwijl een hoogtesensor in de drone de hoogte doorgeeft.

De drone is ontworpen om het wettelijk verplichte inventarisatieproces te vereenvoudigen en daardoor kostbare tijd te besparen. Volgens experts spenderen bedrijven namelijk tot acht procent van de geïnventariseerde voorraadwaarde aan (tijdelijk) personeel, formaliteiten en de aanschaf van hulpapparatuur. Tegelijkertijd leidt het handmatige telproces ook tot fouten in operaties, ongelukken of schade aan goederen en materiaal.

Met de ‘Flybox’ kunnen al deze problemen binnenkort verleden tijd zijn. De drone is ontworpen om volledig autonoom te werken, waardoor hij ook buiten de reguliere werktijden de inventarisatie kan afwerken; bijvoorbeeld in het weekend of tijdens feestdagen.

Linde Material Handling wil de drone in de toekomst als extra optie bij de geautomatiseerde MATIC voertuigen aanbieden. De drone wordt geleverd in een 1.5 x 2 meter stapelaar-compatibele krat, die gemakkelijk op de laadarmen of vorken van een Linde Robotics truck kan worden geplaatst. Zodra de drone de ingegeven rekposities heeft gescand, keert hij terug naar de ‘landingsplaats’ in de container om daar op zijn volgende opdracht te wachten.

Nieuwsbericht van Motrac, 06/04/2017


Feel free to share

Newsletter

News

Emerson’s New Comprehensive Automation Platform Empowers Decisive Action from Plant to Enterprise

Portable authenticity testing device detects food fraud at the point of sampling

Three trends set to drive cyber-attacks in 2024

TotalEnergies Partners with Major International Companies to Support e-NG Development

Schneider Electric Collaborates with NVIDIA on Designs for AI Data Centers

Apptronik and Mercedes-Benz Enter Commercial Agreement


Agenda

15/04 - 19/04: Wire/Tube, Düsseldorf (D)

22/04 - 26/04: Hannover Messe, Hannover (D)

14/05 - 16/05: Advanced Manufacturing, Antwerp Expo (B)

15/05 - 16/05: Advanced Engineering, Antwerp Expo (B)

15/05 - 16/05: Food Tech Event, Brabanthallen, 's-Hertogenbosch (Nl)

28/05: Industrie & Maintenance, Namur Expo (B)

05/06 - 06/06: Vision, Robotics & Motion, Brabanthallen, 's-Hertogenbosch

10/06 - 14/06: ACHEMA, Frankfurt am Main (D)

18/09 - 19/09: Kunststoffen, Brabanthallen 's-Hertogenbosch (Nl)

08/10 - 11/10: Motek, Stuttgart (D)

15/09/25 - 19/09/25: Schweissen & Schneiden, Messe Essen (D)

08/10/25 - 15/10/25: K, Düsseldorf (D)