CO2 Capture in Antwerpse haven

Kairos@C – het ambitieuze project van Air Liquide en BASF in Antwerpen om CO2 uit emissies te capteren – krijgt 360 miljoen euro subsidie van het European Innovation Fund. Door in de komende tien jaar 14 miljoen ton CO2 te capteren kan het project een wezenlijke bijdrage leveren aan de Europese doelstelling om tegen 2050 CO2 neutraal te zijn.

Kairos@C heeft de ambitie om CO2 te capteren aan de bron – dat wil zeggen om het uit de restgassen te halen die anders in de atmosfeer geloosd zouden worden. Bedoeling is om het CO2 onder hoge druk op te slaan in oude gasvelden in de Noordzee.

Het project krijgt nu 360 miljoen euro subsidie, wat een groot deel is van het bedrag dat de Europese commissie vrijgemaakt had in het European Innovation Fund. Dat schrijft Belga op basis van berichtgeving vorige week in De Tijd (link).

In het Kairos@C project wordt gebruikgemaakt van twee technologieën die de betrokken bedrijven zelf ontwikkeld hebben en ook commercieel in de markt zetten. Bij Air Liquide is dat het Cryocap proces waarbij restgassen gecomprimeerd en gedroogd worden waarna het CO2 in een cryogeen proces vloeibaar gemaakt wordt zodat het gescheiden kan worden via distillatie. Sorbead van BASF is een aluminosilicaat gel dat gebruikt wordt om aardgas en CO2 te ontwateren via thermische adsorptie. Aan het eind bekomt men dan een droge CO2-stroom.

Om die stroom te transporteren en klaar te maken voor opslag in de Noordzee wordt Kairos@C ingeschakeld in een nog ruimer project dat in de Antwerpse haven in ontwikkeling is: het Antwerp@C project. Dat heeft de ambitie om een gemeenschappelijke CO2-infrastructuur te bouwen waaraan nog tal van andere bedrijven zullen deelnemen. Die infrastructuur omvat een backbone voor het transport, een CO2 liquefactie-eenheid met tussentijdse opslag en een laadstation voor schepen.

Het Antwerp@C project zit momenteel in de engineeringfase, waarna later dit jaar volgens Port of Antwerp een definitieve beslissing genomen zal worden over de bouw ervan (link).

© Productivity.be, 06/04/2022, Foto: Belga


Feel free to share

Agenda

20/10: Aquarama, Brabanthal, Leuven (B)

08/11 - 10/11: SPS, Nuremberg (D)

16/11 - 17/11: Precisiebeurs, Brabanthallen, ’s-Hertogenbosch (Nl)

14/03/23 - 16/03/23: Embedded World, Nürnberg

15/04/24 - 19/04/24: Wire/Tube, Düsseldorf (D)