Achter de schermen van onze grootste wasinstallatie voor PFAS

PFAS, er is veel om te doen de laatste jaren. En terecht. Deze hitte-, vocht-, en vuilafstotende stoffen zijn wijdverspreid. Het probleem? Door hun sterke koolstof-fluorverbinding zijn de stoffen amper biologisch afbreekbaar en langdurige blootstelling eraan kan schadelijk zijn voor mens en natuur. Hun bijnaam ‘forever chemicals’ hebben ze dus niet gestolen.

Envisan, milieudochter van Jan De Nul Group, doet al jaren onderzoek naar de behandeling van PFAS in grond en water. Met resultaat. In juni 2023 namen we onze derde en grootste PFAS-wasinstallatie voor grond in gebruik in onze circulaire hub in Gent.

Soil washing wordt al langere tijd toegepast om verontreinigde grond te saneren. Kort gezegd doorloopt de grond hierbij een uitgebreide reeks was- en scheidings processen. Via speciale additieven die de PFAS scheiden van de grond en geavanceer de waterzuivering perfectioneerde Envisan de techniek. Daarmee wordt 80% van de verontreinigde grond omgevormd tot zand en andere organische stoffen vrij van PFAS. In Gent zetten we met onze nieuwste PFAS wasinstallatie die theorie om in praktijk.

Op tocht door onze wasinstallatie

1. De verontreinigde grond komt aan op onze site per vrachtwagen of schip. Om onze ecologische voetafdruk te verkleinen, kiezen we wanneer mogelijk voor watertransport.

2. We analyseren stalen van de grond om de samenstelling en PFAS-concentratie te bepalen. Op basis van deze resultaten finetunen we procesparameters zoals onze in-house ontwikkelde additieven.

3. Via een doseermachine komt de grond terecht in de installatie. De grond wordt eerst gezeefd en gesplitst in stenen en organisch materiaal enerzijds, en grond anderzijds.

4. De stenen worden gewassen en zijn daarna klaar voor hergebruik, bijvoorbeeld in constructiewerken.

5. De grond wordt vervolgens grondig gewassen en gesplitst in een grove zandfractie en een fijne fractie. Door een onderlinge wrijving tussen de zandpartikels wordt de laatste PFAS losgemaakt, met proper zand als resultaat. 6. Het water wordt gezuiverd en opnieuw gebruikt in het wasproces.

7. De fijne PFAS-fractie wordt ontwaterd, drooggeperst om het volume ervan te verkleinen en afgevoerd

Aandacht voor circulariteit en een minimale milieu-impact

Het doel van de PFAS-wasinstallatie is zorg dragen voor ons leefmilieu van begin tot eind. In de eerste plaats gaat er geen water verloren tijdens het soil washing-proces. Het proceswater wordt voortdurend behandeld en hergebruikt in volgende wascycli.

Bovendien levert het proces herbruikbare grondstoffen op die opnieuw worden ingezet in infrastructuurwerken. Tot slot zijn al onze grondwasinstallaties semi-mobiel en kunnen ze dus ter plaatse worden gebruikt. Daardoor vermijden we zwaar transport en verkleint onze ecologische voetafdruk.

Onze PFAS-wasinstallatie in Gent is onze derde in rij naast onze installaties in Luik en Toulon in Frankrijk. Met de drie installaties samen kunnen we elke dag tot 2.000 ton grond PFAS-vrij maken.

www.jandenul.com/nl/nieuws/achter-de-schermen-van-onze-grootste-wasinstallatie-voor-pfas

Nieuwsbericht van Jan De Nul, 07/05/2024


Feel free to share

Newsletter

News

Industrial AI Conference enters its second round

The Game Changer for Process Industries: Ethernet-APL

ACHEMA Opening: Strong call for international cooperation

Applied AI and Cutting-edge Technology Start-ups Dominate this Year’s 100 New Members of the World Economic Forum’s Technology Pioneers Community

KNAPP Integrates First Pocket Sorter in Pharma Logistics

ENEOS and PFN Begin World’s First AI-Based Autonomous Operation of Crude Oil Processing Unit


Agenda

18/09 - 19/09: Kunststoffen, Brabanthallen 's-Hertogenbosch (Nl)

08/10 - 11/10: Motek, Stuttgart (D)

13/11 - 14/11: Asset Performance Conference 2024, Flanders Meeting & Convention Center, Antwerpen

31/03/25 - 04/04/25: Hannover Messe, Hannover (D)

15/09/25 - 19/09/25: Schweissen & Schneiden, Messe Essen (D)

08/10/25 - 15/10/25: K, Düsseldorf (D)