Siemens en Mercedes-Benz transformeren de toekomst van duurzame fabrieksplanning met Digital Energy Twin

Siemens en Mercedes-Benz hebben samen een digitale energietweeling ontwikkeld met het oog op de toekomst van duurzame fabrieksplanning in de auto-industrie. Deze innovatieve Digital Energy Twin werd ontworpen om de autobouwer te ondersteunen bij de realisatie van de ambitie om tegen 2039 alle productievestigingen wereldwijd voor 100 procent op hernieuwbare energie te laten draaien.

De digitale energietweeling verbetert, vereenvoudigt en versnelt het energieplanningsproces reeds in een vroege fase, en dit zowel voor nieuwe (greenfield) als bestaande (brownfield) sites, wat de planningstijd aanzienlijk inkort.

Dankzij deze samenwerking wordt de expertise van Siemens op het gebied van decarbonisatie en Energy Twins gecombineerd met de grondige sectorkennis van Mercedes-Benz om een schaalbare tool voor de auto-industrie te ontwikkelen. Siemens staat in voor opleiding en ondersteuning, onderhoud en voortdurend verdere ontwikkeling van de Digital Energy Twin, zodat deze klaar is voor brede implementatie in het wereldwijde productienetwerk van Mercedes-Benz.

Op basis van gedragsmodellen vank gebouwen, technische installaties en energieopwekking werd de Digital Energy Twin ontworpen en getest in Factory 56 - de Mercedes-Benz-fabriek in het Duitse Sindelfingen. Hierbij worden gegevens zoals weersinformatie, simulatie van lastprofielen, keuze en dimensionering van gebouwsystemen met elkaar verbonden. In de simulatie van een fysiek energiesysteem worden planningsscenario's voor energiegebruik geverifieerd en aanbevelingen geformuleerd voor de optimalisering van o.a. energie-efficiëntie, voor bijbehorende kostenbesparingen evenals voor emissiereducties.

"Dankzij de nauwkeurige modellering van exploitatie- en energieverbruiksscenario's maakt de digitale energietweeling al in de vroege planningsfases snellere en transparantere besluitvorming mogelijk", aldus Matthias Rebellius, lid van de Raad van Bestuur van Siemens AG en CEO van Siemens Smart Infrastructure. “Zo wordt gedemonstreerd hoe we bij Siemens de reële met de digitale wereld combineren om in industriële sectoren schaalbare, duurzame vooruitgang te realiseren. Dit is een opwindende eerste stap in de richting van een geïntegreerd proces voor geoptimaliseerde planning, gebouwexploitatie en productie.”

De samen ontwikkelde Digital Energy Twin vormt een demonstratie van het potentieel van Siemens Xcelerator, een open digitaal bedrijfsplatform voor de versnelling van de digitale transformatie dat klanten en partners in staat stelt gezamenlijk producten en oplossingen op maat te ontwikkelen voor verschillende industriële sectoren. Siemens en Mercedes-Benz gingen in 2021 een strategisch partnerschap voor duurzame autoproductie aan met het oog op de bevordering van samenwerking en de digitalisering van duurzame productiemethoden.

“De Digital Energy Twin is ons antwoord om energie-efficiënte gebouwprocessen succesvol te visualiseren, te analyseren en duurzaam te optimaliseren. Met deze innovatieve benadering optimaliseren we ons begrip van bestaande fabrieksgebouwen om ze tot levende Smart Buildings te transformeren. Dankzij deze transformerende technologie maximaliseren we hun potentieel en creëren we toekomstgerichte normen voor energie-efficiënt en duurzaam gebouwbeheer in het wereldwijde productienetwerk van Mercedes-Benz", aldus Arno van der Merwe, Vice President Production Planning bij Mercedes-Benz Cars.

Digitale energietweelingen vormen een sleutelonderdeel van het Siemens-portfolio om industriële klanten te ondersteunen bij de realisatie van hun doelstellingen inzake duurzaamheid en decarbonisatie. Zo kondigde Siemens onlangs aan dat er samen met een andere sterke internationale partner aan een globale routekaart voor netto-nulproductie (Net Zero Production Roadmap) wordt gewerkt. Hierbij wordt een digitale energietweeling ingezet voor de simulatie van het energieverbruik en de identificatie van potentiële energiebesparingen in 15 brouwerijen wereldwijd. Volgens de raming van Siemens kan er op elke site een energiebesparing van 15 tot 20 procent evenals een gemiddelde CO2-emissiereductie van 50 procent per site, worden gerealiseerd.

Nieuwsbericht van Siemens, 26/04/2024


Feel free to share

Newsletter

News

EtherNet/IP Concurrent Connections for Critical Applications Now Available with CIP Safety

Demand for machine tools has stalled

Preventative Maintenance: Pulling Out All The Stops

Emerson Digital Experience Center Helps Manufacturers Realise Safety, Productivity and Sustainability Improvements

Flexible beam-shaping platform optimizes LPBF processes

Climate-Friendly Electricity Derived from Ammonia


Agenda

19/11 - 22/11: Formnext, Frankfurt am Main (D)

31/03/25 - 04/04/25: Hannover Messe, Hannover (D)

15/09/25 - 19/09/25: Schweissen & Schneiden, Messe Essen (D)

08/10/25 - 15/10/25: K, Düsseldorf (D)