INEOS haalt 3,5 miljard euro financiering op voor Project ONE, de groenste kraker in Europa

INEOS Olefins Belgium heeft vandaag aangekondigd dat het 3,5 miljard euro heeft opgehaald voor de bouw en exploitatie van de meest milieuvriendelijke kraker in Europa. Met de steun van 21 commerciŽle banken bevestigt de overeenkomst de sterke commerciŽle logica van het project en de voortrekkersrol die het speelt op milieugebied.

De financiering omvat 1,5 miljard euro ongedekte schuld, 1,2 miljard euro gedekte kredieten van exportkredietinstellingen UKEF, Cesce en SACE en een gedekte schijf van 800 miljoen euro waarvan maximaal 500 miljoen euro wordt gegarandeerd door Gigarant (waarmee de Vlaamse overheid marktconforme waarborgen versterkt).

Jason Meers, CFO INEOS Project ONE voegt toe: ďWe zijn verheugd dat we deze mijlpaal hebben bereikt en deze financiering hebben veiliggesteld. Het samenbrengen van zo'n groot aantal op duurzaamheid gerichte, commerciŽle banken en vier overheidsinstellingen toont het enorme belang van het project aan.Ē

Dit is de grootste investering in de Europese chemische sector in de afgelopen 25 jaar. De nieuwe kraker in Antwerpen zal de laagste koolstofvoetafdruk van alle Europese kraakinstallaties hebben: vijf keer beter dan de slechtste kraker in Europa en twee keer beter dan de beste.

De installatie kan ook volledig werken met koolstofarme waterstof, er is ruimte voorzien voor een koolstofafvanginstallatie en voor elektrische ovens in de toekomst.

Jason Meers, CFO INEOS Project ONE: "Project ONE is een gamechanger voor Europa. Het zal de chemische cluster in Antwerpen nieuwe kansen bieden en de veerkracht van de hele Europese chemische sector versterken".

De kraker zal ethyleen produceren, een essentiŽle grondstof voor een breed scala van producten die essentieel zijn voor ons dagelijks leven, van isolatie tot lichtgewicht voertuigen, kunststoffen voor de geneeskunde, de gezondheidszorg en de levensmiddelenhygiŽne, alsmede technologie voor hernieuwbare energie.

Nieuwsbericht van Ineos, 13/02/2023


Feel free to share

Newsletter

News

Emersonís New Comprehensive Automation Platform Empowers Decisive Action from Plant to Enterprise

Portable authenticity testing device detects food fraud at the point of sampling

Three trends set to drive cyber-attacks in 2024

TotalEnergies Partners with Major International Companies to Support e-NG Development

Schneider Electric Collaborates with NVIDIA on Designs for AI Data Centers

Apptronik and Mercedes-Benz Enter Commercial Agreement


Agenda

22/04 - 26/04: Hannover Messe, Hannover (D)

14/05 - 16/05: Advanced Manufacturing, Antwerp Expo (B)

15/05 - 16/05: Advanced Engineering, Antwerp Expo (B)

15/05 - 16/05: Food Tech Event, Brabanthallen, 's-Hertogenbosch (Nl)

28/05: Industrie & Maintenance, Namur Expo (B)

05/06 - 06/06: Vision, Robotics & Motion, Brabanthallen, 's-Hertogenbosch

10/06 - 14/06: ACHEMA, Frankfurt am Main (D)

18/09 - 19/09: Kunststoffen, Brabanthallen 's-Hertogenbosch (Nl)

08/10 - 11/10: Motek, Stuttgart (D)

15/09/25 - 19/09/25: Schweissen & Schneiden, Messe Essen (D)

08/10/25 - 15/10/25: K, DŁsseldorf (D)