Sector investeert in eigen opleidingscentrum voor farma en biotech

Op het Wetenschapspark in Niel opent in 2021 ViTalent, het allereerste specifieke opleidingscentrum voor de farma- en biotech-industrie in Vlaanderen. Studenten en werkzoekenden maken er kennis met de sector en krijgen in een gesimuleerde werkomgeving de juiste vaardigheden aangeleerd voor een job in de life sciences. Maar ook bestaande medewerkers kunnen er zich permanent bijscholen.

Werkgevers en vakbonden slaan hiermee de handen in elkaar om geschikt talent op te leiden voor de farma en biotech, een sector die de voorbije jaren heel wat jobs heeft gecreŽerd maar waarvoor nog geen praktijkgericht opleidingscentrum bestond.

Nog voor de zomer wordt de aanbestedingsprocedure voor de bouw van ViTalent opgestart. Het centrum wordt gebouwd door de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij (POM) Antwerpen en komt op het Wetenschapspark in Niel. Op een oppervlakte van 1.500 vierkante meter komen er leslokalen, laboís, praktijkruimtes en een zogenaamde cleanroom om de werkomstandigheden in de farma- en biotechbedrijven op een levensechte manier na te bootsen. ViTalent wil de deuren openen in de tweede helft van 2021 en hoopt na vijf jaar op volle toeren te draaien. Op kruissnelheid wil het enkele duizenden mensen per jaar opleiden.

ViTalent mikt op drie verschillende doelgroepen. Bestaande werknemers uit de sector kunnen er zich permanent bijscholen. In samenwerking met de VDAB kunnen werkzoekenden er terecht voor een herscholing naar een job in de life sciences en studenten uit het secundair en hoger onderwijs kunnen er hun theoretische opleiding aanvullen met praktijkervaring. Om het opleidingsaanbod optimaal af te stemmen op de noden van de sector wordt intensief samengewerkt met grote en kleine ondernemingen uit de farma en biotech.

Frank Beckx, voorzitter ViTalent en gedelegeerd bestuurder essenscia vlaanderen: ďWe hadden al sectorale opleidingscentra voor de chemie met ACTA in Brasschaat en voor de kunststoffen met PlastIQ in Kortrijk en Genk. Met ViTalent beschikken we nu weldra ook over een gespecialiseerd opleidingscentrum voor de vele biotech- en farmabedrijven in Vlaanderen, zowel kmoís als internationale ondernemingen. Dat is dringend nodig, want het is een sector in volle bloei die kwaliteitsvolle jobs creŽert en permanent op zoek is naar geschikt talent.Ē

Marian Willekens, ondervoorzitter ViTalent en secretaris ACV BIE: ďMet ViTalent bieden we zowel werkzoekenden, studenten als bestaande medewerkers de juiste vaardigheden voor een duurzame loopbaan in de sector. Het opleidingscentrum zal gebruik maken van de modernste didactische methodes en de praktijkopleidingen zullen gebeuren in een waarheidsgetrouwe werk- en leeromgeving met de meest geavanceerde apparatuur.Ē

Opleidingscentrum ViTalent biedt in eerste instantie trainingsmodules aan voor operationele functies in labo, productie en verpakking. Het gaat dan bijvoorbeeld om labo-analisten, technische proces- en verpakkingsoperatoren en kwaliteitsdeskundigen, zowel voor farma als biotech.Onder impuls van de sociale partners en met de steun van het sectorale en paritaire vormingsfonds Co-valent werden sinds 2017 een haalbaarheidsstudie en een businessplan uitgewerkt. Dit gebeurde in nauwe samenwerking met sectorbedrijven Janssen Pharmaceutica, MSD, Novartis, Pfizer en Sanofi. Dit jaar investeert vormingsfonds Co-valent anderhalf miljoen euro in de opstart van ViTalent.

Koen Laenens, voorzitter Co-valent: ďNaast de eerdere investering in de uitbreiding van het opleidingscentrum Cefochim in Seneffe kiezen de sociale partners van Co-valent opnieuw bewust voor een duurzaam project waarbij de opleiding van huidige medewerkers hand in hand gaat met het aantrekken van nieuw talent. Het sociaal overleg geeft hiermee een sterke stimulans om levenslang leren effectief in de praktijk te brengen. Vakbonden en werkgevers beheren ViTalent samen, als evenwaardige aandeelhouders, en delen daarbij dezelfde visie: developing skills for the life sciences industry.Ē

De hoogtechnologische en kennisintensieve life sciences industrie Ė wat staat voor farma en biotech Ė is een van de sleutelsectoren van de Vlaamse economie. De (bio)farmaceutische industrie in Vlaanderen is zowel op vlak van onderzoek en ontwikkeling, productie als export toonaangevend in Europa en zelfs in de wereld. De beschikbaarheid van hooggekwalificeerde en goed opgeleide medewerkers is een cruciale factor om de internationale concurrentiekracht van de farma- en biotechbedrijven op lange termijn te garanderen en deze belangrijke industrie langdurig in Vlaanderen te verankeren. Met een uitgebreid vormingsaanbod op maat kan opleidingscentrum ViTalent uitgroeien tot een extra troef voor de life sciences in Vlaanderen.

Nieuwsbericht van essenscia, 15/05/2019


Feel free to shareProductivity.be

is een publicatie van
Redactiebureau ConScript

Contact

Erwin Vanvuchelen
+32 (0)475 64 99 34
erwin@conscript.be
erwinvanvuchelen