Tijd voor Industrie 5.0?

Met de opening van de vakbeurs EMO vandaag is er alwaar geen ontkomen aan. Industrie 4.0 moet over alle sectoren heen zowat de meest gebruikte term zijn in B2B marketing. De CTO van Universal Robots doet daar in een recent interview nog een schepje bovenop door al een volgende revolutie aan te kondigen: Industrie 5.0.

Die vijfde revolutie zou die moeten zijn van de samenwerking tussen mensen en machines. Universal Robots is zelf een fabrikant van collaborative robots, wat allicht verklaart waarom zij vinden dat die samenwerking een eigen specifieke term verdient, naast Industrie 4.0.

Bij ons wordt de samenwerking tussen mensen en machines doorgaans beschouwd als één van de pijlers van Industrie 4.0 zelf. Ook in het Made Different programma wordt “human centered” als een van de kenmerken van de fabrieken van de toekomst aangeduid.

Toch heeft Esben Østergaard van Universal Robots een punt. Het basisprincipe van de vierde industriële revolutie is immers het aaneenschakelen van machines, devices en systemen om te komen tot netwerken doorheen de waardeketen waarin de deelnemers elkaar op een efficiënte manier kunnen aansturen.

Doordat zoveel bedrijven hun karretje aan de Industrie 4.0 trekker gehangen hebben is die definitie de afgelopen jaren sterk verwaterd. Maar ook in Duitsland, waar Industrie 4.0 haar oorsprong heeft, ging de originele definitie van het DFKI vooral over de communicatie en samenwerking tussen machines, met als grote uitdaging het ontwikkelen van technologieën die het machines zouden mogelijk maken om elkaar te begrijpen en elkaars mogelijkheden en beperkingen in te zien.

Of het nu als onderdeel van Industrie 4.0 beschouwd kan worden dan wel een nieuwe term moet krijgen, is op zich uiteraard niet zo relevant. Feit is wel dat de rol van de mens in automatisering steeds meer aandacht krijgt. In het bewuste artikel in het vakblad MachineDesign wordt een mooi voorbeeld gegeven van een luidsprekerfabrikant die gebruikmaakte van robots om producten automatisch te polijsten. Door in dit proces terug meer mensen in te schakelen – en hen de leiding te geven – kon het bedrijf zijn productiviteit met zowat de helft doen stijgen.

Het artikel citeert ook een onderzoek van Accenture waarin 85% van de deelnemende productiemanagers verwacht dat er in de komende jaren productielijnen zullen komen in hun fabrieken waarin mensen en robots samenwerken.

Of deze trend ook echt een nieuwe naam moet krijgen laat ik graag aan anderen over. Maar feit is wel dat deze trend een grotere revolutie behelst dan wat vandaag allemaal onder de noemer Industrie 4.0 gevangen wordt.

© Productivity.be, 18/09/2017, Tekst: Erwin Vanvuchelen, Foto: Universal Robots


Feel free to share

Agenda

20/10: Aquarama, Brabanthal, Leuven (B)

08/11 - 10/11: SPS, Nuremberg (D)

16/11 - 17/11: Precisiebeurs, Brabanthallen, ’s-Hertogenbosch (Nl)

14/03/23 - 16/03/23: Embedded World, Nürnberg

15/04/24 - 19/04/24: Wire/Tube, Düsseldorf (D)