Boehringer Ingelheim zet quantum computing in om nieuwe medicijnen te ontwikkelen

Farmabedrijf Boehringer Ingelheim wil het gebruik van computermodellen bij de ontwikkeling van nieuwe medicijnen zo ver doortrekken dat klassieke computers niet langer volstaan om de bewerkingen uit te voeren. Het bedrijf kondigde recent een samenwerking aan met Google, dat een van de koplopers is in quantum computing.

Zogenaamde kwantumcomputers werken op basis van fenomenen uit de kwantumfysica als alternatief voor de schakelingen met halfgeleiders die in klassieke CPU’s gebruikt worden. Daardoor zijn ze vele malen sneller, wat ze in staat stelt om uitdagingen aan te gaan die met klassieke computers niet langer opgelost kunnen worden.

Zo een uitdaging is het simuleren van de chemie op moleculaire schaal die optreedt bij bepaalde ziektemechanismes. Als men er in slaagt om die chemie te simuleren is het ook mogelijk om het effect van medicijnen en kandidaten voor nieuwe medicijnen zeer gedetailleerd te onderzoeken.

Boehringer Ingelheim wil sterk inzetten op quantum computing. Het bedrijf heeft er een nieuwe divisie voor gecreëerd en een aantal experten uit het vakgebied aangeworven. En nu is er dus de samenwerking met Google dat een van de absolute wereldleiders is in het ontwikkelen van dat soort computers en de bijhorende algoritmes.

Overigens is ook voor Google de samenwerking bijzonder. Het simuleren van moleculaire dynamica wordt al jaren beschouwd als een van de meest relevante toepassingen voor quantum computing, maar toch is Boehringer Ingelheim pas het eerste farmaceutische bedrijf dat hiervoor met Google gaat samenwerken.

Quantum Computing: Boehringer Ingelheim and Google Partner for Pharma R&D

© Productivity.be, 18/01/2021


Feel free to share