Desktop Metal naar de beurs

Desktop Metal – dat in de sector beschouwd wordt als een van de belangrijkste spelers in machines voor het 3D-printen van metalen componenten – heeft vandaag in de VS zijn beursgang aangekondigd. De transactie via een SPAC waardeert het bedrijf naar schatting op zo’n 2,5 miljard dollar – bijna 3 keer meer dan concurrenten Stratasys en 3D Systems.

Desktop Metal is een relatief jong bedrijf dat zich vrij snel naar de top heeft weten te werken in de competitieve markt van 3D printen. Het aanbod omvat een range van 3D printers gaande van compacte systemen voor prototyping over shop floor tot industriële systemen voor serieproductie.

Het bedrijf profileert zich als de uitvinder van Binder Jetting (BJ) voor het 3D printen van componenten in metaal. Bij die technologie worden metaaldeeltjes in een poederbed aan elkaar gehecht via een bindmiddel dat met een soort inkjet printkop aangebracht wordt. Dat gaat vele malen sneller dan het hechten van de deeltjes via een laser – wat meteen de reputatie verklaart die Desktop Metal verworven heeft als producent van systemen voor massaproductie.

De methode heeft echter ook een keerzijde want na het printen moeten de componenten in een oven om de deeltjes te versmelten tot een uniforme massa. Tijdens dat smelten wordt het bindmiddel dat tijdens het 3D printen is aangebracht, grotendeels verdampt. De keerzijde is dat componenten kunnen krimpen en vervormen tijdens het sinteren in de oven, wat extra aandacht vraagt in de ontwerpfase.

Special Purpose Acquisition Company

De beursgang via een SPAC is een populaire methode momenteel op Wall Street. SPAC staat voor Special Purpose Acquisition Company en is een bedrijf dat als een lege doos naar de beurs gebracht wordt om geld op te halen. Zodra de SPAC zelf een notering heeft op de beurs gaat het met het geld dat opgehaald werd op zoek naar een privaat bedrijf om over te nemen. Zodra die overname rond is, vervelt de SPAC om het bedrijf te worden dat werd overgenomen.

In het geval van Desktop Metal werd bij de overname door de SPAC Trine Acquisition Corp. ook nog een kapitaalverhoging aangekondigd wat de waardering van Desktop Metal op 2,5 miljard dollar kan brengen.

De praktijk om bedrijven via SPAC’s naar de beurs te brengen heeft een wat dubieuze reputatie omdat bedrijven op die manier het kritisch onderzoek vermijden dat eigen is aan een klassieke beursgang. Het zal dus nog moeten blijken hoe Desktop Metal het verder doet en of het bedrijf kan standhouden in de malaise die momenteel toch wel heerst in de sector van 3D printen.

© Productivity.be, 26/08/2020


Feel free to share


3D printen

Productoverzichten:
Machines voor plasticsMachines voor metaal
Technologieën:
FDMSLASLSSLMBJMJDEDEBM
Populair in 3D printen:
Barstjes in 3D printermarkt?
Design voor additive manufacturing
Afwerking van 3D geprinte werkstukken


Productivity.be

is een publicatie van
Redactiebureau ConScript

Contact

Erwin Vanvuchelen
+32 (0)475 64 99 34
erwin@conscript.be
erwinvanvuchelen