Binder Jetting (BJ)

Binder Jetting (BJ) is een technologie in 3D printen waarbij componenten in een poederbed gevormd worden door via een printkop een binder vloeistof toe te voegen op plaatsen waar de poederdeeltjes aan elkaar gehecht moeten worden. Tijdens het daaropvolgende sinterproces wordt de binder vloeistof uitgedampt en worden de poederdeeltjes door de hitte van het sinteren definitief aan elkaar gehecht.

Omwille van het poederbed is de technologie enigszins vergelijkbaar met Selective Laser Sintering en Selective Laser Melting maar het aanbrengen van het bindmiddel gaat veel sneller dan het laserproces. Daar staat tegenover dat de werkstukken nadien urenlang in een oven moeten voor het sinteren.

Binder jetting wordt ook wel "drop-on-powder" printing genoemd.

Een van de voordelen is dat componenten met grillige vormen in het poederbed gevormd kunnen worden zonder steunen toe te voegen die dan nadien dus ook niet verwijderd moeten worden.

Multi Jet Fusion

De technologie met een bindmiddel en het sinteren van de werkstukken nadien wordt toegepast bij metaalpoeders.

HP heeft een gelijkaardige technologie voor polymeren die Multi Jet Fusion genoemd wordt (zie ook Metaal 3D printen voor massaproductie). Daarbij wordt tijdens het aanbrengen van de binder ook warmte toegevoegd zodat de polymeerkorrels mee versmelten.

© Productivity.be


Feel free to share

Agenda

20/10: Aquarama, Brabanthal, Leuven (B)

08/11 - 10/11: SPS, Nuremberg (D)

16/11 - 17/11: Precisiebeurs, Brabanthallen, ’s-Hertogenbosch (Nl)

14/03/23 - 16/03/23: Embedded World, Nürnberg

15/04/24 - 19/04/24: Wire/Tube, Düsseldorf (D)