Vierde industriŽle revolutie als pijler voor de Great Reset

Als marketingslogan lijkt Industrie 4.0 zijn beste tijd gehad te hebben maar bij de heren en dames die momenteel in Davos filosoferen over onze toekomst staat de vierde industriŽle revolutie, zoals het thema daar genoemd wordt, nog steeds op de agenda. Voor Klaus Schwab, oprichter en voorzitter van het World Economic Forum, is het een essentieel onderdeel van de Great Reset.

De Great Reset is een idee dat Klaus Schwab in de periode van de Covid lockdowns lanceerde en het is nog steeds een veelbesproken onderwerp. De idee was dat de grote veranderingen die de pandemie en de lockdowns met zich meebrachten, konden aangewend worden als een opportuniteit om een nieuwe manier van samenleven te creŽren die dan niet alleen aangepast zou zijn aan de nieuwe realiteit van leven met corona maar die ook een antwoord zou kunnen bieden op grote vraagstukken zoals de klimaatproblematiek, de economische malaise die zich voor de lockdowns begon te manifesteren en de ongelijkheid tussen arm en rijk die in het vorig decennium sterk was toegenomen. Tegenstanders zien in het principe van de Great Reset dan weer een symbool van alles wat er volgens hen mis is met de elite van vandaag, die allerlei regels lijkt te willen opleggen en soms heel erg ver lijkt te gaan in de idee van een maakbare maatschappij.

Hoedanook mag het merkwaardig genoemd worden dat de vierde industriŽle revolutie opduikt als een van de drie pijlers die naar voor geschoven worden om de Great Reset te bewerkstelligen. De eerste twee pijlers zijn immers veel algemener van aard: het principe dat we met zín allen stakeholders zijn van ondernemingen, bijvoorbeeld, en dat bij investeringen resoluut voor duurzaamheid gekozen moet worden. Bij de vierde industriŽle revolutie gaat het over vrij specifieke toepassingen van de technologieŽn die we ook in het Industrie 4.0 verhaal zagen opduiken: digitalisering, artificiŽle intelligentie, robotica, enz.

In de voorstelling van de Great Reset in 2020 werd als voorbeeld van de vierde industriŽle revolutie verwezen naar de manier waarop bedrijven, onderzoekers en overheden erin geslaagd zijn om ondanks de beperkingen als gevolg van de pandemie toch samen te werken en nieuwe methodes te ontwikkelen voor diagnose, behandeling en vaccinatie. Beeld je in Ė zo stelde het document Ė wat er mogelijk zou zijn indien op een gelijkaardige manier zou samengewerkt worden in andere sectoren.

Het WEF had een paar jaar eerder al het Centre for the Fourth Industrial Revolution (C4IR) opgericht. Dat omvat 16 lokale centers die met meer dan 350 technologische experts projecten rond digitalisering en andere moderne productietechnieken opzetten. Een overzicht hiervan wordt gegeven op Centre for the Fourth Industrial Revolution (C4IR).

© Productivity.be, 18/01/2023


Feel free to share

Newsletter

News

Emersonís New Comprehensive Automation Platform Empowers Decisive Action from Plant to Enterprise

Portable authenticity testing device detects food fraud at the point of sampling

Three trends set to drive cyber-attacks in 2024

TotalEnergies Partners with Major International Companies to Support e-NG Development

Schneider Electric Collaborates with NVIDIA on Designs for AI Data Centers

Apptronik and Mercedes-Benz Enter Commercial Agreement


Agenda

22/04 - 26/04: Hannover Messe, Hannover (D)

14/05 - 16/05: Advanced Manufacturing, Antwerp Expo (B)

15/05 - 16/05: Advanced Engineering, Antwerp Expo (B)

15/05 - 16/05: Food Tech Event, Brabanthallen, 's-Hertogenbosch (Nl)

28/05: Industrie & Maintenance, Namur Expo (B)

05/06 - 06/06: Vision, Robotics & Motion, Brabanthallen, 's-Hertogenbosch

10/06 - 14/06: ACHEMA, Frankfurt am Main (D)

18/09 - 19/09: Kunststoffen, Brabanthallen 's-Hertogenbosch (Nl)

08/10 - 11/10: Motek, Stuttgart (D)

15/09/25 - 19/09/25: Schweissen & Schneiden, Messe Essen (D)

08/10/25 - 15/10/25: K, DŁsseldorf (D)