Belgische bedrijven registreren meer dan 3.000 chemische stoffen voor veilig gebruik

Uiterlijk morgen moeten alle chemische stoffen die in volumes vanaf 1 ton per jaar in de Europese Unie worden geproduceerd of ingevoerd, geregistreerd zijn bij het Europees Agentschap voor Chemische Stoffen (ECHA). Bedrijven die de deadline niet halen, mogen hun stoffen niet langer op de markt brengen.

In BelgiŽ zijn op dit moment 3.022 stoffen geregistreerd door 674 ondernemingen. Daarmee is ons land, als thuisbasis van een toonaangevende chemiesector, bij de koplopers in Europa. Sinds de invoering van REACH in 2007 weten we nu meer dan ooit tevoren over de potentiŽle risicoís van chemicaliŽn in allerlei consumentengoederen zoals bijvoorbeeld verven, kleding, meubilair, schoonmaakproducten of elektrische apparaten. Zo zorgt REACH voor meer veiligheid voor mens en milieu.

REACH (Registratie, Evaluatie, Autorisatie en Restrictie van ChemicaliŽn) is een Europese verordening om mens en milieu optimaal te beschermen tegen de mogelijke risicoís die chemische stoffen kunnen opleveren. Het gaat daarbij niet enkel om chemische stoffen die in industriŽle productieprocessen worden toegepast, maar ook om stoffen die we in ons dagelijks leven gebruiken.

Daarom is de datum van 31 mei 2018 zoín belangrijke mijlpaal voor burgers in BelgiŽ en Europa. Bedrijven hebben in het kader van REACH de voorbije tien jaar alle mogelijke veiligheids- en gezondheidsrisicoís van bepaalde chemische stoffen uitvoerig getest en al die onderzoeksresultaten zijn nu publiek beschikbaar op de ECHA-website. In totaal zijn in Europa meer dan 80.000 registratiedossiers ingediend voor ruim 20.000 verschillende chemische stoffen.

Nieuwsbericht van essenscia, 30/05/2018


Feel free to shareProductivity.be

is een publicatie van
Redactiebureau ConScript

Contact

Erwin Vanvuchelen
+32 (0)475 64 99 34
erwin@conscript.be
erwinvanvuchelen