5G trial voor draadloze fabriek van de toekomst

Nokia, NTT docomo en Omron gaan een reeks trials uitvoeren om 5G oplossingen te ontwikkelen voor industriŽle toepassingen. In hun eigen productieomgevingen willen ze de haalbaarheid van 5G testen in combinatie met Industrie 4.0 concepten als mobiele robots en operatorondersteuning.

De trial die Nokia, NTT docomo en Omron vorige maand aankondigden is een van de vele projecten wereldwijd om de nieuwe 5G standaard voor mobiele telefonie te testen in industriŽle toepassingen. Met een latency van minder dan een milliseconde en de mogelijkheid om de beschikbare bandbreedte te segmenteren wordt 5G beschouwd als een kanshebber om de universele standaard te worden in industriŽle netwerken.

Maar de standaard is nog niet definitief en of de ambities in performantie ook effectief gehaald zullen worden is nog niet duidelijk. Een van de doelstellingen in de nieuw aangekondigde pilootprojecten is om na te gaan welke invloeden interferenties in industriŽle omgevingen kunnen hebben op de betrouwbaarheid en stabiliteit van de dataverbindingen. De signalen moeten er hun weg vinden in een wirwar van beton, metaal en bewegende constructies. Ook op en af lopende mensen zouden een nadelige invloed kunnen hebben.

De groep van drie heeft in de samenwerking alvast twee industriŽle toepassingen op het oog die passen in de concepten van Industrie 4.0. Een eerste is het gebruik van mobiele robots die een alternatief zouden kunnen vormen voor starre productielijnen. In een zogenaamde lay-out vrije fabriek hoeven machines niet langer in een sequentie opgesteld te staan. Het is er aan mobiele robots om producten van en naar de machine te brengen, waarbij 5G hen in staat stelt om permanente updates uit hun omgeving te krijgen.

Een tweede toepassing die in de trial getest zal worden is operatorondersteuning gebaseerd op artificiŽle intelligentie. Daarbij zullen cameraís alle bewegingen van operatoren opvolgen waarbij AI op zoek gaat naar verschillen in performantie tussen meer en minder ervaren werknemers. Op basis van die resultaten zou dan een aangepaste training uitgewerkt kunnen worden.

De drie partijen zeggen een stijgende vraag te zien vanuit de industrie naar geavanceerde netwerkoplossingen.

© Productivity.be, 07/10/2019


Feel free to shareProductivity.be

is een publicatie van
Redactiebureau ConScript

Contact

Erwin Vanvuchelen
+32 (0)475 64 99 34
erwin@conscript.be
erwinvanvuchelen