Innovatieve assemblagelijn voor Porsche Taycan

Porsche is deze week in zijn nieuwe fabriek in Zuffenhausen gestart met de massaproductie van de elektrische Taycan. Daarmee is nu ook de Flexi-Line, waarover we eerder op Prodictivity.be schreven, operationeel. De assemblagelijn wordt gevormd door zelfrijdende platformen, wat meer flexibiliteit creŽert om de autoís te individualiseren. De lijn maakt deel uit van het project Porsche Production 4.0.

Journalisten die de start van de productie van de Taycan konden bijwoonden, toonden gisteren op Twitter fotoís van de nieuwe productielijn. Zoals we eind vorig jaar schreven in Continue assemblagelijn gevormd door zelfrijdende platformen wordt de nieuwe lijn gevormd door AGVís waarbij elke auto in wording zijn eigen rijdend platfom heeft.

Voor het grootste deel van de assemblagelijn blijven deze platformen netjes in sequentie maar het spreekt voor zich dat het nieuwe concept extra flexibiliteit biedt. Zo kan de lijn makkelijker ontdubbeld worden voor productiestappen die meer tijd vergen. En bepaalde autoís kunnen onderweg gespecialiseerde werkstations aandoen om specifieke opties te krijgen.

In principe zijn de platformen ook minder gebonden aan een bepaalde takt-tijd omdat ze los van elkaar kunnen halt houden en weer opstarten.

De Flexi-Line heeft als bijkomend voordeel dat ze qua infrastructuur eenvoudiger is dan een starre productielijn, onder meer omdat ze geen speciale fundering vergt. Een nadeel is dat operatoren niet langer mee op de lijn kunnen en dat ze met de platformen moeten meelopen.

En de Taycan zelf Ė die wordt door autoliefhebbers beschouwd als de eerste echte uitdager van de Model S Ė de high-end elektrische auto van Tesla die meer dan een decennium alleenheerser was in zijn marktsegment. Vorig jaar was er ook al de Jaguar I-PACE en de komende jaren komen er nog heel wat long-range elektrische autoís bij. Dat Tesla de hete adem van Porsche al in de nek voelt mag blijken uit het feit dat CEO Elon Musk op Twitter schamper opmerkte dat het woord Turbo in de benaming wat vreemd is voor een elektrische auto.

Die Porsche Taycan Turbo S heeft een batterij van 93 kWh en zou daarmee in optimale omstandigheden een bereik halen van 545 km. De auto werkt op 800V waardoor die aan 270 kW geladen kan worden, wat veel meer is dan de Tesla model S. Aan dat vermogen volstaat een laadtijd van 21 minuten om 312 km aan bereik in te slaan. De topsnelheid van de Taycan is 260 km/h en versnelling van 0 naar 100 km/h vergt slechts 2,8 seconden. Overigens is ook de prijs indrukwekkend, want voor het topmodel bedraagt die net geen 200.000 euro.


© Productivity.be, 09/09/2019


Feel free to shareProductivity.be

is een publicatie van
Redactiebureau ConScript

Contact

Erwin Vanvuchelen
+32 (0)475 64 99 34
erwin@conscript.be
erwinvanvuchelen