Autonoom distillatieproces dankzij AI

ENEOS, het grootste energiebedrijf in Japan, en het Japanse Preferred Networks zijn er in geslaagd om een distillatietoren voor ruwe olie autonoom te laten draaien, waarbij de procescontrole gebeurt door artificiŽle intelligentie. De sturing slaagt erin het proces stabiel te houden, ook wanneer overgestapt wordt op een grondstof met andere producteigenschappen.

ENEOS en Preferred Networks werken al langer samen aan toepassingen van artificiŽle intelligentie in procescontrole. De aankondiging dat ze erin geslaagd zijn om een atmosferisch distillatieproces autonoom te regelen op basis van AI is een indrukwekkende mijlpaal en blijkbaar ook een wereldprimeur.

Het distillatieproces wordt gestuurd in functie van 24 factoren, waarbij data geleverd wordt door 930 sensoren. De sturing bedient 13 kleppen om het proces stabiel te houden en fluctuaties op te vangen die het gevolg kunnen zijn van wijzigingen in de productsamenstelling van de ruw olie of het debiet.

De sturing op basis van AI draait al sinds januari en levert sindsdien een stabiliteit en efficiŽntie die hoger zijn dan wat operatoren in het verleden bereikten met de installatie.

Beide bedrijven willen het systeem nu uitrollen naar andere raffinaderijen van de groep. Op termijn wil men de oplossing ook aanbieden aan derde partijen.

Onderstaande grafiek toont de bediening van een klep na een wijziging in de samenstelling van de grondstof waarbij een sensorwaarde al die tijd stabiel gehouden wordt.

© Productivity.be, 04/06/2024


Feel free to share

Newsletter

News

The Game Changer for Process Industries: Ethernet-APL

ACHEMA Opening: Strong call for international cooperation

Applied AI and Cutting-edge Technology Start-ups Dominate this Yearís 100 New Members of the World Economic Forumís Technology Pioneers Community

KNAPP Integrates First Pocket Sorter in Pharma Logistics

ENEOS and PFN Begin Worldís First AI-Based Autonomous Operation of Crude Oil Processing Unit

DuPont Announces Plan to Separate into Three Independent, Publicly Traded Companies


Agenda

18/09 - 19/09: Kunststoffen, Brabanthallen 's-Hertogenbosch (Nl)

08/10 - 11/10: Motek, Stuttgart (D)

13/11 - 14/11: Asset Performance Conference 2024, Flanders Meeting & Convention Center, Antwerpen

15/09/25 - 19/09/25: Schweissen & Schneiden, Messe Essen (D)

08/10/25 - 15/10/25: K, DŁsseldorf (D)