Vlaamse Ondernemers lanceren online festivalgame die jongeren moet overtuigen om voor STEM te kiezen

Een nieuwe online game met doe-opdrachten rond de organisatie van een virtueel muziekfestival moet jongeren enthousiast maken om te kiezen voor STEM-studierichtingen. De STEMfestival-game is gelanceerd door Vlaams minister van Economie Jo Brouns met leerlingen uit heel Vlaanderen in het Antwerpse Sportpaleis tijdens StressFactor Live.

Zo'n 300 leerlingen en leraren van 23 verschillende scholen uit heel Vlaanderen komen samen in het Antwerpse Sportpaleis. De leerlingen spelen er in primeur de nieuwe game op verschillende devices (tablet, VR-bril, groot scherm), om zo hun eigen virtuele muziekfestival te organiseren. Ze krijgen ook workshops en begeleiding over hoe zelf een muziekfestival te organiseren op hun eigen school. Ze maken kennis met de backstagekant van het Sportpaleis. Al sinds 2003 worden onder de noemer StressFactor Live muziekfestivals georganiseerd op middelbare scholen.

De STEMfestival-game van de Vlaamse Ondernemers sluit aan bij de organisatie van een muziekfestival. Om van een muziekfestival een succes te maken, heb je verschillende STEM-vaardigheden nodig. Met een zelfgekozen avatar legt de speler een parcours af in een digitale wereld waarbij opdrachten tot een goed einde moeten worden gebracht. Al doende komt de speler informatie aan de weet over het nut van STEM in het opzetten van een muziekfestival.

Jo Brouns, Vlaams minister van Werk en Economie: “De enige grondstof die we in Vlaanderen hebben, is onze hersenen. We willen jongeren écht overtuigen om voor een STEM-richting te kiezen. Dat is belangrijk om de technologieën van de toekomst te ontwikkelen en in concrete toepassingen om te zetten. Deze nieuwe online game is dan ook een mooi voorbeeld van hoe we deze doelstelling in de praktijk kunnen brengen. Ik nodig jongeren uit om hiermee aan de slag te gaan!”

Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van Voka: “Vlaamse jongeren kiezen nog onvoldoende voor STEM-studierichtingen. In het hoger onderwijs zijn slechts 20% van de uitgereikte diploma’s STEM-gericht. De vraag op de arbeidsmarkt naar STEM-profielen is torenhoog. Negen op de tien ondernemingen ondervindt vandaag problemen om geschikt personeel aan te werven, de grootste uitdaging ligt in het vinden van technisch geschoold talent.”

De Vlaamse Ondernemers is een samenwerkingsverband tussen 21 sector- en werkgeversorganisaties.

Ze promoot de game op verschillende kanalen bij jongeren, waaronder de sociale media zoals TikTok en Facebook. Er komt in het voorjaar ook een tour langs de 23 verschillende scholen om dit STEM- avontuur verder te zetten.

www.voka.be/stemfestival

Nieuwsbericht van Voka, 17/01/2024


Feel free to share

Newsletter

News

Gartner Identifies the Top Cybersecurity Trends for 2024

FPT Industrial, CGM and Bimotor power the construction of the world's longest immersed tunnel

Roger Lemmens Appointed as Chief Operating Officer at Pauwels Consulting

Figure announces commercial agreement with BMW Manufacturing to bring general purpose robots into automotive production

CNH: €150 million investment in Harvesting Center of Excellence

Economic optimism doubles, yet almost half of CEOs do not believe their businesses will be viable in a decade as tech and climate pressures accelerate


Agenda

20/03 - 21/03: Maintenance, Antwerp Expo (B)

20/03 - 21/03: Pumps & Valves, Antwerp Expo (B)

27/03 - 28/03: Design to Manufacturing (D2M), Kortrijk Xpo (B)

15/04 - 19/04: Wire/Tube, Düsseldorf (D)

22/04 - 26/04: Hannover Messe, Hannover (D)

14/05 - 16/05: Advanced Manufacturing, Antwerp Expo (B)

15/05 - 16/05: Advanced Engineering, Antwerp Expo (B)

28/05: Industrie & Maintenance, Namur Expo (B)

05/06 - 06/06: Vision, Robotics & Motion, Brabanthallen, 's-Hertogenbosch

10/06 - 14/06: ACHEMA, Frankfurt am Main (D)

18/09 - 19/09: Kunststoffen, Brabanthallen 's-Hertogenbosch (Nl)

08/10 - 11/10: Motek, Stuttgart (D)

15/09/25 - 19/09/25: Schweissen & Schneiden, Messe Essen (D)

08/10/25 - 15/10/25: K, Düsseldorf (D)