Voka

Voka is het Vlaams netwerk van ondernemingen. We vertegenwoordigen meer dan 18.000 bedrijven in Vlaanderen en Brussel, goed voor 65% van de private werkgelegenheid en 66% van de hier gerealiseerde toegevoegde waarde.

www.voka.be

Krapte op de arbeidsmarkt nu al nijpend in Vlaamse bedrijven

Voka - De meerderheid van de Vlaamse bedrijven schat in dat de coronacrisis voor hen dit jaar nog verteerd zal zijn, blijkt uit een enquête bij 600 Vlaamse ondernemingen die lid zijn van Voka. Werkgevers willen opnieuw aanwerven, maar ondervinden grote moeilijkheden om geschikt personeel te vinden. Daarenboven zijn de logistieke aanvoerketens al maandenlang verstoord. Bedrijven geven aan dat dit voor problemen zorgt in hun bevoorrading en leveringen.


“Nu staken is onze welvaart helemaal kraken”

Voka - Nu staken, zal onze welvaart helemaal kraken. Voka, het Vlaams netwerk van ondernemingen, roept op om niet deel te nemen aan de staking. “We roepen iedereen op tot redelijkheid en vragen werknemers om niet te staken op maandag 29 maart, exact de dag waarop we met ons land een derde lockdown ingaan. Dit is echt onbegrijpelijk en onverantwoord.


Dringend spoorbeleid met visie gevraagd

Voka - Jarenlang ongeïnspireerd beleid heeft het spoor in België geen goed gedaan. “De spoorwegen hebben dringend nieuwe én ambitieuze beheersovereenkomsten nodig. Slaagt de nieuwe minister van mobiliteit waar zijn voorgangers gefaald hebben? De bedrijven in dit land zijn één van de grootste klanten van het spoor. Zij vragen een betrouwbare en performante dienstverlening”, zo luidt de conclusie van een nieuwe Vokastudie.


Statuut havenarbeider staat niet ter discussie

Voka - De manier waarop havenarbeiders in ons land worden erkend, moet anders. Maar met het aparte statuut van havenarbeiders zoals het indertijd in de wet-Major werd vastgelegd, is er geen probleem. Dat oordeelden de rechters van het Europees Hof van Justitie in Luxemburg woensdag. Alfaport – Voka Antwerpen-Waasland, de koepel van Antwerpse havenwerkgevers, is opgelucht.


75 industriejobs in lijst knelpuntberoepen

Voka - Met 75 knelpuntberoepen, waarvan 18 ‘zeer ernstige’ knelpuntberoepen, blijft de industrie de sector met het hoogste aantal moeilijk invulbare jobs. Dat blijkt uit de nieuwe lijst met knelpuntberoepen die VDAB bekendmaakte. ‘In onze eigen online competentiebarometer zien we de vraag naar technische profielen in januari zelfs met 25 procent toenemen’, zegt Luc Luwel, gedelegeerd bestuurder Voka - Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland.


“Zelfs in 2022 omzetverlies voor 4 op 10 bedrijven”

Voka - Niet alleen in 2021, maar ook in 2022 hakt corona stevig in de zakencijfers. Uit een nieuwe bevraging van Voka – KvK Mechelen-Kempen blijkt dat vier op de tien bedrijven in de regio ook in 2022 omzetverlies verwachten. Het verlies kan oplopen tot 75 procent in vergelijking met de periode vóór de coronacrisis. De klappen vallen vooral bij de kleinere kmo’s.


Digitale quick scan

Voka - Voka heeft in opdracht van het Agentschap Innoveren en Ondernemen samen met Deloitte Private een ‘digitale quick scan’ ontwikkeld. Voka wil hiermee elke Vlaamse onderneming op de digitale snelweg krijgen. Deze unieke tool helpt in kaart te brengen hoe sterk een bedrijf gedigitaliseerd is en hoe het nog beter kan. Vlaams minister Hilde Crevits heeft de digitale quick scan vandaag voorgesteld bij houtfineerspecialist Decospan in Menen.


Voka begeleidt komende 4 jaar opnieuw minstens 8.000 ondernemers

Voka - Dankzij het ‘programma ondernemerschap’ zal Voka, het Vlaams netwerk van ondernemingen, de komende vier jaar zeker 8.000 ondernemers begeleiden in alle levensfases van hun bedrijf. “We danken het Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen (VLAIO), minister van Economie en Werk Crevits en de Vlaamse regering voor de goedkeuring vandaag en het vertrouwen voor de volgende vier jaar”, zegt gedelegeerd bestuurder Hans Maertens.


Ook bedrijven moeten prioriteit krijgen bij waterafschakelplan

Voka - Voka roept de Vlaamse overheid en de provinciegouverneurs op om bedrijven te ontzien in geval van watertekorten in de komende zomer en hen voldoende prioriteit te geven bij een waterafschakelplan om hun watertoevoer te waarborgen. Bedrijven krabbelen stilaan terug recht na de lockdown en de coronacrisis.


Fast forward met de fast track voor buitenlandse werknemers

Voka - Voor Voka, het Vlaams netwerk van ondernemingen, wordt het dringend tijd dat er een versnelling komt op de procedure voor arbeidsmigratie. “We waren de beste van de klas, maar zien nu met lede ogen toe hoe de procedures in andere landen veel sneller gaan. Onze ondernemingen en onderzoeksinstellingen lopen daardoor unieke, buitenlandse talenten mis in deze internationale war for talent.”


Eerste AHA!-awards bekronen innovatieve onderzoekers

Voka - Antwerpen is dé kennisregio bij uitstek. Dat werd door UAntwerpen en Voka Antwerpen-Waasland op maandag 16 december in de verf gezet tijdens de eerste Antwerp Innovation Night. In het nieuwe provinciehuis gingen de eerste AHA!-awards naar vaccinatiespecialist Pierre Van Damme en Internet of Things-expert Steven Latré.

3D printen

Productoverzichten:
Machines voor plasticsMachines voor metaal
Technologieën:
FDMSLASLSSLMBJMJDEDEBMDLP
Populair in 3D printen:
Barstjes in 3D printermarkt?
Design voor additive manufacturing
Afwerking van 3D geprinte werkstukken