Meer dan 40% van industrie gebruikt al artificiŽle intelligentie

De doorbraak van AI verloopt duizelingwekkend snel; ook in onze industrie. 42% van de industriŽle bedrijven in de regio Antwerpen en het Waasland past vandaag al artificiŽle intelligentie toe in hun productie of ondersteunende diensten. In 2027 zal dat aandeel toegenomen zijn tot 70%.

Daarmee scoort onze industrie beter dan de rest van Vlaanderen maar wel een stuk onder het internationale gemiddelde. Dat blijkt uit een bevraging van Voka - Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland bij 120 middelgrote en grote ondernemingen. Die werd maandag voorgesteld op het industrie-event Industry on stage.

Aan de hand van een vergelijking met buitenlandse productiebedrijven, meet het Industrieforum van Voka - Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland sinds 2017 de competitiviteit van onze industriŽle sites in een aantal speerpuntdomeinen. ĎArtificial Intelligence of AI heeft in amper een paar jaar tijd heel onze manier van leven en werken veranderdí, legt directeur en industrie-expert Nadia Werkers van Voka Ė Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland uit. ĎDaarom hebben we dit keer gepeild naar de integratie van AI in onze industrie. We vergelijken onze industrie met driehonderd zeer grote internationale bedrijven uit Europa, de Verenigde Staten en China, die door McKinsey in kaart zijn gebracht.í

​120 industriŽle bedrijven in de Antwerps-Wase regio hebben aan de studie hun medewerking verleend.

​De meest in het oog springende vaststellingen op een rijtje:

​ē 42% van de Antwerps-Wase bedrijven gebruikt al AI, tegenover 55% adopters internationaal. Vlaanderen scoort met een gemiddelde van 27% fors lager.

​ē AI wordt vandaag het meest gebruikt in productie, marketing en backoffice.

​ē amper 8% van de Antwerps-Wase bedrijven heeft een duidelijke AI-strategie ontwikkeld die is afgestemd op de brede bedrijfsstrategie.

​ē tegen 2027 heeft 70% van de Antwerps-Wase industrie de ambitie om AI te implementeren.

​ē tegen 2027 zal de toepassing van AI in het productieproces naar verwachting stijgen van 43% naar 76%. De klemtoon verschuift dan wellicht van machinelearning naar procesautomatisatie.

​ē van de Antwerps-Wase bedrijven die AI al toepassen, merkt 55% een daling van de algemene kosten. 26% ziet ook de inkomsten stijgen dankzij AI. Wereldwijd ligt dat percentage op 42%.​​

Conclusie: de adoptiegraad van AI in onze industrie ligt een stuk hoger dan in de rest van Vlaanderen, maar tegenover de internationale concurrentie zitten we nog met een flinke achterstand. Nadia Werkers: ĎEr wordt al gepiloteerd en getest, maar onze bedrijven zijn nog te voorzichtig. Er is een digitaliseringssprint nodig, vooral bij onze kmoís, waar het potentieel voor een productiviteitsgroei aanzienlijk is. Een van de belangrijkste aandachtspunten is het ontbreken van een duidelijke roadmap en visie rond AI. Onderzoek toont aan dat zoín plan een voorwaarde is voor een succesvolle digitale- en AI-transformatie. Anders is het heel lastig om in te schatten hoe hoog de meerinkomsten of kostenbesparing kunnen zijn als direct gevolg van AI.'

​​​In de studie reikt Voka Ė Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland een aantal oplossingen aan. Het grootste potentieel ligt bij een bredere kennis van AI-technologieŽn. Er is nood aan pilootprojecten en praktijkvoorbeelden die de meerwaarde van AI voor kmoís tastbaar moeten maken. ​ Bedrijven moeten een groter deel van hun omzet investeren in digitalisering. Terwijl de overheid moet investeren in de versterking van digitale competenties en het opleiden van lokaal AI-talent.

www.voka.be/sites/default/files/images/2024%20Benchmark%20Artifici%C3%ABle%20intelligente%20lowres.pdf

Nieuwsbericht van Voka, 04/06/2024


Feel free to share

Newsletter

News

The Game Changer for Process Industries: Ethernet-APL

ACHEMA Opening: Strong call for international cooperation

Applied AI and Cutting-edge Technology Start-ups Dominate this Yearís 100 New Members of the World Economic Forumís Technology Pioneers Community

KNAPP Integrates First Pocket Sorter in Pharma Logistics

ENEOS and PFN Begin Worldís First AI-Based Autonomous Operation of Crude Oil Processing Unit

DuPont Announces Plan to Separate into Three Independent, Publicly Traded Companies


Agenda

18/09 - 19/09: Kunststoffen, Brabanthallen 's-Hertogenbosch (Nl)

08/10 - 11/10: Motek, Stuttgart (D)

13/11 - 14/11: Asset Performance Conference 2024, Flanders Meeting & Convention Center, Antwerpen

15/09/25 - 19/09/25: Schweissen & Schneiden, Messe Essen (D)

08/10/25 - 15/10/25: K, DŁsseldorf (D)