Nu staken, zal onze welvaart helemaal kraken. Voka, het Vlaams netwerk van ondernemingen, roept op om niet deel te nemen aan de staking. “We roepen iedereen op tot redelijkheid en vragen werknemers om niet te staken op maandag 29 maart, exact de dag waarop we met ons land een derde lockdown ingaan. Dit is echt onbegrijpelijk en onverantwoord.
Een staking zal opnieuw zwaar aankomen bij alle ondernemingen die het nu al een jaar bijzonder moeilijk hebben. Iedereen voelt aan dat dit het slechtst denkbare moment is om onze economie nog een extra klap te geven. En ook onze internationale concurrentiepositie en reputatie zullen lijden onder een staking”, zegt Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van Voka. Voka zal in ieder geval alle leden-ondernemingen bijstaan tijdens de staking van maandag.
De extra economische schade door een staking is moeilijk exact te becijferen. Schattingen gaan uit van 340 miljoen euro verlies wanneer één op de vijf werknemers een dag niet aan de slag gaat.
“Het staat vast dat de economische schade door een staking bijzonder groot is. In deze grootste crisis in generaties voelt elke vermijdbare economische schade door een staking als een dolk in de rug. We mogen ook niet onderschatten hoe hoofdkwartieren van internationale ondernemingen naar deze staking kijken. In geen enkel Europees land wordt een nationale staking opgezet tijdens deze coronacrisis. Maar in België wel. Dit schaadt ons land en onze economie meer dan we kunnen vermoeden”, zegt Hans Maertens.
Voka verspreidt sinds donderdag pamfletten bij bedrijven en op social media met 5 glasheldere redenen waarom nu staken een slecht idee is:
1 op 5 bedrijven zit in financiële problemen
Een stakingsdag kost Vlaanderen tientallen miljoenen
De economie kromp vorig jaar met 6%. Grote opslag is onmogelijk
Letterlijk elke sector kampt met omzetverliezen
Nu staken hypothekeert de weg uit de crisis
Voka staat ondernemingen met raad en daad bij op de stakingsdag. Staken in tijden van telewerk en tijdelijke werkloosheid geeft bijzondere uitdagingen. “We raden de werkgevers aan om op voorhand te registreren wie van plan is te staken (of wie van plan is te komen werken). Met het vele en waar mogelijk verplichte telewerk is het immers niet vanzelfsprekend om te zien wie wel en niet aan de slag is. Dit is een bijkomende last voor werkgevers die nu écht wel andere zorgen aan hun hoofd hebben. Wie niet werkt maandag, hoeft uiteraard niet op loon te rekenen voor die dag”, aldus Hans Maertens.
Voka heeft de burgemeesters en politie alvast gevraagd om extra waakzaam te zijn voor niet toegelaten stakingsacties zoals het blokkeren van bedrijven en toegangswegen of het verhinderen dat werkwilligen aan de slag gaan. De burgemeesters moeten hun politionele bevoegdheden aanwenden om zulke acties meteen te laten ophouden, zeker in deze coronatijden. Alle sectoren, maar in het bijzonder de farmaceutische en logistieke sectoren, moeten absoluut gevrijwaard blijven. “Mocht bijvoorbeeld de farmaceutische sector hinder ondervinden van de stakingsactie dan zitten de organiserende vakbonden met een moreel probleem. We hebben alle handen nodig om uit deze crisis te geraken. Tegenwerking is niet uit te leggen”, besluit Hans Maertens.
Nieuwsbericht van Voka, 26/03/2021
New Research Finds 75% of C-Suite View Low-Code as the Only Option for Coding in the Future
BMW M Mixed Reality: New features to enhance the digital driving experience
Quest One and MAN Energy Solutions open new gigahub
ServiceTitan Unveils Powerful New AI Solutions at Pantheon 2024
The barcode turns 50 and doubles in power
08/10 - 11/10: Motek, Stuttgart (D)
13/11 - 14/11: Asset Performance Conference 2024, Flanders Meeting & Convention Center, Antwerpen
31/03/25 - 04/04/25: Hannover Messe, Hannover (D)
15/09/25 - 19/09/25: Schweissen & Schneiden, Messe Essen (D)
08/10/25 - 15/10/25: K, Düsseldorf (D)