Hoogvlieger in lithium-ion technologie


Feestje voor de believers in elektrische mobiliteit afgelopen week, want in Canada heeft het eerste elektrische watervliegtuig zijn maidentrip succesvol afgerond. Chartermaatschappij Harbour Air zegt een groot deel van zijn vloot elektrisch te willen maken, maar zoals het gebruikelijk is in de duurzaamheidsbranche, blijft het hengelen naar concrete feiten om de haalbaarheid te staven.

Harbour Air runt een soort taxi service in Vancouver Ė een regio met heel wat eilanden met toeristische resorts en andere populaire attracties. Het bedrijf verzorgt ook vluchten van en naar Seattle in de VS Ė een trip van 230 km. Op dat soort korte-afstandvluchten komt echter steeds meer kritiek wat meteen ook de reden is voor het bedrijf om op zoek te gaan naar meer duurzame alternatieven.

Die zou het nu gevonden kunnen hebben in een samenwerking met Magnix dat een elektrische motor van 750 pk ontwikkelde. Die werd in een de Havilland watervliegtuig gemonteerd ter vervanging van de originele 450 pk motor.

Greg McDougall, CEO van Harbour Air, voerde vorige week zelf een vijftien minuten durende testvlucht uit. Het bedrijf beweert dat het toestel een range van 160 km kan halen, wat voldoende zou zijn om een meerderheid van de chartervluchten puur elektrisch uit te voeren.

Hoewel de vlucht in de sector historisch genoemd wordt Ė het zou om het eerste elektrisch aangedreven passagiersvliegtuig gaan Ė blijven toch ook heel wat vragen onbeantwoord. Zo blijft het bedrijf bewust vaag over de hoeveelheid lithium-ion batterijen die het vliegtuig aan boord had. Sommige media zeggen dat het om 1 ton aan batterijen ging. Andere menen te weten dat de totale capaciteit 200 kWh bedroeg.

In ieder geval ging het hier om een demonstratievlucht waarbij de passagiersruimte opgeofferd werd om de batterijen te huisvesten. Dat is op zich geen probleem, maar tegelijk ook geen oplossing zodra men echte passagiers wil vervoeren die dan uiteraard ook extra gewicht toevoegen. Want als men dan extra batterijcapaciteit nodig heeft, komt er ook weer extra gewicht bij.

Over het algemeen wordt aangenomen dat de energiedensiteit van lithium-ion batterijen nog een flink stuk moet verbeteren om luchtvaart effectief mogelijk te maken. In deze demovlucht zou het bedrijf de batterijen gebruikt hebben die ook NASA in de ruimte gebruikt. Daarin wordt energiedensiteit opgeofferd om een maximale veiligheid te kunnen garanderen.

Tegenhanger is Tesla dat voor zijn autoís de limieten opzoekt inzake energiedensiteit maar ook al heel wat (spontane) voertuigbranden heeft moeten noteren.

Harbour Air zegt dat de definitieve versie van het vliegtuig een half uur zal kunnen vliegen met een extra half uur aan reservecapaciteit in de batterijen. Het bereik in dat half uur zou 160 km bedragen.

Volgende stap is nu om de elektrische aandrijving gecertificeerd te krijgen door luchtvaartautoriteiten in Canada en de VS.

© Productivity.be, 17/12/2019


Feel free to shareProductivity.be

is een publicatie van
Redactiebureau ConScript

Contact

Erwin Vanvuchelen
+32 (0)475 64 99 34
erwin@conscript.be
erwinvanvuchelen