3D printer op de werf

Autodesk heeft op zijn jaarlijks University event in Las Vegas een container getoond met 3D printer die op bouwwerven gebruikt kan worden om constructiematerialen in metaal op maat te maken. De printer maakt gebruik van twee lasrobots van Panasonic. Voor de realisatie werd een beroep gedaan op Valk Welding.

Als voorbeeld van waar de 3D “toolbox” voor kan dienen, geeft Autodesk de constructie van gevels in glas. Daarbij worden metalen componenten gebruikt om de glazen panelen te bevestigen aan een metalen frame.

Dat bevestigen vergt precieze toleranties wat problemen oplevert als de bevestigingscomponenten niet perfect passen. Met een 3D printer en generiek model kan dat opgevangen worden door ze ter plaatse op maat te maken.

Zo koud mogelijk lassen

Het 3D printproces dat in deze toepassing gebruikt wordt, heet Directed Energy Deposition (DED). Daarbij wordt een metaaldraad gesmolten zodat men een product in banen kan opbouwen. Als energiebron wordt typisch een laser gebruikt.

Maar materiaal in banen toevoegen is eigenlijk ook wat een lasrobot doet. Dat leidt tot een variant van DED, die in deze toepassing gebruikt wordt. De twee robots in de 3D printer kunnen simultaan materiaal toevoegen aan een object, of aan twee afzonderlijke objecten werken, om het laag per laag op te bouwen.

“De toepassing wordt mogelijk gemaakt door het Super Active Wire Process van Panasonic”, legt Peter Pittomvils van Valk Welding uit. “Dat proces is erop gericht om zo koud mogelijk te lassen. Het proces bestaat erin van de boog niet alleen te controleren in de elektronica maar door ook de hoogte van de toorts in real-time bij te sturen. Dat kunnen we omdat robot en stroombron vanuit één processor gestuurd worden.”

Vloeiende bewegingen

Voor Valk Welding is het uiteraard een hele eer om door Autodesk geselecteerd te worden. Hoe komt het Nederlandse bedrijf in Las Vegas terecht?

“We hebben niet alleen ervaring in robotica en lastechniek maar ook een team dat gespecialiseerd is in software”, legt Peter Pittomvils uit. “Eens de CAM software een puntenwolk gecreëerd heeft, moet die ook nog omgezet worden naar vloeiende bewegingen voor de robot. Blijkbaar hebben nog niet veel spelers daar ervaring mee.”

© Productivity.be, 22/11/2018


Feel free to share