Nucleaire energie geleverd per container

Op de recente COP28 meeting in Dubai heeft Westinghouse, een bedrijf gespecialiseerd in nucleaire technologie, een deal gesloten met de Emirates Nuclear Energy Corporation (ENEC) om potentiŽle toepassingen voor zijn innovatieve eVinci microreactor te onderzoeken. Kleinschalige nucleaire energiecentrales zouden een belangrijke rol kunnen spelen in de energietransitie.

De COP28 was de 28-ste editie van de Conference of the Parties (COP) van de UNFCCC, die eind vorig jaar plaats had in Dubai. UNFCCC staat voor UN Framework Convention on Climate Change.

Qua marketing was het een goede zet voor het Amerikaanse [lla]dHpTuApC2Q" style="text-decoration: underline;" target="_blank">Westinghouse om zijn innovatieve eVinci microreactor daar via de aankondiging van een commerciŽle deal in de kijker te zetten.

Dat het bedrijf zijn geluk in de Verenigde Arabische Emiraten gaat zoeken, heeft allicht ook te maken met PACE Ė de ďPartnership for Accelerating Clean EnergyĒ tussen de VS en de UAE dat tegen 2035 100 miljard dollar wil investeren in schone energie.

De eVinci microreactor wordt beschouwd als een revolutionair concept in nucleaire technologie omdat het een veilige, flexibele en kostenefficiŽnte oplossing zou kunnen bieden in de zoektocht naar meer duurzame energievoorziening.

Het is een reactor die past in een klassieke transportcontainer en kant-en-klaar bij een gebruiker afgezet en nadien weer opgehaald zou kunnen worden. De reactor heeft een vermogen van 5MWe en een capaciteit van 13MWth. Daarmee zou die 8 jaar lang energie kunnen leveren zonder nieuwe brandstof te moeten leveren. Bedoeling is dat de machine nadien opgehaald wordt en vervangen wordt door een nieuwe reactor Ė een beetje zoals het vervangen van een batterij.

Een belangrijk aspect aan het concept is dat de eVinci microreactor een compleet gesloten systeem is waarbij de reactor ook geen koelwater nodig heeft, wat de inzetbaarheid en veiligheid van het systeem ten goede komt. Het systeem kan zowel gebruikt worden voor verwarming Ė bijvoorbeeld van industriŽle processen of stadsnetten Ė als voor de opwekking van elektriciteit.

Het concept is momenteel nog in ontwikkeling maar het bedrijf heeft wel al concrete deals voor een eerste implementatie in Canada en voor de bouw van een testversie in de VS die gebruikt zal worden om de technologie te valideren.

In tegenstelling tot grote nucleaire energiecentrales zou het bij de eVinci microreactor makkelijker zijn om de output te moduleren in functie van de energievraag.


© Productivity.be, 19/01/2024


Feel free to share

Newsletter

News

Gartner Identifies the Top Cybersecurity Trends for 2024

FPT Industrial, CGM and Bimotor power the construction of the world's longest immersed tunnel

Roger Lemmens Appointed as Chief Operating Officer at Pauwels Consulting

Figure announces commercial agreement with BMW Manufacturing to bring general purpose robots into automotive production

CNH: Ä150 million investment in Harvesting Center of Excellence

Economic optimism doubles, yet almost half of CEOs do not believe their businesses will be viable in a decade as tech and climate pressures accelerate


Agenda

20/03 - 21/03: Maintenance, Antwerp Expo (B)

20/03 - 21/03: Pumps & Valves, Antwerp Expo (B)

27/03 - 28/03: Design to Manufacturing (D2M), Kortrijk Xpo (B)

15/04 - 19/04: Wire/Tube, DŁsseldorf (D)

22/04 - 26/04: Hannover Messe, Hannover (D)

14/05 - 16/05: Advanced Manufacturing, Antwerp Expo (B)

15/05 - 16/05: Advanced Engineering, Antwerp Expo (B)

28/05: Industrie & Maintenance, Namur Expo (B)

05/06 - 06/06: Vision, Robotics & Motion, Brabanthallen, 's-Hertogenbosch

10/06 - 14/06: ACHEMA, Frankfurt am Main (D)

18/09 - 19/09: Kunststoffen, Brabanthallen 's-Hertogenbosch (Nl)

08/10 - 11/10: Motek, Stuttgart (D)

15/09/25 - 19/09/25: Schweissen & Schneiden, Messe Essen (D)

08/10/25 - 15/10/25: K, DŁsseldorf (D)