HART over Ethernet/IP

ODVA, de vereniging achter het industriële netwerk Ethernet/IP, heeft op zijn Europese user conference deze week in Spanje meer uitleg gegeven over de vele aanpassingen en aanvullingen die recent geïmplementeerd werden om tegemoet te komen aan de wensen en noden van de procesindustrie. Ethernet wint aan belang in grote process plants en Ethernet/IP wil hier volop in mee spelen.

Dankzij initiatieven zoals de Namur Open Architecture en Open Process Automation is er de afgelopen jaren in de procesindustrie heel wat werk verricht rond het definiëren van eisen en noden waaraan industriële netwerken moeten voldoen. ODVA, de vereniging achter het industriële netwerk Ethernet/IP, heeft de handschoen opgenomen om deze aanbevelingen te volgen en een aantal zaken geïmplementeerd om het netwerk, dat traditioneel meer geassocieerd werd met factory automation, als een volwaardige oplossing voor de procesindustrie te kunnen aanbieden.

Een van die aanpassingen is de integratie van de NAMUR NE 107 richtlijn die een gestandaardiseerde benadering biedt voor de diagnose van instrumenten. In NE 107 zijn vier statussen gedefinieerd die aan de operator gecommuniceerd kunnen worden met eenvoudige symbolen – een beetje naar analogie met de waarschuwingslichten op het dashboard van een auto. Die vier statussen zijn Check function, Maintenance required, Out of specification en Failure. De integratie in het netwerk maakt dat deze statusmeldingen, die door het instrument zelf gegenereerd worden, op een transparante manier doorgegeven worden naar het controle- of SCADA systeem van de operator.

Een tweede ontwikkeling betreft een vertaalmechanisme om zowel HART als IO-Link communicatie te integreren in Ethernet/IP zodat zender en ontvanger bijvoorbeeld via HART met elkaar kunnen communiceren terwijl de data onderweg over een Ethernet/IP netwerk loopt. Ook voor FDI en FDT – twee technologieën die in de procesindustrie nog veelvuldige gebruikt worden voor de configuratie en diagnose van instrumenten – werd een volledig transparante integratie ontwikkeld.

Een van de mogelijke toepassingsgebieden bij dit alles is de implementatie van lr]APL" style="text-decoration: underline;" target="_blank">Ethernet-APL. Dat is de technologie die het mogelijk maakt om een Ethernetcommunicatie op te zetten over een klassieke tweedraadsverbinding tussen een instrumenten en een switch cabinet. Het mag wat vreemd klinken maar de industrie heeft al aangegeven dat ze bij de toepassing van Ethernet-APL ook gewoon het HART protocol zou kunnen blijven gebruiken, teneinde bestaande installaties zo weinig mogelijk te moeten aanpassen. Met de nieuwigheden van Ethernet/IP wordt het dus mogelijk om bij het opzetten van een Ethernet-APL verbinding Ethernet/IP als protocol te kiezen en over dat netwerk HART berichten te versturen.

Een zelfde redenering doet zich voor bij draadloze netwerken waar Ethernet/IP geïmplementeerd kan worden in een WLAN om er vervolgens de specifieke protocollen uit de procesindustrie overheen te zetten.

Meer uitleg over de nieuwe ontwikkelingen zijn terug te vinden in een nieuwe white paper die op de website van ODVA beschikbaar is via www.odva.org/wp-content/uploads/2023/07/PUB00349R0_Process-Automation.pdf

© Productivity.be, 19/10/2023


Feel free to share