Kan generatieve AI nieuwe medicijnen vinden?

ArtificiŽle intelligentie, en meer bepaald generatieve AI, was een veelbesproken thema dit jaar op het World Economic Forum in Davos. Novartis CEO Vasant Narasimhan deelde er zijn kijk op de rol die de technologie kan spelen bij de ontwikkeling van nieuwe medicijnen. Voorlopig blijft die rol ondanks de hype beperkt, zo stelt hij, maar de technologie is veelbelovend en leidt vandaag al tot aanzienlijke productiviteitswinsten.

In een interview met Yahoo Finance gaf Vasant Narasimhan, de CEO van Novartis, meer uitleg bij de recent aangekondigde samenwerking die het bedrijf aanging met Isomorphic Labs van Google om AI te gebruiken bij het ontwikkelen van nieuwe medicijnen.

Isomorphic Labs is ontstaan uit het DeepMind project van Google dat de afgelopen jaren heel wat doorbraken in AI wist te forceren. Een voorbeeld dat voor de farmaceutische industrie bijzonder relevant is, is AlphaFold Ė een technologie die in staat is om de 3D-structuur van proteÔnen te voorspellen.

ProteÔnen worden wel eens de bouwstenen van het leven genoemd omdat ze de moleculaire machines vormen die in levende organismen specifieke functies op zich nemen. Die functionaliteit wordt in belangrijke mate bepaald door hun vorm of 3D-structuur die op zijn beurt dan het gevolg is van de fysieke aantrekking en afstoting tussen de verschillende aminozuren die in een specifieke keten van een proteÔne voorkomen.

Terwijl er in de natuur enkele honderden miljoenen verschillende proteÔnen zijn, hebben wetenschappers er Ďslechtsí enkele tienduizenden in kaart kunnen brengen Ė wat telkens een bijzonder omslachtig werk is. De AlphaFold applicatie is er in geslaagd om op basis van alle data die er tot nu toe is, te leren hoe de 3D-structuur van een nieuwe proteÔne voorspeld kan worden in functie van zijn samenstelling. Vasant Narasimhan geeft AlphaFold daarmee aan hoe krachtig AI kan zijn als tool om het ontwikkelen van nieuwe geneesmiddelen te voorspellen.

Voorlopig zitten er in de pijplijn van het farmabedrijf echter nog geen medicijnen die door artificiŽle intelligentie bedacht zijn en dat zal in de komende jaren nog niet meteen veranderen, maar de investeringen in het domein geven wel aan dat de sector een mooie toekomst ziet in de technologie. Intussen worden ook al productiviteitswinsten gerealiseerd door AI in te zetten in de bestaande procedures, bijvoorbeeld voor het verwerken van de grote hoeveelheden data die in klinische tests gegenereerd worden en het genereren van rapporten hierover. Het inzetten van AI in deze domeinen zou de tijd voor het ontwikkelen van medicijnen al kunnen inkorten met zes tot negen maanden.

© Productivity.be, 23/01/2024


Feel free to share

Newsletter

News

Gartner Identifies the Top Cybersecurity Trends for 2024

FPT Industrial, CGM and Bimotor power the construction of the world's longest immersed tunnel

Roger Lemmens Appointed as Chief Operating Officer at Pauwels Consulting

Figure announces commercial agreement with BMW Manufacturing to bring general purpose robots into automotive production

CNH: Ä150 million investment in Harvesting Center of Excellence

Economic optimism doubles, yet almost half of CEOs do not believe their businesses will be viable in a decade as tech and climate pressures accelerate


Agenda

20/03 - 21/03: Maintenance, Antwerp Expo (B)

20/03 - 21/03: Pumps & Valves, Antwerp Expo (B)

27/03 - 28/03: Design to Manufacturing (D2M), Kortrijk Xpo (B)

15/04 - 19/04: Wire/Tube, DŁsseldorf (D)

22/04 - 26/04: Hannover Messe, Hannover (D)

14/05 - 16/05: Advanced Manufacturing, Antwerp Expo (B)

15/05 - 16/05: Advanced Engineering, Antwerp Expo (B)

28/05: Industrie & Maintenance, Namur Expo (B)

05/06 - 06/06: Vision, Robotics & Motion, Brabanthallen, 's-Hertogenbosch

10/06 - 14/06: ACHEMA, Frankfurt am Main (D)

18/09 - 19/09: Kunststoffen, Brabanthallen 's-Hertogenbosch (Nl)

08/10 - 11/10: Motek, Stuttgart (D)

15/09/25 - 19/09/25: Schweissen & Schneiden, Messe Essen (D)

08/10/25 - 15/10/25: K, DŁsseldorf (D)