Met een bandbreedte van maar liefst 10 Gbps en een latency van maximaal 1 msec belooft 5G een hele reeks nooit geziene mogelijkheden voor draadloze netwerken te creëren – niet in het minst voor industriële sensornetwerken of als backbone van het Internet of Things. Maar waar staan we nu eigenlijk in de roll-out van het netwerk dat er nu al een aantal jaren zo meteen staat aan te komen?
Voor een update over waar we vandaag staan met 5G, volgden we op Achema Pulse een lezing van Andreas Mueller van Bosch, die tevens voorzitter is van 5G-ACIA, de vereniging die zich toelegt op het ontwikkelen van Industrial 5G. Dat houdt onder meer in dat ze wensen en vereisten van de industrie in kaart brengt en meeneemt in het werk dat gedaan wordt inzake standaardisering. Dat werk is overigens nog volop aan de gang en is meteen het meest relevante antwoord op de vraag waar we momenteel staan met Industrial 5G.
Het punt is namelijk dat de 5G standaard stapsgewijs uitgebouwd wordt met opeenvolgende versies waarin telkens bijkomende features toegevoegd worden. De eerste volwaardige versie, die in 2019 gepubliceerd werd, focuste op de elementaire basis die nodig was om van start te kunnen gaan in de consumentenmarkt, wat nu ook volop aan de gang is. Die eerste volwaardige versie was al de 15-de release van de 5G standaard.
Een aantal features die cruciaal zijn voor toepassingen in de industrie, zoals Ultra Reliable and Low Latency Communications (URLLC) en ondersteuning van Time-Sensitive Networking (TSN), komen pas in versie 16 en 17 aan de orde, en dat zijn precies de releases waar momenteel nog aan gewerkt wordt. Zolang die standaarden er niet zijn, is het ook wachten op gestandaardiseerde chipsets die deze functies ondersteunen.
Er lopen wel al heel wat pilootprojecten waarin prototypes van de chipsets gebruikt worden, maar universele, off-the-shelf producten voor industrieel 5G zijn er simpelweg nog niet. Samen met de specificatie van alle relevante features moeten trouwens ook de validatiemethodes nog verder ontwikkeld worden om straks te kunnen nagaan of nieuwe producten de voorgeschreven specificaties ook werkelijk halen. En dan is er nog de problematiek van de licenties die in verschillende landen en regio’s specifieke beperkingen kan opleggen. Relevant voor het industrieel 5G is de beschikbaarheid van vrije frequentiebanden zodat bedrijven hun eigen privaat netwerk kunnen opzetten, zoals ze nu ook hun eigen wifi-netwerk hebben.
Dat zou dan ook inhouden dat ze hun eigen zendmast(je) hebben en alle andere apparatuur en software die nodig is om een eigen netwerk te beheren. Dat soort oplossingen is vandaag eveneens nog niet beschikbaar, deels omdat de standaard er dus nog niet is, maar ook omdat er nog geen duidelijk businessmodel is. Grote bedrijven zullen er allicht de voorkeur aan geven om zelf een eigen netwerk uit te baten maar voor kleinere bedrijven wordt het misschien zinvoller om dit uit te besteden aan een van de telecomproviders, of aan andere dienstverleners maar hoe dat ecosysteem er precies zal uitzien, is vandaag nog niet duidelijk.
En dan het goede nieuws. In zijn presentatie op Achema Pulse stelde Andreas Mueller dat hij verwacht dat de nieuwe release van de norm zal klaar zijn tegen het einde van dit jaar. Tegen eind volgend jaar of begin 2023 zouden er dan voldoende producten en diensten op de markt moeten zijn om volwaardige 5G netwerken uit te bouwen.
Over de mogelijkheden die dat biedt, is al voldoende gezegd en geschreven. 5G moet het mogelijk maken om alle draadloze netwerken te vervangen, van wifi tot sensornetwerken. Verwacht wordt dat bedrijven 5G in eerste instantie vooral zullen gebruiken om mobiele devices te connecteren. Maar eens het netwerk er is, zullen toepassingen voor communicatie van machines en sensoren snel volgen. 5G-ACIA beschouwt het als een van zijn taken om hiervoor concrete use cases uit te werken – afgestemd op specifieke omstandigheden van de verschillende sectoren.
De vereniging raadt industriële bedrijven aan om zich alvast te verdiepen in de mogelijkheden die 5G straks zal bieden. Daarbij hoeft men niet meteen naar de meest tot de verbeelding sprekende opportuniteiten te kijken, zoals toepassingen die een extreem lage latency vergen. Maar als het over devices gaat die wat extra intelligentie vergen, bijvoorbeeld, is het goed om weten dat die straks zeer eenvoudig over 5G in de cloud gevonden kan worden.
© Productivity.be, 22/06/2021
EtherNet/IP Concurrent Connections for Critical Applications Now Available with CIP Safety
Demand for machine tools has stalled
Preventative Maintenance: Pulling Out All The Stops
Flexible beam-shaping platform optimizes LPBF processes
Climate-Friendly Electricity Derived from Ammonia
31/03/25 - 04/04/25: Hannover Messe, Hannover (D)
15/09/25 - 19/09/25: Schweissen & Schneiden, Messe Essen (D)
08/10/25 - 15/10/25: K, Düsseldorf (D)