5G: er is geen weg terug

ĎDe eerste afslag richting supersnel mobiel internet is genomen, er is geen weg terugí, stelt Marc Lambotte, CEO van Agoria. De technologiefederatie verwijst daarmee naar proefprojecten rond 5G van Orange Belgium en Proximus in de havenzone rond Antwerpen, in de Haven van Zeebrugge en de luchthaven van Zaventem, besprekingen rond testprojecten in WalloniŽ en naar het voorstel van het BIPT om tijdelijke commerciŽle licenties toe te kennen.

ĎDit bewijst dat wanneer telecomoperatoren, digitale bedrijven, de technologiefederatie, organisaties zoals de Haven van Antwerpen en verschillende overheden samenwerken, er wel degelijk iets vooruitgaat.í

Lambotte stelt voor om nu snel de technische aspecten van de voorstellen van het BIPT voor de verschillende spectrumbanden en hun toepassingsdomeinen verder te verfijnen. Hij denkt daarbij aan de vereisten voor apparatuur, de kostprijs, de veiligheidsaspecten, het privaat karakter of niet. Hij ondersteunt ten volle de idee om de opbrengsten uit de veiling te gebruiken voor onder andere de verdere digitalisering van de industrie in ons land. ĎDit mag ons niet beletten een definitieve oplossing voor 5G, via de veiling van het gehele pakket aan spectrumbanden, voor een duurtijd van 20 jaar, zo snel mogelijk te realiseren. De urgentie blijft, een groeiende achterstand tegenover andere landen moet vermeden worden. Bovendien dringt een herziening van de stralingsnormen in de 3 gewesten zich op om 5G-ontplooiing mogelijk te maken, in het bijzonder in Brussel.

Naast dit voorstel liggen nog diverse andere bepalingen op tafel, zoals het toekennen van lokale licenties voor private bedrijfsnetwerken, een Europese toolbox voor 5G cyberveiligheid en de noodzaak om de regionale emissienormen af te stemmen op internationale standaarden. Het komt er nu op aan om de onzekerheid weg te nemen door zo snel mogelijk een globaal regelgevend kader vast te leggen, met respect voor een gelijkspeelveld in een innovatief, bewegend landschap. Ook de snelle organisatie van de 5G veiling is daar een onderdeel van. 5G is immers veel meer dan snel surfen op het internet. 5G ontsluit talloze nieuwe innovaties zoals draadloos aansturen van slimme machines, volledig robot-gestuurde opslagplaatsen, drone- en logistieke toepassingen in de havens en op bedrijfsterreinen. Ons land mag de investeringsgolf in de industrie, gedreven door 5G en artificiŽle intelligentie niet aan zich laten voorbij gaan.

Nieuwsbericht van Agoria, 08/02/2020


Feel free to share

Agenda

06/12 - 10/12: 3D Delta Week

08/12 - 09/12: RapidPro, Brainport Industries Campus, Eindhoven

02/02/22 - 04/02/22: Indumation.be, Kortrijk Xpo

15/03/22 - 18/03/22: TechniShow, Jaarbeurs Utrecht

04/04/22 - 08/04/22: ACHEMA, Frankfurt am Main

03/05/22 - 06/05/22: Ipack-Ima, Milaan