Agoria

Agoria is de technologiefederatie in België en is er voor iedereen die door technologie geïnspireerd is. Met meer dan 1950 leden is het de grootste sectororganisatie van het land. Meer dan 310.000 mensen werken in de technologiesector. De dienstverlening en standpunten van Agoria gaan over talentbeleid, marktontwikkeling, regelgeving, digitalisering, slimme ecosystemen, infrastructuur, maakindustrie, klimaat, milieu en energie. Agoria telt zo’n 200 medewerkers die werken in Brussel, Antwerpen, Gent en Luik.

www.agoria.be
www.linkedin.com/company/agoria

SustAIn.brussels gidst organisaties die duurzaam willen groeien door focus op AI en opkomende technologieën

Agoria - Brusselse organisaties met ambities om hun organisatie digitaal en duurzaam op innovatiesnelheid te brengen, kunnen vanaf vandaag terecht bij sustAIn.brussels. De Europese digitale innovatiehub (EDIH) dient als single point of access tot duurzame en digitale innovatie in Brussel met een focus op AI en andere opkomende technologieën.


Agoria Techlancers

Agoria - Technologiefederatie Agoria lanceert op de ‘Dag van de Freelancer’ een nieuwe dienstverlening voor freelancers. België evolueert naar een meer flexibele arbeidsmarkt en freelancers vormen een onderdeel van deze evolutie. Met Agoria Techlancers mikt Agoria vooral op IT-profielen en ingenieurs en biedt hen netwerking, kennisdeling en opleiding.


“Volgende 10 jaar elke werkdag 16 extra jobs in techsector”

Agoria - De technologiesector wil in tien jaar tijd, van begin 2021 tot eind 2030, in totaal 40.000 extra jobs creëren, of 16 elke werkdag. Dat maakt technologiefederatie Agoria vandaag bekend bij de halfjaarlijkse voorstelling van de stand van de sector.


Flow Pilots en Agoria brengen trends in de maakindustrie in kaart

Flow Pilots - De maakindustrie evolueert razendsnel maar toch is er nog een inhaalbeweging nodig op het vlak van digitalisering. Digitale transformatie biedt enorm veel groeimogelijkheden, maar vaak weten ondernemers niet goed hoe te beginnen of waarop ze het best inzetten om zoveel mogelijk meerwaarde te creëren. Dewi Van De Vyver, CEO van Flow Pilots, en Carine Lucas van Agoria nemen de belangrijkste digitale trends binnen de maakindustrie onder de loep.


'Helft maakbedrijven vreest dit jaar voor cyberaanval'

Agoria - De helft van de maakbedrijven in ons land vreest voor een cyberaanval in de komende twaalf maanden. Dat blijkt uit de eerste studie over cyberveiligheid in de maakindustrie in ons land. Zevenenzeventig bedrijven namen deel. De studie werd uitgevoerd door Agoria in samenwerking met Howest, UGent en Sirris.


Voorstel voor Europese regels rond artificiële intelligentie dreigt bedrijven af te schrikken

Agoria - Het voorstel van de Europese Commissie voor regels rond artificiële intelligentie heeft een grote impact op de meer dan vijfhonderd technologiebedrijven die in ons land actief zijn in ontwikkeling van AI. Agoria vindt het goed dat de Europese Commissie het vertrouwen in AI-technologie bij burgers verder wil vergroten aan de hand van nieuwe spelregels. Een overvloed aan (onduidelijke) regels dreigt echter kleinere bedrijven af te schrikken.


Agoria lanceert versie 4 van de Covid Industry Risk Scan (CIRS)

Agoria - Past uw onderneming nog steeds de juiste afstands- en hygiënemaatregelen toe? Overlegt u met de interne overlegorganen? Krijgen ook bezoekers en aannemers voldoende informatie? Agoria’s nieuwe CIRS-tool (Covid Industry Risk Scan) biedt u een handige houvast om uw bedrijf en alle mensen die er komen maximaal te beschermen tegen de risico's van het coronavirus.


Vier nieuwe Fabrieken van de Toekomst

Agoria - Cargill, Danone, Delhez Tôlerie en L’Oréal zijn de nieuwe Factories of the Future. De selecte kopgroep van meest toekomstgerichte productiebedrijven in België is daarmee uitgegroeid tot een club van 42 ondernemingen, die de voorbije 5 jaar samen meer dan 1,9 miljard euro investeerden in ons land. Continental, Provan, ST-engineering (voormalig Newtec), Borit en Nuscience wisten hun eerder behaalde titel te verlengen voor de volgende drie jaar.


“Eindelijk een minister van Telecommunicatie die de veiling rond 5G in gang zet”

Agoria - Agoria, de federatie van de technologische sector, is blij met de belofte van minister van Telecommunicatie Petra De Sutter dat ze vaart wil maken met de veiling van het supersnel mobiel internet 5G, ook al zal het nog minstens een jaar duren voor de radiofrequenties effectief onder de hamer kunnen gaan. "5G zal van essentieel belang zijn voor de economische relance", stelt Agoria.


Agoria gaat Belgische Gaia-X hub leiden

Agoria - Mathieu Michel, Staatssecretaris van Digitalisering, en Bart Steukers, toekomstig CEO van technologiefederatie Agoria, hebben vandaag ’Gaia-X for Belgium’ gelanceerd. Met deze hub pluggen ze in op Gaia-X, het Europees project dat werkt aan een Europese cloud en datastrategie. De lancering gebeurde op de eerste pan-Europese GAIA-X-top.


Technologiesector: "Via snelle relance 12.000 verloren jobs terugwinnen"

Agoria - De voorbije jaren was er een forse toename van het aantal mensen die werken in de technologiesector. Maar tegen 2022 zal de sector wellicht 12.000 mensen minder tellen. Dat blijkt uit de halfjaarlijkse conjunctuuranalyse van technologiefederatie Agoria. “Die banen kunnen we de komende jaren terugwinnen als we volop inzetten op relance”, zegt Marc Lambotte, CEO van Agoria.


Agoria wil industriële bedrijven openhouden

Agoria - Agoria stelt vandaag vijf maatregelen voor die ervoor kunnen zorgen dat de industrie ook in een lockdown scenario zijn rol kan vervullen. De industriële bedrijven vormen volgens de technologiefederatie een onmisbare schakel om onze economie draaiend te houden.


Coronavirus: technologiesector draait aan 86%

Agoria - Na de heropstart begin mei is de activiteit in de technologiesector in juni verder gestegen tot 86%. Dat meldt Agoria. De komende zes maanden zou dit verder stijgen tot 90%. De bevraging verliep telefonisch tussen 22 en 25 juni bij een representatieve steekproef van 180 technologiebedrijven met samen zo’n 65.000 werknemers. Deze bedrijven vertegenwoordigen samen 25 procent van de werkgelegenheid en omzet in de technologische sector in België.


Bart Steukers toekomstig CEO van Agoria

Agoria - Bart Steukers (58) wordt op 1 april 2021 de nieuwe CEO van technologiefederatie Agoria. Hij volgt dan Marc Lambotte op, die op 65-jarige leeftijd bij Agoria met pensioen zal gaan. ‘De raad van bestuur maakte deze beslissing nu al voor een vlotte transitie in moeilijke coronatijden’, zegt Lambotte.


14,8 miljoen euro extra voor technologische begeleiding Vlaamse bedrijven

Agoria - De Vlaamse regering besteedt een pakket aan dienstverlening uit om meer en ambitieuzer ondernemen en innoveren in Vlaanderen via een overheidsopdracht te bevorderen. Gisteren werd een opdracht specifiek gericht op industrie toegekend aan technologiefederatie Agoria en technologisch centrum Sirris, die daarvoor een partnerschap aangaan met 21 organisaties, over verschillende sectoren heen.


Agoria lanceert uitwisselingsplatform voor ingenieurs

Agoria - Agoria lanceert een platform waar bedrijven ingenieurs of andere hooggekwalificeerde werknemers met elkaar kunnen uitwisselen. Heel wat bedrijven hebben door de terugval van hun activiteiten momenteel mensen op overschot, terwijl andere bedrijven nu net extra personeel kunnen gebruiken.


DigiCoach van Agoria zet turbo op digitale versnelling

Agoria - Technologiefederatie Agoria lanceerde vandaag een nieuw programma om bedrijven te helpen bij hun digitalisering. Dat gebeurde tijdens een online persconferentie met Hilde Crevits, Willy Borsus en Bernard Clerfayt. De Vlaamse, Waalse en Brusselse ministers zijn de meter en peters van het project dat ze ‘DigiCoach’ doopten. Het is de eerste keer dat zij samen de handen in mekaar slaan voor een turbo op de digitale versnelling.


Data: de kolen en staal van het nieuwe normaal

Agoria - Op 9 mei 1950 gaf de Franse minister van Buitenlandse Zaken Robert Schuman een toespraak die Europa voorgoed zou veranderen. In zijn ‘Schumanverklaring’ stelde hij voor dat Frankrijk en Duitsland hun kolen- en staalproductie zouden bundelen. Andere landen konden aansluiten. Nooit nog zou er oorlog mogelijk zijn.


'Met één enkele corona-app kunnen we het virus klein krijgen'

Agoria - ‘Drieënnegentig procent van alle Belgen heeft een smartphone. Met één enkele corona-app kunnen we het virus dus volgen en klein krijgen.’ Dat zegt Marc Lambotte, CEO van technologiekoepel Agoria. Zo'n app kan waarschuwen als we in de buurt geweest zijn van iemand die positief getest is. Opsporing en afzondering van wie besmet is, gebeurt zo sneller. ‘De nadruk moet liggen op het volgen van het virus, niet de mensen’, zegt Marc Lambotte.


Coronavirus: lichte stijging van activiteit in technologiesector

Agoria - In vergelijking met twee weken geleden wordt er voorzichtig meer gewerkt in de technologiebedrijven. De gemiddelde activiteitsgraad stijgt van 49,7% naar 52,8% (+ 3,1%). Volgens Agoria komt dit omdat een aantal bedrijven technische oplossingen gevonden hebben om de social distancing-maatregelen te respecteren.


Vlaanderen krijgt er vier "Fabrieken van de Toekomst" bij

Agoria - Audi Brussels (Vorst), Kautex Textron Benelux (Tessenderlo), Total (Evergem) en Vandemoortele (Izegem) zijn de nieuwe "Fabrieken van de Toekomst", zo werd woensdag aangekondigd in Zaventem. Op zes jaar tijd is de kopgroep van toekomstgerichte productiebedrijven in Vlaanderen uitgegroeid tot een club van 38 maakbedrijven.


5G: er is geen weg terug

Agoria - ‘De eerste afslag richting supersnel mobiel internet is genomen, er is geen weg terug’, stelt Marc Lambotte, CEO van Agoria. De technologiefederatie verwijst daarmee naar proefprojecten rond 5G van Orange Belgium en Proximus in de havenzone rond Antwerpen, in de Haven van Zeebrugge en de luchthaven van Zaventem, besprekingen rond testprojecten in Wallonië en naar het voorstel van het BIPT om tijdelijke commerciële licenties toe te kennen.


Vlaamse bedrijven verdienen steun voor artificiële intelligentie

Agoria - Meer dan vierhonderd bedrijven, academici en andere belanghebbenden waren present op het Flanders AI Forum. In het Vlaams impulsprogramma voor Artificiële Intelligentie voor de bedrijfswereld dat vorig jaar werd opgestart, zijn ondertussen een 30-tal projecten in de steigers gezet. Dit is slechts het begin en Agoria, Voka, imec en VLAIO moedigen bedrijven verder aan om deel te nemen aan het AI programma.


België onderschat belang van 5G

Productivity.be - Belgische bedrijven moeten dringend meer kennis verwerven en ervaring opdoen inzake 5G. Anders dreigt ons land de volgende investeringsgolf in de industrie te missen. Daarom pleit Agoria voor de oprichting van regelluwe zones waar nog voor het toekennen van definitieve licenties al pilootprojecten rond 5G opgestart zouden kunnen worden.


Agoria en Capgemini Invent pleiten voor regelluwe zones en wettelijk 5G-kader

Agoria - De helft van de industriële maakbedrijven in ons land gelooft dat 5G kan zorgen voor efficiëntere en flexibele organisatie van de productie. 5G is supersnel mobiel internet en de opvolger van 4G. Maar bedrijven met productiesites in België en andere derde landen, zoals de Verenigde Staten en Duitsland, vrezen dat deze 5G-gedreven investeringstrein ons land wel eens zou kunnen voorbijgaan.


Dirk Gyzels preventieadviseur van het jaar

Agoria - Dirk Gyzels, hoofd van de preventiedienst bij Inovyn Manufacturing Belgium in Antwerpen, is door Agoria verkozen tot preventieadviseur van het jaar. De technologiefederatie looft de veiligheidsadviseur voor zijn uitgewerkt preventiebeleid met grote betrokkenheid met contractors. Gyzels neemt de award vanavond in ontvangst bij Agoria. Meer dan vijftig opdrachtgevers en installatie- en technische onderhoudsbedrijven zullen aanwezig zijn.


Positieve mindset rond digitalisering

Productivity.be - “De tools voor digitalisering en artificiële intelligentie zijn er wel, maar het is voor maakbedrijven soms moeilijk om te begrijpen wat ze voor hen kunnen betekenen”, zegt Serge Audenaert, digital innovation expert bij Agoria. “Een event als ABISS dat een positieve mindset rond digitalisering uitstraalt, is daarom super belangrijk.”


Nieuwste Belgische zonnewagen

Agoria - Negentien ingenieursstudenten van de KU Leuven hebben hun splinternieuwe zonnewagen voorgesteld. Op exact één jaar tijd ontwierpen, produceerden en assembleerden ze de wagen die volledig aangedreven wordt door zonne-energie. Het is al hun achtste zonnewagen, die nog kleiner is dan haar voorganger. In oktober neemt het team deel aan het wereldkampioenschap voor zonnewagens in Australië waar ze mikken op de eerste plaats.


Hey That’s Me: online profieltest die jongeren helpt bij hun studiekeuze

essenscia - Jongeren die op zoek zijn naar een studierichting in het technisch of hoger onderwijs maar nog niet goed weten waar ze goed in zijn of wat ze precies willen, kunnen voortaan terecht op Hey That's Me. Deze online profieltest helpt studiekiezers om twee vragen te beantwoorden: ‘Welke bedrijfsrol past bij mijn persoonlijkheid?’ en ‘Welke studierichtingen zijn aangewezen voor de ontwikkeling van mijn talenten?’


Op weg naar industrialisering 3D printen

Productivity.be - België is er dankzij een hele reeks pioniers in geslaagd een bloeiend ecosysteem rond 3D printen uit te bouwen. Dat netwerk is dan ook goed geplaatst, stelt een nieuwe studie van PwC, Agoria en Sirris, om de overgang te maken naar meer industriële toepassingen. Die industrialisering staat er aan te komen, zegt de studie, maar brengt ook heel wat uitdagingen met zich mee.


Agoria zal nieuwe Europese ethische richtlijnen uittesten

Agoria - De Europese Commissie heeft nieuwe richtlijnen rond artificiële intelligentie bekendgemaakt. Technologiefederatie Agoria heeft samen met een 15-tal Belgische bedrijven die richtlijnen mee vorm gegeven en zal bedrijven voortaan ondersteunen in de toepassing ervan. Agoria geeft ook een positief gevolg aan de oproep van de Europese commissie om de richtlijnen in detail uit te testen.


Investering in artificiële intelligentie

Agoria - Agoria Vlaanderen en Sirris steunen het plan dat de Vlaamse regering vandaag heeft goedgekeurd rond artificiële intelligentie. Er komt een jaarlijkse investering van 30 miljoen euro gericht op onderzoek, implementatie, ethiek en opleiding. “Dit impulsprogramma is een belangrijke stap om Vlaanderen nog meer als één van de meest innovatieve regio’s in Europa op de kaart te zetten”, reageert Peter Demuynck, algemeen directeur van Agoria Vlaanderen.


België voortrekkers in Europees Advanced Manufacturing Support Centre

Productivity.be - De Europese Commissie heeft met het Advanced Manufacturing Support Centre (ADMA) een project gelanceerd om kleine en middelgrote bedrijven te ondersteunen bij hun evolutie naar fabrieken van de volgende generatie. Het project bouwt in belangrijke mate voort op de expertise die Agoria en Sirris opbouwden in het analyseren en begeleiden van Factories of the Future.


Innovatietrein botst op sputterend locomotiefje

Agoria - “Een internationale innovatietrein vol supersnel internet dreigt vandaag ons land voorbij te rijden”, zegt Marc Lambotte, CEO van Agoria, nadat de verschillende overheden van het land het vandaag niet eens raakten over de veiling van onder meer de 5G-radiofrequenties. “De uitrol van 5G hoeft nochtans niet op de lange baan geschoven te worden, zeker omdat een alternatief scenario gewoon op tafel ligt."


Geen duurzame toekomst zonder hoogwaardige kunststoffen

essenscia - Een duurzame toekomst voor onze samenleving? Dan zullen we niet zonder hoogwaardige kunststoffen kunnen. En net dat is de sterkte van de kunststoffenindustrie in België: de ontwikkeling van innovatieve materialen met waardevolle toepassingen voor meer levenskwaliteit en meer duurzaamheid. Zo luidt de duidelijke boodschap op de allereerste Belgian Plastics Day, een organisatie van sectorfederaties essenscia PolyMatters en Agoria.


Innoverende bedrijven leveren Belgische economie 1,5 miljard euro extra op

Sirris - 1.300 Belgische technologiebedrijven hebben de afgelopen jaren ingezet op innovatie. Ze deden dat deels samen met Sirris, het kenniscentrum van de technologische industrie. Die groep bedrijven creëerde 12% meer toegevoegde waarde dan hun sectorgenoten, goed voor zo’n 1,5 miljard euro extra aan de Belgische economie. Maar er is meer nodig dan dat om België terug in het Europese koppeloton te brengen wat betreft innovatie, waarschuwt Sirris.


Vijf nieuwe fabrieken van de toekomst

Sirris - Ons land telt vijf nieuwe fabrieken van de toekomst: tijdens de derde editie van de Factories of the Future Awards ontvingen Daikin uit Oostende, Nuscience uit Drongen, Rousselot uit Gent, Valeo uit Ghislenghien en Veranneman Technical Textiles uit Ardooie de titel van Factory of the Future. “Deze bedrijven hebben stuk voor stuk bewezen dat ze internationale top zijn,” zegt Peter Demuynck, algemeen directeur van Agoria Vlaanderen.


Newsletter

News

EtherNet/IP Concurrent Connections for Critical Applications Now Available with CIP Safety

Demand for machine tools has stalled

Preventative Maintenance: Pulling Out All The Stops

Emerson Digital Experience Center Helps Manufacturers Realise Safety, Productivity and Sustainability Improvements

Flexible beam-shaping platform optimizes LPBF processes

Climate-Friendly Electricity Derived from Ammonia


Agenda

19/11 - 22/11: Formnext, Frankfurt am Main (D)

31/03/25 - 04/04/25: Hannover Messe, Hannover (D)

15/09/25 - 19/09/25: Schweissen & Schneiden, Messe Essen (D)

08/10/25 - 15/10/25: K, Düsseldorf (D)