ďEindelijk een minister van Telecommunicatie die de veiling rond 5G in gang zetĒ

Agoria, de federatie van de technologische sector, is blij met de belofte van minister van Telecommunicatie Petra De Sutter dat ze vaart wil maken met de veiling van het supersnel mobiel internet 5G, ook al zal het nog minstens een jaar duren voor de radiofrequenties effectief onder de hamer kunnen gaan. "5G zal van essentieel belang zijn voor de economische relance", stelt Agoria.

"Eindelijk hebben we een minister die een duidelijk statement voor 5G maakt en helder en duidelijk zegt dat ze de veiling in gang gaat zetten", reageert Agoria-topman Marc Lambotte. "Ik roep haar op om geen dag verloren te laten gaan zodat de veiling zo snel mogelijk kan gebeuren."

Uit een studie van Agoria en consultancybedrijf Capgemini Invent een jaar geleden bleek dat de helft van de industriŽle maakbedrijven in BelgiŽ gelooft dat 5G kan zorgen voor een efficiŽntere en flexibele organisatie van de productie. Ondertussen zijn er al een dertigtal projecten aan de gang met tijdelijke en testlicenties van 5G.

"Als opvolger van 4G biedt 5G niet alleen een veel snellere verbinding, maar ook een snellere reactietijd, verhoogde betrouwbaarheid en mogelijkheden om veel meer toestellen met elkaar te verbinden. Deze voordelen zijn van groot belang voor de industrie en het bedrijfsleven", stelt Agoria.

Er wordt bijvoorbeeld volop getest door maak- en chemie bedrijven in de havens van Antwerpen en Zeebrugge. Ondertussen zijn een 5-tal operatoren aan de slag met 5G licenties. Naast de drie mobiele operatoren hebben ook Cegeka en Citymesh (tijdelijke) 5G licenties. Maar het uitblijven van een duurzaam regelgevend kader maakt dat de nodige investeringen uitblijven. Bedrijven met productiesites in BelgiŽ en andere landen, zoals de Verenigde Staten en Duitsland, vrezen dat deze 5G-gedreven investeringstrein ons land wel eens zou kunnen voorbijgaan.

De tweede blokkerende factor voor 5G is, naast het uitblijven van de veiling, de veel te strenge emissienormen. In Brussel is 5G gewoon onmogelijk. Agoria herhaalt zijn vraag om de emissienormen op het niveau van de buurlanden te brengen in overeenstemming met richtlijnen van de WHO en de Europese Commissie..

5G zal van essentieel belang zijn voor de economische relance. Volgens een internationale studie van Capgemini Invent gelooft 75 procent van de multinationale bedrijven dat 5G enorme mogelijkheden biedt voor tal van nieuwe innovaties en een belangrijke stimulans is voor digitale transformatie.

Het interview met minister De Sutter in De Tijd van vandaag stelt Agoria hoopvol dat ons land de 5G-investeringstrein niet zal missen.

Nieuwsbericht van Agoria, 20/11/2020


Feel free to share