Een duurzame toekomst voor onze samenleving? Dan zullen we niet zonder hoogwaardige kunststoffen kunnen. En net dat is de sterkte van de kunststoffenindustrie in België: de ontwikkeling van innovatieve materialen met waardevolle toepassingen voor meer levenskwaliteit en meer duurzaamheid. Zo luidt de duidelijke boodschap op de allereerste Belgian Plastics Day, een organisatie van sectorfederaties essenscia PolyMatters en Agoria.
De Belgische kunststoffensector onderscheidt zich door een uitgesproken focus op gespecialiseerde en hoogtechnologische kunststoffen. Vaak gaat het om materialen met unieke eigenschappen die in de gebruiksfase meer milieuwinsten opleveren dan eventuele alternatieven, als die er al zijn ten minste. Voorbeelden? Composietmaterialen die voertuigen en gebouwen energiezuiniger maken, verpakkingen van de nieuwste generatie speciaal ontworpen voor hergebruik in een circulaire economie of vooruitstrevende kunststoffen voor allerhande medische apparatuur en implantaten. Onder meer Borealis Polymers, Federal-Mogul, Jindal Films, Prince-Weiss en Sirris zetten vandaag hun innovaties in de kijker.
Er is ook een demonstratie van de grootste mobiele 3D-printerinstallatie voor gerecycleerde kunststoffen ter wereld: de Colossus, onderdeel van The One Project. Deze machine heeft de omvang van een container en was eerder te zien op Tomorrowland en Pukkelpop. Op de Belgian Plastics Day transformeert het toestel plastic flessen ter plekke in een kunstwerk.
Al fietsend recycleren? Dat is pas écht re-cycling! De LERMa n° 1, of de Light Energy Recycling Machine, is een fiets waarmee kunststofmaterialen zoals zakjes en verpakkingsfilms al trappend worden vermalen en opgewarmd, waardoor ze omgezet worden in klinkers voor de aanleg van speelplaatsen of als bestrating in Congo, Burkina Faso en Senegal. Zo kunnen kunststoffen ook in afgelegen gebieden zonder elektriciteit worden gerecycleerd en wordt afval vermeden in regio’s zonder inzamelsysteem. Bovendien creëert dit initiatief van Ingénieurs sans Frontières, in samenwerking met Plastimobile, ook lokale tewerkstelling.
“In alle grote maatschappelijke uitdagingen, zoals energiebesparing, waterzuivering of de klimaataanpak, spelen hoogwaardige kunststofmaterialen een sleutelrol. Als we het verstandig aanpakken zijn kunststoffen ook de gangmakers van de circulaire economie. Afval vermijden en beter recycleren is de boodschap. De sector heeft in de haven van Antwerpen een actieplan om te vermijden dan kunststofkorreltjes in het milieu terechtkomen, een Europese primeur. Nu willen we ook de kunststofverwerkers in de rest van het land bij dit engagement betrekken”, zegt Saskia Walraedt, directrice van essenscia PolyMatters.
“De Belgische kunststoffenindustrie is goed voor 26.000 jobs. Kunststoffen zijn innovatieve materialen die intensief worden gebruikt in tal van sectoren zoals automobiel, elektronica of gezondheidszorg. Er wordt vaak gepraat over plastic zwerfvuil. Over de vele manieren waarop kunststoffen onze levenskwaliteit verbeteren, onze veiligheid verhogen en zelfs onze levens redden, wordt veel minder gesproken. Daarom moeten we kunststoffen meer zien als een onmisbare grondstof. De sector doet er alles aan om kunststoffen op een slimme manier te hergebruiken en te vermijden dat dit waardevolle materiaal in de natuur terechtkomt”, besluit Julie Leroy, Business Group Leader Industries bij Agoria.
Nieuwsbericht van essenscia, 13/09/2018
EtherNet/IP Concurrent Connections for Critical Applications Now Available with CIP Safety
Demand for machine tools has stalled
Preventative Maintenance: Pulling Out All The Stops
Flexible beam-shaping platform optimizes LPBF processes
Climate-Friendly Electricity Derived from Ammonia
31/03/25 - 04/04/25: Hannover Messe, Hannover (D)
15/09/25 - 19/09/25: Schweissen & Schneiden, Messe Essen (D)
08/10/25 - 15/10/25: K, Düsseldorf (D)