Agoria en Capgemini Invent pleiten voor regelluwe zones en wettelijk 5G-kader

De helft van de industriële maakbedrijven in ons land gelooft dat 5G kan zorgen voor efficiëntere en flexibele organisatie van de productie. 5G is supersnel mobiel internet en de opvolger van 4G. Maar bedrijven met productiesites in België en andere derde landen, zoals de Verenigde Staten en Duitsland, vrezen dat deze 5G-gedreven investeringstrein ons land wel eens zou kunnen voorbijgaan.

Dat blijkt uit de eerste grote studie over 5G in de Belgische industrie die technologiefederatie Agoria en consultantbedrijf Capgemini Invent vandaag publiceerden.

Wegens hoogdringendheid pleiten Agoria en Capgemini Invent voor het instellen van “regelluwe zones” waar de telecomoperatoren, bedrijven en kennisinstellingen op korte termijn versneld 5G-acties kunnen starten. Deze zones moeten dan een tijdelijke, lagere graad van regels en verplichtingen hebben voor het opzetten van hun 5G-acties. Qua timing stellen de organisaties voor deze zones te starten op 1 januari 2020 en dit tot de veiling van de 5G 3.6GHz band. Op die manier kunnen bedrijven zich nu al klaar maken voor de connectiviteitsrevolutie die 5G sowieso zal teweeg brengen. Agoria herhaalt eveneens zijn vraag om de emissienormen op het niveau van de buurlanden te brengen en pleit opnieuw voor de snelle veiling van de 5G 3.6GHz band.

Liefst 489 bedrijven hebben een bijdrage geleverd via telefonische enquêtes, vragenlijsten en diepte-interviews. Deze laatste werden afgenomen bij 35 bekende Belgische sterkhouders. Volgens een internationale studie van Capgemini Invent eerder dit jaar gelooft 75 procent van de multinationale bedrijven dat 5G enorme mogelijkheden biedt voor tal van nieuwe innovaties en een belangrijke stimulans is voor digitale transformatie. Als opvolger van 4G biedt 5G niet alleen een veel snellere verbinding maar ook een snellere reactietijd, verhoogde betrouwbaarheid en mogelijkheden om veel meer toestellen met elkaar te verbinden. Deze voordelen zijn van groot belang voor de industrie en het bedrijfsleven.

Vijf belangrijke industriële drijfveren voor 5G

Het goede nieuws is dat bijna 80 procent van de bedrijven zich bewust is dat de nieuwe 5G-technologie eraan komt. Het bewustzijn is groter bij multinationale en grotere bedrijven dan bij KMO’s- met als uitzondering de digitale startups die mee voorop lopen. Een kopgroep van 122 bedrijven (een op vier van de ondervraagden) wil effectief investeren in 5G-innovaties.

De studie geeft resultaten over vijf belangrijke industriële drijfveren:

Efficiëntere en flexibele productie, onder meer door stabiele draadloze connectie van machines, is de belangrijkste motivator voor maakbedrijven ( 54 procent).

Bij dienstenbedrijven wil men in de eerste plaats een betere klantenervaring bieden (33%).

Grotere (productie)bedrijven en digitale startups geloven dat 5G nieuwe inkomsten zal genereren via allerhande slimme producten en verdienmodellen (36%).

Betere cybersecurity voor alle draadloze netwerktoepassingen staat bij vijfendertig procent hoog op het verlanglijstje.

Ten slotte geeft vijfentwintig procent aan dat 5G onder meer via monitoring het ketenbeheer gevoelig kan optimaliseren.

Eén op drie van de kopgroep is bovendien bereid om extra te betalen voor meer 5G-diensten, waarbij cybersecurity helemaal bovenaan de lijst staat.

5G in Belgische bedrijven activeren via regelluwe zones waar alle actoren samenwerken

Ook al zal 5G in België pas over een tweetal jaar beschikbaar zijn, toch moeten de Belgische bedrijven zich nu al operationeel kunnen voorbereiden op de komst van 5G. Bedrijven moeten een inschatting kunnen maken van de impact op hun IT-systemen en processen, hun verdienmodellen in kaart brengen en een stappenplan opstellen om de voordelen van 5G zo snel mogelijk te kunnen benutten in hun bedrijfsvoering.

Daarom pleiten we voor “regelluwe zones” waar de telecomoperatoren, bedrijven en kennisinstellingen versneld 5G-acties kunnen starten. Deze zones hebben een tijdelijke, lagere graad van regels en verplichtingen voor het opzetten van 5G-acties. Dit lagere niveau van verplichtingen moet onder meer beschikbaar zijn voor stralingsniveaus, bouw- en milieuvergunningen. Zo kunnen de telecomoperatoren ook hun bedrijfsklanten beter informeren over de mogelijkheden van 5G. Tegelijkertijd moeten overheden, publieke en private organisaties en de telecomexploitanten de verschillende industriële segmenten zo veel mogelijk informeren over de 5G-mogelijkheden.

Risico op minder investeringen bij multinationale bedrijven

Helaas ontbreekt het in België aan concrete actie op het terrein. In Peking zijn er al tienduizend 5G-antennes. De Amerikaanse operator Verizon is gestart met de uitrol van een 5G-netwerk. Spanje, Frankrijk en Duitsland hebben elk meer dan vijftien 5G-proeftuinen. In België tellen we er vandaag slechts twee. Bijna drie op vier van de bedrijven wijzen naar de politieke onzekerheid als grootste oorzaak voor het gebrek aan actie.

De politieke onzekerheid is niet zonder risico’s. De 5G-kennis en investeringsbereidheid is vooral groot bij de multinationale bedrijven met productie in België. Toepassing van 5G kan lokaal gebeuren, op de productiesite, waardoor er geen globale uitrol van 5G nodig is. Het zou dus snel kunnen, mocht er een veiling van 5G-licenties komen met haalbare emissienormen. In de Verenigde Staten, China en onze buurlanden zijn deze struikelblokken er niet, wat veel grotere rechtszekerheid biedt voor investeringen. Daarom vrezen de bevraagde bedrijven in België dat een nieuwe golf van investeringen in (flexibele) productie eerder terecht zou komen in zusterbedrijven in het buitenland.

China, de Verenigde Staten en heel wat Europese landen hebben ondertussen een nationaal stappenplan rond 5G en zijn bezig met het uitrollen van de netwerken. België moet beseffen dat telecominfrastructuur een steeds belangrijkere strategische troef wordt voor een land. De hinderpalen moeten worden weggewerkt en er is nood aan een 5G-stappenplan, met coördinatie tussen de verschillende bevoegdheidsniveaus, zodat we de aankomende 5G-investeringsgolf van bedrijven in België veilig stellen.

SABCA: “5G-proeftuinen kunnen luchtvaartindustrie in België verder ontwikkelen.”

SABCA specialiseert zich al een aantal jaren in het uitvoeren van risicovolle drone vluchten voor de industrie in België. Recent was er het autonome transport van medisch materiaal over de stad Antwerpen, waarbij SABCA medische stalen van het ene ziekenhuis naar het andere vervoerde. Een risicovolle maar volledig veilige onderneming boven de hoofden van de vele inwoners van de stad. In samenwerking met DEME zal SABCA op termijn ook inspecties van windmolenparken op zee uitvoeren en off shore werven bewaken. Uniek is dat deze vluchten verlopen zonder de tussenkomst van een piloot. Via artificiële intelligentie, state-of-the-art software banen de toestellen zich zelf een weg door het luchtruim, naar hun bestemming.

De Onbemande Autonome Systemen van SABCA voldoen aan de strikte normen van de luchtvaartindustrie en zijn geschikt voor missies die zowel voor infrastructuur als medewerkers risicovol zijn. 5G biedt de mogelijkheid om deze opdrachten nog veiliger uit te voeren. Als opvolger van 4G, biedt 5G niet alleen een veel snellere verbinding maar ook een snellere reactietijd, verhoogde betrouwbaarheid en mogelijkheden om veel meer toestellen met elkaar te verbinden. Essentieel bij complexe, automatische communicatie tussen verschillende onderdelen van het netwerk die dergelijke operaties mogelijk maken.

“De vraag om 5G-proeftuinen kadert in onze ambitie om de luchtvaartindustrie in België verder te ontwikkelen”, zegt Thibauld Jongen, CEO van SABCA Group. “Het is cruciaal dat overheden, publieke en private organisaties de handen in mekaar slaan om deze trein niet te missen en 5G te zien als een motor voor de verdere ontwikkeling van onze kennis en positie in Europa en de wereld. Wij pleiten daarom voor regelluwe zones waar we experimenten kunnen opzetten en voor stimuli die nieuwe ontwikkelingen in de luchtvaartsector mogelijk maken.”

Nieuwsbericht van Agoria, 24/10/2019, Foto: Agoria


Feel free to share