Insens versnelt de betrouwbaarheid van zijn oplossing om nieuwe industriële partners te overtuigen

Insens is een jong Belgisch bedrijf dat een nieuwe oplossing ontwikkelt, genaamd RED, om productiestops te voorkomen en energieverspilling op industriële bedrijven te verminderen. De uitvoering is eenvoudig; een sensor wordt geïnstalleerd in de elektrische cabine van de machine en analyseert automatisch het gedrag ervan. Met 1,2 miljoen euro steun wil Insens in 2023 de piloottests uitbreiden naar grotere productielocaties.

Insens werd in 2019 opgericht door Guillaume Francaux, Nicolas Verbeek en Gautier Waterlot terwijl ze op de banken van de “Université Catholique de Louvain” zaten. Omdat zij de industriële markt beter wilden begrijpen, onderzochten zij de gemeenschappelijke problemen waarmee industriële bedrijven te maken hebben in een poging deze actuele problemen aan te pakken. Het werd al snel duidelijk dat ongeplande stilstand van productiemachines de ergste nachtmerrie van een industriële manager kan zijn, aangezien dit tot 20% van de productiecapaciteit kan kosten en verliezen tot 200.000 euro per uur kan opleveren. Door te kunnen anticiperen op machinestoringen kunnen bedrijven prioriteiten stellen bij onderhoudswerkzaamheden en dure stilstand voorkomen.

Eén enkele oplossing voor twee problemen

In tegenstelling tot andere oplossingen voor voorspellend onderhoud wordt RED geïnstalleerd in de elektrische kast van de machine (en niet op de machine zelf), waardoor het gemakkelijk te implementeren is, zelfs op moeilijk bereikbare of gevaarlijke plaatsen. Bovendien wordt de gezondheid van de machine 24 uur per dag, 7 dagen per week geanalyseerd via de elektrische signalen van de machine, wat ook anders is dan alle andere tools voor voorspellend onderhoud. De door het bedrijf ontwikkelde algoritmen verschillen van de standaardanalyses van de concurrenten en leveren het bedrijf aanzienlijke operationele en financiële voordelen op.

Bovendien zijn deze machines verantwoordelijk voor ongeveer 70% van het totale elektriciteitsverbruik van een fabriek. De huidige ecologische en economische situatie zet de industrie ertoe aan oplossingen te zoeken om energieverspilling te voorkomen.

Guillaume Francaux, medeoprichter van Insens: "Als je bedenkt dat de industrie verantwoordelijk is voor bijna 50% van het wereldwijde elektriciteitsverbruik, wordt het duidelijk dat zelfs de kleinste energieverbetering een aanzienlijk effect kan hebben, niet alleen op de kosten van de industrie, maar ook op het wereldwijde milieu."

Grote industriële groepen die reeds zijn aangetrokken

Grote namen uit de industrie hebben al belangstelling getoond voor hun technologie en hebben toegezegd de oplossing het komende jaar te testen. Insens heeft onlangs getekend voor proefprojecten op verschillende industriële locaties, zoals TotalEnergies, Lhoist en Knauf. Het doel is eenvoudig: aanstaande storingen op verschillende machines detecteren om productiestops te voorkomen en mogelijke energieverbeteringen op diezelfde machines onder de aandacht brengen.

Een goed doordachte organisatie en financieringsstrategie

Met de steun van de A6K Incubation en Start it @CBC, de Waalse hub van Belgiës grootste startup-accelerator Start it @KBC, hebben de 3 ondernemers ook een eerste interessante financiële operatie tot stand gebracht door verschillende financieringsbronnen te mengen. Sambrinvest, Boost Engineering Fund en particuliere investeerders aanvaardden immers hun voorstel voor converteerbare leningen met een evenwichtige verdeling (50%-50%) tussen openbaar en particulier. Het Waalse Departement voor Onderzoek en Technologische Ontwikkeling (DG06) was ook door het project aangetrokken en aanvaardde hun verzoek om subsidies en terugvorderbare voorschotten. Het team heeft nu in totaal 1,2 miljoen euro ter beschikking om de technische ontwikkeling van hun oplossing voort te zetten en nieuwe industriëlen ervan te overtuigen hun oplossing toe te passen. Insens zal zijn personeelsbestand tegen eind 2023 verdubbelen om de O&O-ontwikkelingen te versnellen, de productiecapaciteit te verdrievoudigen en de industriële klanten de nodige ondersteuning te bieden. Het jonge Belgische bedrijf hoopt grote namen uit de industrie aan te trekken om hun oplossing te testen in de hoop hen een oplossing op lange termijn te bieden.

Maxime Vuckovic, AECC business coach: "Wat me vanaf de eerste dag vooral opviel aan hen was hun sterke mentaliteit.”

Aurélien Troonbeeckx, Business Coach @Start it CBC: "Een innovatieve en schaalbare oplossing, een complementair team en ambities die worden waargemaakt: dat is wat Insens perfect samenvat."

Het oprichtersteam was in staat zich te omringen met bekwame mensen door een bestuur op te richten dat het team helpt bij het nemen van strategische beslissingen. Insens kan rekenen op de steun van Pierre De Muelenaere (Past-President & CEO IRIS Group), Michel Hemberg & Thierry Levintoff (Founders and directors LISAM), Benoît Soenen (Director van Wanty), Daniel Deneyer (Director van LEPAGE), Serge Bassem (Fouder and Past CEO eWON). Deze mix van ondernemers met gedegen ervaring in het vakgebied van Insens heeft tot doel het bedrijf naar een internationaal niveau te tillen.

Pierre De Muelenaere - Past Président and CEO IRIS Group: "Met deze financiële steun beschikt Insens nu over de nodige financiële middelen om de eerste golf van uitrol en testen van RED-oplossingen efficiënt uit te voeren en de volgende financieringsronde voor te bereiden. Via zijn adviesraad zal het managementteam van Insens profiteren van het nuttige advies van ervaren ondernemers op het gebied."

Volgende stappen?

Het doel is duidelijk: meer productiemachines uitrusten om de nauwkeurigheid van hun oplossing te verbeteren door meer gegevens te verzamelen en tegelijkertijd het team verder uit te bouwen om hun oplossing eind 2023 op internationale schaal te kunnen lanceren. Om dit te doen en de acquisitie van nieuwe klanten te versnellen, wil Insens samenwerken met gerenommeerde fabrikanten.

Zodra de proeffasen zijn bevestigd, zal Insens een grotere ronde van participatieve financiering voorbereiden die hen in staat zal stellen hun ambities te verwezenlijken. Deze weloverwogen stap maakt deel uit van hun financieringsstrategie en wordt als essentieel beschouwd voor verdere ontwikkeling.

Gautier Waterlot, co-founder of Insens: "Ons team doet geweldig werk en we hebben er alle vertrouwen in dat we de doelen die we in ons ontwikkelingsplan hebben gesteld, zullen bereiken. We zullen het team de komende maanden ook blijven uitbreiden."

Nieuwsbericht van Insens, 22/02/2023


Feel free to share

Newsletter

News

Emerson’s New Comprehensive Automation Platform Empowers Decisive Action from Plant to Enterprise

Three trends set to drive cyber-attacks in 2024

Apptronik and Mercedes-Benz Enter Commercial Agreement

The All Electric Society Arena points the way to a carbon-neutral industrial society

Machine manufacturers showcasing security solutions for digital grinding processes at GrindingHub

New Level and Flow Controller Reduces Complexity in Water and Wastewater Applications


Agenda

27/03 - 28/03: Design to Manufacturing (D2M), Kortrijk Xpo (B)

15/04 - 19/04: Wire/Tube, Düsseldorf (D)

22/04 - 26/04: Hannover Messe, Hannover (D)

14/05 - 16/05: Advanced Manufacturing, Antwerp Expo (B)

15/05 - 16/05: Advanced Engineering, Antwerp Expo (B)

15/05 - 16/05: Food Tech Event, Brabanthallen, 's-Hertogenbosch (Nl)

28/05: Industrie & Maintenance, Namur Expo (B)

05/06 - 06/06: Vision, Robotics & Motion, Brabanthallen, 's-Hertogenbosch

10/06 - 14/06: ACHEMA, Frankfurt am Main (D)

18/09 - 19/09: Kunststoffen, Brabanthallen 's-Hertogenbosch (Nl)

08/10 - 11/10: Motek, Stuttgart (D)

15/09/25 - 19/09/25: Schweissen & Schneiden, Messe Essen (D)

08/10/25 - 15/10/25: K, Düsseldorf (D)