Smart glasses in logistiek snel terugverdiend

Smart glasses duiken meer en meer op in de logistieke sector. Het Vlaams Instituut voor de Logistiek (VIL) testte samen met 19 bedrijven het potentieel voor verschillende logistieke activiteiten. De technologie zorgt voor grote efficiëntieverbeteringen, zeker in warehouses die nog niet handenvrij werken. In dit laatste geval kan 20 tot 25% productiviteitswinst geboekt worden.

Smart glasses kunnen (logistieke) operatoren realtime de juiste informatie, verrijkt met extra virtuele informatie, op hun netvlies weergeven. Bovendien is integratie met bestaande warehouse management systemen mogelijk. Vanuit de deelnemende bedrijven kwam in de eerste plaats de vraag naar mogelijkheden van deze glasses binnen orderpicking, de belading van voertuigen en de inspectie en kwaliteitscontrole bij ontvangst van goederen. Het VIL bracht de voor- en nadelen van de verschillende types slimme brillen in kaart en testte deze vervolgens uit bij JAVA en Scania.

Orderpicking: 8 seconden tijdswinst bij beginnelingen

JAVA verwerkt bijna elf miljoen collies per jaar. Efficiëntieverbetering in de orderpicking activiteiten kan leiden tot een winst van drie seconden per pick, wat overeenkomt met het werk van twee voltijdse werknemers. Deze winst hebben ze al behaald door over te schakelen naar voice technologie (instructies via hoofdtelefoon). Uit de testen van het VIL blijkt wel dat nieuwe operatoren die instructies krijgen via smart glasses een stuk sneller weg zijn met hun taken dan met voice technologie. Doordat ze stap voor stap begeleid worden met visuele instructies kan een winst van 8 seconden per pick behaald worden. Moest er nog geen voice technologie ingevoerd zijn, blijkt uit de ROI berekening dat de investeringskost in 0,6 jaar kan worden terugverdiend. In het andere geval bedraagt de terugverdientijd 11 jaar.

Voice versus vision

Indien nog geen voice technologie wordt gebruikt, en dus ook nog niet de stap naar handenvrij en papierloos werken, is een productiviteitswinst van 20 à 25% mogelijk met de invoer van smart glasses. Wanneer voice terminals aan vervanging toe zijn is het bovendien aan te raden naar vision technologie te kijken bij bestaande installaties. De investeringskosten van smart glasses liggen lager en bieden extra voordelen door visuele begeleiding en extra informatie (locatie, aantal, artikel foto’s, extra instructies …).

Controle van retourgoederen

Bij Scania in Opglabbeek werd het retourproces onder de loep genomen. Het distributiecentrum ontvangt jaarlijks een 40.000-tal producten in retour. Het retourproces is vandaag voornamelijk afhankelijk van documenten en sterk gestoeld op de ervaring van de operatoren. Met het gebruik van smart glasses kan de operator de retour sneller en betrouwbaarder laten gebeuren, hij kan sneller en gemakkelijker bewijsfoto’s nemen, en operatoren zijn sneller inzetbaar. De terugverdientijd in deze situatie bedraagt 1,2 jaar. Het is zeker niet uitgesloten dat door een verbetering van het controleproces mogelijk ook grotere kosten zoals claims of kosten die samengaan met het nemen van een verkeerde beslissing (bijvoorbeeld kosten van een terugroepactie).

Deelnemende partijen

Negentien bedrijven, een mix van verladers en logistieke dienstverleners, wilden graag weten wat smart glasses voor hun processen kunnen betekenen en namen deel aan het project: Ahlers, Atlas Copco, Aveve, BASF, bpost, Danone, Eltra, Eurobrokers, Facil, JAVA, Kuehne + Nagel Logistics, Neovia Logistics, PostNL Pakketten, Retail Partners ColruytGroup, Scania, Tupperware, Van Moer Group, Volvo Group Logistics Services en Wim Bosman.

Nieuwsbericht van VIL, 15/01/2016


Feel free to share