VIL

Het VIL is het innovatieplatform voor de logistieke sector. Het VIL helpt Vlaamse bedrijven om innovatieve logistieke projecten te realiseren en zo hun competitiviteit te verhogen en ontvangt hiervoor subsidies van de Vlaamse overheid.

Als ledenorganisatie brengt het VIL bedrijven en organisaties uit diverse sectoren bij elkaar – zowel verladers als logistieke dienstverleners maar ook kennisinstellingen, overheidsinstanties en bedrijven vanuit de IT- engineering-, interim-, bouw en real estate wereld.

www.vil.be

Logistieke marktplaats ondersteunt de sector in onzekere tijden

VIL - VIL en Logistics in Wallonia lanceren een gloednieuwe digitale marktplaats die logistieke bedrijven toelaat om capaciteit te delen in de huidige onzekere tijden. Het platform kreeg de naam Logimarket en is sinds deze week online.


VIL pakt last-mile problematiek buiten de stad aan

VIL - Efficiëntieverbetering in de last mile wordt meestal bekeken vanuit het oogpunt van de centrumsteden. Maar ook daarbuiten is er heel wat verbetering mogelijk. In het project “Rural Parcel Delivery” gaat VIL, samen met 6 bedrijven, op zoek naar manieren waarop de levering van pakketten buiten de stad beter kan.


VIL wil waterstof bereikbaar maken voor intern transport

VIL - Waterstof biedt mogelijkheden voor duurzaam transport, niet enkel op de openbare weg, maar ook voor intern bedrijfstransport. VIL gaat in het nieuwe project ‘Hydrolog’, samen met vijftien bedrijven, onderzoeken welke transportmiddelen hiervoor in aanmerking komen en of het gebruik van een gemeenschappelijk waterstoftankstation door verschillende bedrijven gerealiseerd kan worden.


Slimme investeringen voor future proof magazijnen

VIL - De trend naar automatisering en digitalisering in magazijnen is ingezet. Met het project ‘Future Proof Warehousing’ wil VIL bedrijven helpen om hun magazijnen klaar te maken voor de toekomst. VIL zal, samen met tien deelnemende bedrijven, een tool ontwikkelen waarmee bedrijven inzicht krijgen in welke investeringen voor hen interessant zijn en welke toegevoegde waarde de inzet van nieuwe technologieën kan hebben.


VIL brengt duidelijkheid in logistieke kosten omnichannel

VIL - De drempel om een webshop op te starten is zeer laag. Retailers bieden steeds vaker een combinatie aan van fysieke winkels en online webshops en evolueren van single- of multichannel, naar omnichannel modellen waarbij alle kanalen in elkaar overlopen en er een volledig transparant proces ontstaat. Deze verschuiving heeft grote gevolgen voor de hele logistieke keten.


Robotpakken in de logistiek voorlopig nog toekomstmuziek

VIL - Exoskeletons of robotpakken geven het menselijk lichaam meer kracht en uithoudingsvermogen. VIL testte de mogelijke toepassingen van deze robotpakken in de logistieke sector. Vandaag blijkt de technologie nog onvoldoende matuur om in te zetten voor logistieke manuele taken in warehouses maar door de constante ontwikkelingen is er wel potentieel.


POM Antwerpen en VIL leggen eerste steen logistiek demonstratiecentrum Log!Ville

VIL - Op woensdag 22 mei leggen VIL, POM Antwerpen, de gemeente Niel en Vlaams minister Philippe Muyters de eerste steen van het demonstratiecentrum Log!Ville op het Wetenschapspark Universiteit Antwerpen in Niel. Log!Ville wordt een state-of-the-art belevingscentrum, dat zijn deuren opent voor het publiek in september 2020.


Logistiek van lege ongereinigde vaten snakt naar vereenvoudiging

VIL - De afvoer en verwerking van lege, ongereinigde chemische verpakkingen is een complex gegeven. Bedrijven die dergelijke vaten en IBC’s correct en conform willen aanbieden voor transport en verwerking, moeten rekening houden met een aanzienlijk aantal regels die soms vaag en voor interpretatie vatbaar zijn. Er is dringend nood aan vereenvoudiging, zo blijkt uit de resultaten van het project ‘Polluted Packaging Logistics’.


VIL test autonoom micromagazijn in stadscentrum

VIL - Het Internet of Things kan een significante bijdrage leveren aan een efficiëntere stadslogistiek. Dit blijkt uit de resultaten van ‘Intello City’, een VIL-project waarin een stadsmicromagazijn autonoom werd gemaakt m.b.v. IoT-technologie, in samenwerking met onderzoek- en innovatiehub imec, zeven bedrijven en de stad Antwerpen, Mechelen en Leuven. Een verdergaande standaardisatie binnen de IoT-wereld zal een versnelde toepassing van allerlei logistieke en andere toepassingen bewerkstelligen.


Slimme netwerken klaar voor de logistiek

VIL - Nieuwe draadloze ‘Low Power Wide Area Networks’ (LPWAN) zijn klaar om verder hun opmars te maken in de logistiek. De technologie kan, ondanks enkele beperkingen, zinvol ingezet worden voor het beheer van assets en de opvolging van waardevolle goederen indoor en outdoor. Dat blijkt uit de projectresultaten van WiN4track, dat VIL uitwerkte in samenwerking met zestien bedrijven.


VIL start circulaire logistiek voor kledingindustrie

VIL - De kledingindustrie is, na de olie-industrie de grootste vervuiler ter wereld. VIL start op donderdag 9 november 2017, samen met acht bedrijven, het nieuwe project Cilotex (Circulaire Logistiek voor de Textiel- en kledingindustrie) op, om de logistieke mogelijkheden na te gaan die de circulaire economie voor deze sector biedt. Het accent ligt op katoenen en polyester kledij.


Antwerpse expediteurs gaan Lean & Green uitdaging aan

VIL - Acht expeditiebedrijven starten vandaag met Lean & Green. Onder begeleiding van het Vlaams Instituut voor de Logistiek (VIL) gaan zij een plan van aanpak uitwerken om 20% CO2-uitstoot te besparen binnen de goederenstromen die onder hun regie vallen. Deze “special edition” kwam tot stand op initiatief van en in samenwerking met de Vereniging Expediteurs Antwerpen (VEA).


Smart glasses in logistiek snel terugverdiend

VIL - Smart glasses duiken meer en meer op in de logistieke sector. Het Vlaams Instituut voor de Logistiek (VIL) testte samen met 19 bedrijven het potentieel voor verschillende logistieke activiteiten. De technologie zorgt voor grote efficiëntieverbeteringen, zeker in warehouses die nog niet handenvrij werken. In dit laatste geval kan 20 tot 25% productiviteitswinst geboekt worden.


VIL stoomt logistiek klaar voor opmars cobots

VIL - Robots worden al veelvuldig ingezet in productieomgevingen. De verwachtingen voor logistieke robots zijn ook hooggespannen. Het Vlaams Instituut voor de Logistiek (VIL) gaat samen met tien bedrijven na wat robots, en meer bepaald de ‘cobots’, voor logistieke processen kunnen betekenen. Het start daarvoor vandaag het project ‘Cobots in Logistics’ op.


VIL wil slimme brillen inburgeren in de logistiek

VIL - Zestien bedrijven starten vandaag met het Vlaams Instituut voor de Logistiek (VIL) vzw met het project ‘Vision in Logistics’. Met dit project wil het VIL voor de Vlaamse logistieke sector de mogelijkheden van innovatieve smart glasses in magazijnen in kaart brengen en ook uittesten.3D printen

Productoverzichten:
Machines voor plasticsMachines voor metaal
Technologieën:
FDMSLASLSSLMBJMJDEDEBM
Populair in 3D printen:
Barstjes in 3D printermarkt?
Design voor additive manufacturing
Afwerking van 3D geprinte werkstukken


Productivity.be

is een publicatie van
Redactiebureau ConScript

Contact

Erwin Vanvuchelen
+32 (0)475 64 99 34
erwin@conscript.be
erwinvanvuchelen