Het VIL is het innovatieplatform voor de logistieke sector. Het VIL helpt Vlaamse bedrijven om innovatieve logistieke projecten te realiseren en zo hun competitiviteit te verhogen en ontvangt hiervoor subsidies van de Vlaamse overheid.
Als ledenorganisatie brengt het VIL bedrijven en organisaties uit diverse sectoren bij elkaar – zowel verladers als logistieke dienstverleners maar ook kennisinstellingen, overheidsinstanties en bedrijven vanuit de IT- engineering-, interim-, bouw en real estate wereld.
VIL - Smart Vision technologieën zoals geavanceerde camera’s en slimme brillen kunnen de productiviteit en efficiëntie van de logistieke operaties aantoonbaar verhogen. Ze kunnen – ook bij kmo’s – een meerwaarde betekenen bij de verdere digitalisering van manuele processen. Hun terugverdientijd van de investering (ROI) is bovendien snel. Dat blijkt uit de resultaten van het project ‘Smart Vision’ van VIL, dat vandaag is voorgesteld.
VIL - Verschillende recyclagehubs die elk gespecialiseerd zijn in specifieke materiaalstromen: op deze manier kan kunststofhoudend afval op een effectieve en manier gerecycleerd worden. Multimodaal vervoer heeft de ideale karakteristieken om de logistieke puzzel voor aan- en afvoer te doen kloppen. Dat blijkt uit de projectresultaten van Plastics Recycling Hub, dat VIL uitgewerkt heeft in samenwerking met 23 bedrijven, VITO en Multimodaal.Vlaanderen.
VIL - In het project ‘Smart Vision’ wil VIL Vlaamse bedrijven met logistieke operaties praktische ervaring laten opdoen met de nieuwste generatie vision technologie en bijhorende toepassingssoftware. Welke nieuwe innovaties en toepassingen bestaan er vandaag? Hoe kunnen ze de productiviteit en efficiëntie verhogen van de logistieke operaties? Hoe kunnen ze in de praktijk een meerwaarde creëren, ook bij KMO bedrijven?
VIL - Databots zijn virtuele helpers die een snelle en goedkope oplossing bieden bij Robotic Process Automation (RPA) om administratieve processen te automatiseren. Het gebruik van RPA biedt de mogelijkheid om een innovatieve digitalisatie door te voeren zonder aanpassing van de onderliggende ICT-systemen. Door de veelheid aan systemen en datastromen vormt deze technologie een enorm potentieel voor de logistieke sector.
VIL - Vrachtwagens die elektriciteit afnemen van bovenleidingen op de snelweg zijn ook voor Vlaanderen een manier om vrachtvervoer over de weg onafhankelijk te maken van fossiele brandstoffen. Dat blijkt uit de tussentijdse resultaten van het VIL-project Logibat, waaraan 30 bedrijven deelnemen. Onderzoek uitgevoerd door UA toont aan dat elke euro die vandaag geďnvesteerd wordt, tot 8,3 euro kan opleveren over een periode van 20 jaar.
VIL - Vrachtwagens op waterstof, inventarisbeheer met drones, autonome mobiele magazijnrobots, digitale yard oplossingen,… In Log!Ville, het open demonstratie- en belevingscentrum voor de logistiek, kunnen bedrijven de nieuwste technologieën ontdekken en uittesten. Log!Ville, gelegen in het Wetenschapspark in Niel, is opgericht door VIL, met de steun van EFRO en POM Antwerpen.
VIL - Met het Sharing Logistics-project heeft VIL de principes van de deeleconomie toegepast op de logistieke sector. Het resultaat is een gebruiksvriendelijk platform dat bedrijven de mogelijkheid biedt om elkaars onderbenutte assets en diensten te gebruiken door vraag en aanbod te matchen.
VIL - Bedrijven en consumenten verwachten steeds meer dat producten snel, flexibel en betrouwbaar worden geleverd. Verlies- en wachturen bij magazijnen en distributiecentra zijn daardoor nu nog meer uit den boze dan ooit tevoren. Daarom heeft VIL met het project OptiPlan nagegaan wat de mogelijkheden zijn om de planning voor het laden en lossen te optimaliseren door realtime data te integreren in een dynamisch slotboekingssysteem.
VIL - Indien het wegtransport, zoals verwacht wordt, met zo’n 40% zal toenemen tegen 2030, wordt de situatie op de Vlaamse wegen onhoudbaar. Daarom werken VIL, imec en VUB Mobi samen aan het project PILL (Physical Internet Living Lab), waarbij de mogelijkheden van het Fysieke Internet (PI) voor de transportsector worden onderzocht. Het project zal een prototype uitbouwen van het IT-systeem waarmee een haven in de toekomst deel kan uitmaken van het PI.
VIL - Het aantal ongevallen in logistieke werkomgevingen blijft zeer hoog. De dalende trend die in andere sectoren merkbaar is, zoals in de bouwsector, blijft in de logistiek uit. VIL wil hier verandering in brengen door in het project Safe Warehouse nieuwe technologische oplossingen aan te reiken die een antwoord bieden op de meest voorkomende veiligheidsrisico’s. Al negen bedrijven nemen deel aan dit project.
VIL - Na een grondige analyse van de maritieme exportflow door Multimodaal.Vlaanderen (VIL) blijkt dat Scania Parts Logistics de containers die vanuit Oudsbergen via de haven van Antwerpen vertrekken perfect via Haven Genk en het Albertkanaal kan verschepen. De voordelen zijn indrukwekkend: 1600 vrachtwagenritten minder over de E313, 47% minder CO2 uitstoot, minstens 10% kostenbesparing en een aantal procesoptimalisaties in het magazijn.
VIL - Het VIL-project Digital Gateway2Governement heeft samen met 18 bedrijven en de betrokken overheidsdiensten systemen ontworpen voor gedigitaliseerde communicatie tussen de bedrijven en de overheidsdiensten die betrokken zijn bij de grenscontroles. Om deze systemen samen verder uit te bouwen is een duidelijk engagement tussen deze partijen broodnodig.
VIL - Het huidige postadressysteem is niet aangepast aan de huidige logistieke vereisten voor het leveren van goederen. VIL wil hier, met het nieuwe project Delivery Booster, verandering in brengen door het ontwikkelen van een applicatie die bedrijven toelaat meer gedetailleerde locatiecodes vast te leggen met een daaraan gekoppeld bezorgpaspoort met leverspecificaties en wensen.
VIL - Augmented en Virtual Reality (AR/VR) bieden de mogelijkheid om logistieke trainingen op een efficiënte manier te organiseren. Dat blijkt uit de resultaten van het project ‘AR/VR Training for Logistics’ dat VIL uitwerkte met negen bedrijven. De testtrainees bleken sterk overtuigd van de meerwaarde en waren zeer enthousiast over deze nieuwe manier van leren, al is er bij het eerste gebruik wel nood aan voldoende ondersteuning en gewenningstijd.
VIL - VIL en Logistics in Wallonia lanceren een gloednieuwe digitale marktplaats die logistieke bedrijven toelaat om capaciteit te delen in de huidige onzekere tijden. Het platform kreeg de naam Logimarket en is sinds deze week online.
VIL - Efficiëntieverbetering in de last mile wordt meestal bekeken vanuit het oogpunt van de centrumsteden. Maar ook daarbuiten is er heel wat verbetering mogelijk. In het project “Rural Parcel Delivery” gaat VIL, samen met 6 bedrijven, op zoek naar manieren waarop de levering van pakketten buiten de stad beter kan.
VIL - Waterstof biedt mogelijkheden voor duurzaam transport, niet enkel op de openbare weg, maar ook voor intern bedrijfstransport. VIL gaat in het nieuwe project ‘Hydrolog’, samen met vijftien bedrijven, onderzoeken welke transportmiddelen hiervoor in aanmerking komen en of het gebruik van een gemeenschappelijk waterstoftankstation door verschillende bedrijven gerealiseerd kan worden.
VIL - De trend naar automatisering en digitalisering in magazijnen is ingezet. Met het project ‘Future Proof Warehousing’ wil VIL bedrijven helpen om hun magazijnen klaar te maken voor de toekomst. VIL zal, samen met tien deelnemende bedrijven, een tool ontwikkelen waarmee bedrijven inzicht krijgen in welke investeringen voor hen interessant zijn en welke toegevoegde waarde de inzet van nieuwe technologieën kan hebben.
VIL - De drempel om een webshop op te starten is zeer laag. Retailers bieden steeds vaker een combinatie aan van fysieke winkels en online webshops en evolueren van single- of multichannel, naar omnichannel modellen waarbij alle kanalen in elkaar overlopen en er een volledig transparant proces ontstaat. Deze verschuiving heeft grote gevolgen voor de hele logistieke keten.
VIL - Exoskeletons of robotpakken geven het menselijk lichaam meer kracht en uithoudingsvermogen. VIL testte de mogelijke toepassingen van deze robotpakken in de logistieke sector. Vandaag blijkt de technologie nog onvoldoende matuur om in te zetten voor logistieke manuele taken in warehouses maar door de constante ontwikkelingen is er wel potentieel.
VIL - Op woensdag 22 mei leggen VIL, POM Antwerpen, de gemeente Niel en Vlaams minister Philippe Muyters de eerste steen van het demonstratiecentrum Log!Ville op het Wetenschapspark Universiteit Antwerpen in Niel. Log!Ville wordt een state-of-the-art belevingscentrum, dat zijn deuren opent voor het publiek in september 2020.
VIL - De afvoer en verwerking van lege, ongereinigde chemische verpakkingen is een complex gegeven. Bedrijven die dergelijke vaten en IBC’s correct en conform willen aanbieden voor transport en verwerking, moeten rekening houden met een aanzienlijk aantal regels die soms vaag en voor interpretatie vatbaar zijn. Er is dringend nood aan vereenvoudiging, zo blijkt uit de resultaten van het project ‘Polluted Packaging Logistics’.
VIL - Het Internet of Things kan een significante bijdrage leveren aan een efficiëntere stadslogistiek. Dit blijkt uit de resultaten van ‘Intello City’, een VIL-project waarin een stadsmicromagazijn autonoom werd gemaakt m.b.v. IoT-technologie, in samenwerking met onderzoek- en innovatiehub imec, zeven bedrijven en de stad Antwerpen, Mechelen en Leuven. Een verdergaande standaardisatie binnen de IoT-wereld zal een versnelde toepassing van allerlei logistieke en andere toepassingen bewerkstelligen.
VIL - Nieuwe draadloze ‘Low Power Wide Area Networks’ (LPWAN) zijn klaar om verder hun opmars te maken in de logistiek. De technologie kan, ondanks enkele beperkingen, zinvol ingezet worden voor het beheer van assets en de opvolging van waardevolle goederen indoor en outdoor. Dat blijkt uit de projectresultaten van WiN4track, dat VIL uitwerkte in samenwerking met zestien bedrijven.
VIL - De kledingindustrie is, na de olie-industrie de grootste vervuiler ter wereld. VIL start op donderdag 9 november 2017, samen met acht bedrijven, het nieuwe project Cilotex (Circulaire Logistiek voor de Textiel- en kledingindustrie) op, om de logistieke mogelijkheden na te gaan die de circulaire economie voor deze sector biedt. Het accent ligt op katoenen en polyester kledij.
VIL - Acht expeditiebedrijven starten vandaag met Lean & Green. Onder begeleiding van het Vlaams Instituut voor de Logistiek (VIL) gaan zij een plan van aanpak uitwerken om 20% CO2-uitstoot te besparen binnen de goederenstromen die onder hun regie vallen. Deze “special edition” kwam tot stand op initiatief van en in samenwerking met de Vereniging Expediteurs Antwerpen (VEA).
VIL - Smart glasses duiken meer en meer op in de logistieke sector. Het Vlaams Instituut voor de Logistiek (VIL) testte samen met 19 bedrijven het potentieel voor verschillende logistieke activiteiten. De technologie zorgt voor grote efficiëntieverbeteringen, zeker in warehouses die nog niet handenvrij werken. In dit laatste geval kan 20 tot 25% productiviteitswinst geboekt worden.
VIL - Robots worden al veelvuldig ingezet in productieomgevingen. De verwachtingen voor logistieke robots zijn ook hooggespannen. Het Vlaams Instituut voor de Logistiek (VIL) gaat samen met tien bedrijven na wat robots, en meer bepaald de ‘cobots’, voor logistieke processen kunnen betekenen. Het start daarvoor vandaag het project ‘Cobots in Logistics’ op.
VIL - Zestien bedrijven starten vandaag met het Vlaams Instituut voor de Logistiek (VIL) vzw met het project ‘Vision in Logistics’. Met dit project wil het VIL voor de Vlaamse logistieke sector de mogelijkheden van innovatieve smart glasses in magazijnen in kaart brengen en ook uittesten.
EtherNet/IP Concurrent Connections for Critical Applications Now Available with CIP Safety
Demand for machine tools has stalled
Preventative Maintenance: Pulling Out All The Stops
Flexible beam-shaping platform optimizes LPBF processes
Climate-Friendly Electricity Derived from Ammonia
31/03/25 - 04/04/25: Hannover Messe, Hannover (D)
15/09/25 - 19/09/25: Schweissen & Schneiden, Messe Essen (D)
08/10/25 - 15/10/25: K, Düsseldorf (D)