Logistieke opleidingen met behulp van Virtual & Augmented Reality


Augmented en Virtual Reality (AR/VR) bieden de mogelijkheid om logistieke trainingen op een efficiŽnte manier te organiseren. Dat blijkt uit de resultaten van het project ĎAR/VR Training for Logisticsí dat VIL uitwerkte met negen bedrijven. De testtrainees bleken sterk overtuigd van de meerwaarde en waren zeer enthousiast over deze nieuwe manier van leren, al is er bij het eerste gebruik wel nood aan voldoende ondersteuning en gewenningstijd.

Virtual Reality creŽert een kunstmatige, door een computer gegenereerde wereld. Hiervoor worden een speciale bril en apparatuur gebruikt, zoals controllers of handschoenen die de bewegingen van de handen registreren. Zo kan er via VR een training worden gegeven zonder dat er infrastructuur voor vrijgemaakt moet worden, of kunnen potentieel gevaarlijke situaties gesimuleerd worden.

Bij Augmented Reality wordt er een laag informatie over de werkelijkheid heen gelegd, waardoor de grens tussen echt en virtueel vervaagt. Zo kan de trainee bijvoorbeeld Ďon the jobí door een echt magazijn wandelen en via smart glasses een digitaal instructiescherm of keuzemenu te zien krijgen.

Tot 6 keer efficiŽnter dan klassieke trainingen

VIL voerde praktijktesten uit bij DHL Supply Chain, NIKE ELC en Scania Parts Logistics. Omdat de testen door de coronacrisis slechts op beperkte schaal konden plaatsvinden, kan er niet eenduidig geconcludeerd worden dat AR- en VR-trainingen meer effectief zijn dat klassieke trainingen. Over de efficiŽntie kan dat wel gezegd worden. Uit de metingen en bevragingen blijkt dat de trainingen even efficiŽnt of tot zelfs zes keer efficiŽnter kunnen zijn dan een klassieke training. Een belangrijke extra troef is dat elke testpersoon ook de volledige training heeft doorlopen, wat zeker niet altijd het geval is bij traditionele trainingen waarbij alle trainees op hetzelfde moment klassikaal samenkomen.

Goede begeleiding noodzakelijk

Er kwamen tijdens het project verschillende technische en operationele aandachtspunten aan bod. Het omgaan met AR en VR kan een barriŤre vormen voor medewerkers die minder vertrouwd zijn met technologie. Het vraagt dan ook voldoende begeleiding bij de start en een periode van gewenning voor de trainee van start kan gaan. Ook moet er goed nagedacht worden of de taal of talen waarin de instructies worden meegedeeld.

ďOp Scania zien we een meerwaarde in het gebruik van VR-technologie omdat de user participation veel groter is ten opzichte van een classroom training. We kunnen met behulp van de virtuele omgeving gebruikers in scenarioís plaatsen die anders moeilijk of niet te simuleren vallen. De gebruikers moeten wel goed begeleid worden in de gewenning aan het gebruiken van de VR-controllers en -omgeving. Verder finetunen van het VR-scenario is ook aangewezen om dit zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De Proof of Concept samen met VIL en de projectgroep heeft ons waardevolle informatie bijgebracht over het gebruik van AR- en VR-technologie. Beide technologieŽn passen perfect in Scaniaís digitalisatiestrategie. We werken dan ook zowel aan een projectvoorstel om zelf te experimenteren met AR-technologie als aan een projectvoorstel om de VR-training verder uit te werken en eventueel uit te rollen in 2021Ē, aldus Robin Verslegers, Business Analyst bij Scania Part Logistics.

Projectdeelnemers zijn Atlas Copco Airpower, DHL Supply Chain, Generix Group Benelux, Kuehne + Nagel, Lanxess, Nike, Randstad Group Belgium, Scania Parts Logistics en VDAB.

Het project wordt gesteund door VLAIO, het Agentschap Innoveren en Ondernemen.

Nieuwsbericht van VIL, 10/12/2020


Feel free to share

Agenda

22/08 - 26/08: ACHEMA, Frankfurt am Main

30/08 - 02/09: TechniShow, Jaarbeurs Utrecht

13/09 - 17/09: AMB, Messe Stuttgart (D)

21/09 - 22/09: Design to Manufacturing (D2M), Kortrijk Xpo

27/09 - 30/09: Micronora, BesanÁon (F)

14/03/23 - 16/03/23: Embedded World, NŁrnberg

15/04/24 - 19/04/24: Wire/Tube, DŁsseldorf (D)