Digitale transformatie gaat minder snel dan verwacht

PwC Duitsland heeft de resultaten van zijn Digital Factory Transformation Survey 2022 gepubliceerd Ė een onderzoek waarin 700 industriŽle bedrijven wereldwijd gevraagd werd naar hun vorderingen op het vlak van digitalisering. Een opvallend resultaat is dat bedrijven doorgaans een pak minder ver staan dan wat ze zeiden te verwachten toen de survey in 2016 een eerste keer georganiseerd werd.

Aan drijvende krachten voor meer digitalisering is er momenteel geen gebrek. De pandemie, haperende supply chains, tekorten aan grondstoffen Ė u kent het verhaal intussen. Volgens de consultants van PwC maken de koplopers in digitalisering Ė de studie noemt hen de Digital Champions Ė volop gebruik van digitale tools om hun flexibiliteit en weerstand te vergroten. Dat is trouwens meteen ook een van de opvallende resultaten van de studie. Waar bedrijven een paar jaar geleden nog het verhogen van de efficiŽntie aangaven als motivatie om in te zetten op digitalisering, is de focus nu eerder defensief.

Volgens de studie is zowat 10% van de bedrijven volledig mee met de digitalisering, of op weg om dat spoedig te zijn. Twee derde is nog maar net de eerste stappen aan het zetten. Daaruit concludeert PwC dat de digitalisering veel minder snel ingang vindt dan de bedrijven zelf verwacht hadden toen de survey in 2016 een eerste keer georganiseerd werd.

Wat bij dit alles opgemerkt moet worden, is dat er uiteraard veel ruimte voor interpretatie is wat de definitie van digitalisering betreft. In de studie wordt gesproken over ERP, MES en Manufacturing Operations Management (MOM) als voorbeelden van digitalisering. Maar net zo goed over meer geavanceerde tools zoals IIoT en artificiŽle intelligentie.

Misschien nog belangrijker dan welke tools er wel of niet gebruikt worden is daarom hoe het thema digitalisering benaderd wordt in de bedrijven. De studie merkt op dat de Digital Champions aan de ene kant inzetten op standaardisering en cloud-technologieŽn maar anderzijds ook voldoende flexibiliteit laten voor lokale teams om zeer specifieke implementaties te doen. Dit sluit aan op de tendens bij de leiders in digitalisering om de mens centraal te zetten en de transformatie te laten aansluiten op de manier waarop een organisatie is opgebouwd.

www.pwc.de/en/strategy-organisation-processes-systems/operations/digital-factory-transformation-survey-2022.html

© Productivity.be, 13/06/2022


Feel free to share

Agenda

22/08 - 26/08: ACHEMA, Frankfurt am Main

30/08 - 02/09: TechniShow, Jaarbeurs Utrecht

13/09 - 17/09: AMB, Messe Stuttgart (D)

21/09 - 22/09: Design to Manufacturing (D2M), Kortrijk Xpo

27/09 - 30/09: Micronora, BesanÁon (F)

14/03/23 - 16/03/23: Embedded World, NŁrnberg

15/04/24 - 19/04/24: Wire/Tube, DŁsseldorf (D)