Afbraak van PET aan recordtempo

Een relatief nieuwe, beloftevolle strategie in de strijd tegen plasticafval is het gebruik van enzymes die in staat zijn om PET af te breken en om te zetten in monomeren die dan hergebruikt kunnen worden. Onderzoekers aan de universiteit van Leipzig hebben een nieuw enzyme ontdekt dat bijzonder efficiŽnt blijkt te zijn om PET in een recordtijd af te breken. Het beestje kreeg de naam PHL7.

Ok, marketingtechnisch gezien had de naam van het enzyme beter gekund, maar voor het overige niets dan lof voor het project dat door wetenschappers een belangrijke doorbraak genoemd wordt.

Het PHL7 enzyme blijkt in staat te zijn om PET folie af te breken aan een snelheid van 6,8 μm per uur, wat voor dit soort toepassing bijzonder snel blijkt te zijn. Bijkomend voordeel is dat het pyrolyseproces slechts 70į C nodig heeft om te functioneren, wat de methode dus ook energie-efficiŽnt maakt.

We spreken hier over de afbraak van amorf PET Ė zeg maar de zachte variant van PET die bijvoorbeeld gebruikt wordt voor het maken van trays in koekjesverpakkingen. De harde PET variant Ė of de semi-kristallijne variant in chemische termen Ė die we kennen van plastic flesjes, laat zich wat moeilijker afbreken.

De essentie van deze doorbraak is simpelweg de vondst van het meest geschikte enzyme. Toch is dat minder vanzelfsprekend dat het misschien mag lijken want de synthese ervan vergt een heel proces in genetische technologie, waarvoor we graag doorverwijzen naar de publicatie van de universiteit zelf. Het proces vertrekt van enzymatisch materiaal dat gewonnen wordt uit compost.

De universiteit is nu op zoek naar industriŽle partners om het proces van biologische recyclage te commercialiseren. De hoop is dat het proces goedkoper zal zijn dan alternatieve methodes die momenteel bestaan voor de afbraak van PET.

© Productivity.be, 25/05/2022


Feel free to share

Agenda

22/08 - 26/08: ACHEMA, Frankfurt am Main

30/08 - 02/09: TechniShow, Jaarbeurs Utrecht

13/09 - 17/09: AMB, Messe Stuttgart (D)

21/09 - 22/09: Design to Manufacturing (D2M), Kortrijk Xpo

27/09 - 30/09: Micronora, BesanÁon (F)

14/03/23 - 16/03/23: Embedded World, NŁrnberg

15/04/24 - 19/04/24: Wire/Tube, DŁsseldorf (D)