De hoge energieprijzen dwingen BASF, ’s werelds grootste chemiebedrijf, om zijn activiteiten in Europa terug te schroeven. En die aanpassing zal permanent zijn. Dat schrijft de Financial Times vandaag op basis van uitspraken van CEO Martin Brudermüller. De gasrekening van het bedrijf is in de eerste 9 maanden van dit jaar met maar liefst 2,2 miljard dollar gestegen.
In het artikel wordt niet alleen naar de energieprijzen maar ook naar de almaar strenger wordende regelgeving verwezen als competitief nadeel van Europa. BASF kondigde recent aan dat het de kosten in Europa in de komende twee jaar met een miljard dollar wil verlagen, onder meer door te besparen op R&D. Die kostenbesparing zal volgens het bedrijf permanent zijn.
Met een omzetgroei van 12% deed BASF het nochtans niet slecht in het afgelopen kwartaal. Die groei wordt voornamelijk toegeschreven aan een stijging van de prijzen die het bedrijf kan vragen voor zijn producten. De winst daalde wel aanzienlijk met bijna 30%.
Duitsland blijft met een aandeel van 18% de belangrijkste markt voor BASF, gevolgd door China, waar 14% van de omzet gerealiseerd wordt.
© Productivity.be, 26/10/2022
EtherNet/IP Concurrent Connections for Critical Applications Now Available with CIP Safety
Demand for machine tools has stalled
Preventative Maintenance: Pulling Out All The Stops
Flexible beam-shaping platform optimizes LPBF processes
Climate-Friendly Electricity Derived from Ammonia
31/03/25 - 04/04/25: Hannover Messe, Hannover (D)
15/09/25 - 19/09/25: Schweissen & Schneiden, Messe Essen (D)
08/10/25 - 15/10/25: K, Düsseldorf (D)