Eindigt verkoop van auto’s met verbrandingsmotoren in 2035?

De kogel lijkt door de kerk voor het plan van de Europese Commissie om de verkoop van auto’s met verbrandingsmotoren vanaf 2035 te verbieden. Toch wist Duitsland in laatste instantie een belangrijke toegift te forceren die een opening laat voor het gebruik van zogenaamde e-brandstoffen. En in 2026 komt er sowieso een evaluatie die een opening laat voor hybrides.

De Europese Unie heeft op dinsdag een nieuwe regeling goedgekeurd die stelt dat vanaf 2035 alleen nog CO2-neutrale auto’s en bestelwagens verkocht mogen worden. In een eerder voorstel werd die doelstelling vertaald als een verbod op auto’s met verbrandingsmotoren maar daar was Duitsland het niet mee eens. Het eiste een uitzondering voor zogenaamde e-brandstoffen. Dat zijn brandstoffen zoals methaan en methanol, op voorwaarde dat deze synthetisch geproduceerd zijn met behulp van alternatieve energiebronnen. Dit in tegenstelling tot klassieke brandstoffen op basis van biomassa.

Het was Volker Wissing, Duits minister van mobiliteit, die dit weekend op Twitter aankondigde dat Duitsland zijn slag had thuisgehaald.

De nieuwe regeling is nu goedgekeurd met de uitzondering die Duitsland vroeg en lijkt tot hevige debatten te leiden op sociale media. Liefhebbers van ronkende motoren zien in het hele debat een analogie met de sluiting van kerncentrales en noemen het plan ondoordacht. Anderen vinden de toegift aan Duitsland een gemiste kans om ineens kortaf te maken met verbrandingsmotoren.

Hoedanook is in de nieuwe regeling opgenomen dat er in 2026 een evaluatie zal gebeuren om te kijken naar nieuwe ontwikkelingen bijvoorbeeld op het vlak van hybride aandrijvingen. Maar ook om na te kijken of de transitie economisch en maatschappelijk haalbaar is.

De nieuwe regelgeving lijkt dus op een compromis dat wel een stevig statement maakt maar voorlopig nog alle opties openhoudt.

© Productivity.be, 29/03/2023


Feel free to share

Newsletter

Agenda

07/06 - 08/06: Vision, Robotics & Motion, Brabanthallen, 's-Hertogenbosch

27/06 - 30/06: Automatica, München (D)

18/09 - 23/09: EMO, Hannover (D)

15/04/24 - 19/04/24: Wire/Tube, Düsseldorf (D)

08/10/25 - 15/10/25: K, Düsseldorf (D)